ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 21 / Ιούνιος 2003
Aνάπλαση-Διαμόρφωση του πάρκου
στην περιοχή "ΔEH-A.H.Σ. AΓ. ΓEΩPΓIOY" στο Kερατσίνι

της Βασιλικής Εμμανουηλίδου*

Την ανάπλαση του πάρκου στην περιοχή Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι, ώστε να μεταμορφωθεί σε πόλο έλξης για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης σήμερα περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας, προτείνει η μελέτη της ομάδας αρχιτεκτονικών μελετών ΜΕΤΑ-Αρχιτεκτονική Ο.Ε.

Η

 μελέτη, η οποία το 1998 έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών περί "Ανάπλασης-Διαμόρφωσης του Πάρκου της περιοχής ΔΕΗ - ΑΗΣ / ΑΓ. Γεωργίου", έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται τιμηματικά από τον Δήμο Κερατσινίου, με σκοπό την ανάπλαση ενός πάρκου υπερτοπικής σημασίας, συνολικής έκτασης 120 στρεμμάτων περίπου, στην παραλιακή ζώνη του Κερατσινίου, που δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογή ιδεών για την ουσιαστική αξιοποίηση του χώρου προς μία οικολογική και περιβαλλοντική κατεύθυνση.

Η υπάρχουσα παραλιακή ζώνη χαρακτηρίζεται έντονα από την ύπαρξη των βιομηχανικών χρήσεων (Δ.Ε.Η., ιχθυόσκαλα, Ο.Λ.Π. κ.λπ.), ενώ το τοπίο είναι υποβαθμισμένο και σε μερικά σημεία επικίνδυνο για τους κατοίκους. Η ανεκμετάλλευτη παραλιακή αυτή ζώνη αποκόπτει τη διέξοδο της πόλης προς τη θάλασσα.

Αρχιτεκτονική περιγραφή.

Ο Ποδηλατόδρομος είναι η ραχοκοκαλιά του Πάρκου, δίνοντας τη δυνατότητα για περπάτημα, βόλτα με ποδήλατο, με πατίνια κ.λπ.

Η περιοχή των καλλιεργειών είναι δημοτική έκταση με σκοπό την παραγωγή δέντρων, καρπών και υβριδίων, όπου θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς όλη την διαδικασία εξέλιξης ενός φυτού, με εκθεσιακά περίπτερα-πωλητήρια και δυνατότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων από σχολεία.
Το Ναυτικό Μουσείο θα στεγασθεί σε υπάρχον κτίσμα ύστερα από αλλαγή χρήσης.
Το Οικολογικό Μουσείο θα φιλοξενηθεί σε καινούργιο κτίσμα που τοποθετείται γύρω από το ναυτικό μουσείο. Μεταξύ των δύο κτισμάτων υπάρχει δεξαμενή νερού.

Yπαίθριο θέατρο.
Yπαίθριο θέατρο.

Ο κήπος των ρόδων (1100 τμ.) είναι μια διαμόρφωση με επίπεδα και παρτέρια, τριαντάφυλλα, λουλούδια και κανάλια με νερό. Είναι ένας κήπος αρωματικός, με χρώματα και διαφορετικές υφές.
Από την άλλη μεριά του ποδηλατοδρόμου βρίσκεται το κέντρο αθλοπαιδιών. Εδώ προβλέπεται η ειδική διαδρομή ποδηλάτου-scateboard, με πίστα, και ανάγλυφο έδαφος. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν παιχνίδια, όπως σχοινοπολύγωνα και τελεφερίκ.

Δίπλα είναι ο χώρος αναρριχήσεων, με βράχια για αναρριχητικές διαδρομές και τεχνητές πίστες αναρρίχησης.

Οι κολυμβητικές δεξαμενές (1100 τμ.), μια για ενήλικες και η άλλη για παιδιά, βρίσκονται στο ίχνος των παλαιών δεξαμενών, που από καιρό είναι εκτός λειτουργίας. Γύρω τους δημιουργείται η τεχνητή παραλία με ξύλινα μονοπάτια και άμμο.

