ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ Τεύχος 20 / Δεκέμβριος 2002
Επιτυχίες
Η
  Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίμησε με το πρώτο βραβείο για την καλύτερη συμβολή στην προώθηση και υλοποίηση εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πανευρωπαϊκό περιφερειακό επίπεδο το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης, διευθυντής του οποίου είναι ο Δρ Νικόλαος Ζωγραφάκης. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που βραβεύθηκε τόσο για την επιτευχθείσα πρόοδο όσο και για το επίπεδο των αποτελεσμάτων του έχει τίτλο "Μεγάλης Κλίμακας Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη". Η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει επεξεργασμένο σχέδιο δράσης και εφαρμογής όλων των μορφών ΑΠΕ με ορίζοντα το 2005 και 2010, ενώ ήδη λειτουργούν 10 αιολικά πάρκα, και σε φάση κατασκευής βρίσκονται άλλα 14. Γίνεται αξιοποίηση της γεωργικής βιομάζας και ηλιακής ενέργειας, υπάρχουν πιλοτικές εγκαταστάσεις ηλιακής ψύξης και φωτοβολταϊκών συστημάτων, λειτουργούν δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα, έχει εγκριθεί μελέτη για πιλοτικό σύστημα αντίστροφης άντλησης ταμίευσης παράλληλα με εντατικές δραστηριότητες στους τομείς πληροφόρησης και προώθησης των ΑΠΕ με ομιλίες, άρθρα, εκδόσεις και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων κ.λπ. Ο Δρ Νικόλαος Ζωγραφάκης, διευθυντής του Ενεργειακού Κέντρου και διοργανωτής του φακέλου υποψηφιότητας, είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός του Ε.Μ.Π., με μετεκπαίδευση στην Ecole Centrale Paris και με ενιαίο διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Μηχανική & Βιοτεχνολογία Περιβάλλοντος. Είναι στέλεχος στη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Κρήτης και τμηματάρχης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης.
Η
   ερευνητική ομάδα του υποτρόφου του Ιδρύματος Δρ Χρήστου Μαντζώρου, ο οποίος έχει εκλεγεί αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, απέσπασε το βραβείο Eli Lilly Award κατά το πρόσφατο Διεθνές Ενδοκρινολογικό Συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. Το βραβείο αυτό, ύψους 50.000 δολλαρίων Η.Π.Α. κατ' έτος επί δύο έτη, χορηγείται κάθε χρόνο για την εκπαίδευση στην κλινική έρευνα ενός ειδικευόμενου ιατρού στην Παθολογία-Ενδοκρινολογία υπό την επίβλεψη ενός διακεκριμένου καθηγητή. Αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ο Χρήστος Μαντζώρος είναι κάτοχος Master Κλινικής Έρευνας (Πολυτεχνείο ΜΙΤ και Ιατρική Σχολή Χάρβαρντ) και με υποτροφία του Ιδρύματος σπούδασε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Παν. Χάρβαρντ με Master στην Κλινική Επιδημιολογία-Δημόσια Υγεία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατό πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και έχει βραβευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση, τον Παναμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο και άλλους οργανισμούς. Πρόσφατα εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Ο
   Δρ Μιχάλης Ανθρακόπουλος παιδίατρος-παιδοπνευμονολόγος εξελέγη τον Ιούνιο 2002 επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο Παν. Τεμπλ στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στην Παιδοπνευμονολογία στο Παν. Χάρβαρντ, όπου και δίδαξε. Με υποτροφία του Παν. Πατρών ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του σε ειδικούς τομείς της Παιδοπνευμονολογίας στο Παν. North Carolina και St. Christopher's Hospital for Children στη Φιλαδέλφεια. Από το 1992 είναι πτυχιούχος του Αμερικανικού Συμβουλίου Παιδιατρικής και τακτικό μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (FAAP).
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