Το Ενυδρείο θα φιλοξενεί δεξαμενές με ψάρια, κοχύλια και όστρακα, ενώ η οροφή του είναι διαμορφωμένη με γρασίδι και καθιστικά, με θέα στην θάλασσα.

Η Βιντεοθήκη-Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφορικής (1100 τμ.) δημιουργούνται σε υπάρχοντα κτήρια του Δήμου που αλλάζουν χρήση.

Πανοραμική όψη.
Πανοραμική όψη.

Ο κεντρικός πεζόδρομος, μήκους 500 μ., είναι ο βασικός γραμμικός άξονας κίνησης που συνδέει την οδό Παλαιολόγου-Διγενή Ακρίτα με το λιμάνι. Ξεκινάει από την πλατεία νερού με την στρογγυλή πηγή, παράλληλα με τον κήπο με τα μάρμαρα. Στη διασταύρωση με τον ποδηλατόδρομο υπάρχει η λίμνη και οι πίδακες νερού. Ο πεζόδρομος κατεβαίνοντας γίνεται γέφυρα με μεταλλική κατασκευή, με απόληξη σε μια ξύλινη εξέδρα με θέα προς την θάλασσα, ενώ συνδέεται με το λιμάνι με σκάλες.

Το υπαίθριο θέατρο, 1200 ατόμων περίπου, τοποθετείται στην φυσική κλίση του εδάφους, με θέα προς την θάλασσα. Πιο ψηλά και δίπλα στις κατοικίες έχουμε τα γήπεδα καλαθοσφαίρισης, με τα απαραίτητα αποδυτήρια και τις κερκίδες.

Δίπλα από το υπαίθριο θέατρο βρίσκεται το Πάρκο Αναψυχής. Ένα αυτόνομο Πάρκο με πλατώματα και μονοπάτια μέσα σε ένα τοπίο ελληνικό, με φύτευση με ελαιόδεντρα και πεύκα, με θέες και οπτικές στα άλλα σημεία του πάρκου και στην θάλασσα.

Στην συνέχεια της οδού Προποντίδος βρίσκεται η είσοδος για τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, χωρητικότητας 200 θέσεων. Συνδέεται με τον χώρο Αθλητικών δραστηριοτήτων, 800 τμ. που διατίθεται σε οποιαδήποτε ανάγκη του κατοίκων. Στο δώμα των δύο κτηρίων τοποθετούνται τα μίνι γήπεδα ποδοσφαίρου με τις απαραίτητες λειτουργίες τους.

Στην περιοχή του λιμανιού, διατηρείται ο τοπικός χαρακτήρας. Διαμορφώνεται έτσι ώστε να αποτελεί μια ευχάριστη βόλτα, με ξύλινες εξέδρες, χαράξεις και υλικά στο δάπεδο, φωτιστικά κ.λπ. Οργανώνεται η παραλιακή ζώνη με προβλήτες για σκάφη, καρνάγιο για επισκευή μικρών σκαφών, ράμπες και γερανούς για ανέλκυση σκαφών. Δημιουργείται αναψυκτήριο σε ξύλινη εξέδρα στο νερό. Οργανώνεται ο παιδότοπος με τρενάκι με μια μικρή διαδρομή και λιμνούλες με νερό και άμμο και παιχνίδια για τα παιδιά.

Σε όλα τα μέρη του πάρκου θα μπορούν να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα αναπηρικά, αλλά και παιδικά καροτσάκια, δεδομένου ότι υπάρχουν ράμπες και ανελκυστήρες που ενώνουν τα κεντρικά πλατώματα.
Με δεδομένη την ανάγκη της περιοχής για δημόσιους χώρους, για εκτόνωση των κατοίκων σε χώρους πρασίνου και την έλλειψη αντίστοιχης κλίμακας επεμβάσεων σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, η δημιουργία αυτού του πάρκου θα είναι πολύτιμη και θα δώσει μια νέα δυναμική στην πόλη, προσθέτοντας ακόμα έναν προορισμό στον χάρτη της Αττικής.

*αρχιτέκτονος, M.Α. Αρχιτεκτονικής University of Southern California in Los Angeles,
ιδρυτικού μέλους της "ΜΕΤΑ-Αρχιτεκτονική Ο.Ε".

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ
Προηγούμενη σελίδαΑρχήΕπόμενη Σελίδα