ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ Τεύχος 19 / Ιούλιος 2002
Δραστηριότητες Υποτρόφων / Mουσική
O
 πιανίστας Θόδωρος Τζοβανάκης έδωσε συναυλία στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαζί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του επίσης υποτρόφου Μίλτου Λογιάδη, στο πλαίσιο αφιερώματος στον Βίτολντ Λουτοσλάφσκι. Ο Τζοβανάκης ερμήνευσε το Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Πολωνού συνθέτη, όπου σύμφωνα με τον μουσικοκριτικό Νίκο Δοντά (Καθημερινή) "η μουσικότητα και η ευαισθησία του απελευθέρωσαν την ποιητική και ανθρώπινη πτυχή του έργου". Ο δε Μίλτος Λογιάδης διηύθηνε "διατηρώντας αμείωτη την εσωτερική ένταση της μουσικής, αναδεικνύοντας με σαφήνεια τους όγκους μέσα από συνεχείς αντιθέσεις". Η βραδυά περιλάμβανε, επίσης, τις Συμφωνικές Παραλλαγές (1938) και τη Συμφωνία αρ.2.
Απόφοιτος του Ωδείου "Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης" ο Θόδωρος Τζοβανάκης συνέχισε τις σπουδές του στο σολιστικό τμήμα της ανωτάτης μουσικής ακαδημίας της Κολονίας με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ύστερα από παραμονή πέντε χρόνων στη Γερμανία και απόκτηση του ανώτατου μεταπτυχιακού τίτλου Konzertexamen, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία της Σκωτίας (RSAMD). Έχει βραβευτεί σε μεγάλους διαγωνισμούς πιάνου: πρώτη θέση στο διαγωνισμό Yamaha Music Foundation of Europe (1996), πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό Νέων Σολίστ (Βόλος 1997) και τρίτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό "Mackenzie artistic recognition award" στο πλαίσιο του "International Keyboard Institut and Festival" στη Νέα Υόρκη (1999).
Σ
ειρά συναυλιών έδωσε στη Θεσσαλονίκη το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο απαρτίζεται από τους υποτρόφους Δημήτρη Χανδράκη και Χαρά Σειρά, καθώς και από τους Γιώργο Δεμερτζή και Απόστολο Χανδράκη. Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο παρουσίασε έργα των Σοστακόβιτς, Μπάρτοκ, Μπετόβεν και Σούμαν, συμπράττοντας με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Μαρτίνο Τιρίμο. Στον ίδιο κύκλο, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση δύο έργα αφιερωμένα σ' αυτό: το Κουαρτέτο αρ. 3 του συνθέτη Κώστα Σιέμπη και το τελευταίο έργο του Δημήτρη Δραγατάκη, το Κουαρτέτο αρ. 7. Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία σε συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, οργανωμένη από το Λύκειο Ελληνίδων, το Κουαρτέτο αρ. 1, τα "Σκίτσα" και 14 Χορούς, μεταξύ των οποίων και δύο πρόσφατα ανακαλυφθέντες από τον μουσικολόγο Γ. Σαμπροβαλάκη, σε πρώτη εκτέλεση. Στα προσεχή καλλιτεχνικά σχέδια του Κουαρτέτου περιλαμβάνονται συναυλίες στην Πράγα με έργα Μπάρτοκ, Σούμπερτ, Σκαλκώτα, εμφανίσεις στη Βιέννη στο A. Shonberg Institut, καθώς και σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Ηχογραφήσεις τους κυκλοφορούν σε CD από τη σουηδική εταιρεία ΒΙS.
O
 βαρύτονος ¶κης Λαλούσης συμμετείχε στο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τα τραγούδια του, που οργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ειδικότερα, έλαβε μέρος στους Κύκλους "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", "Πολιτεία" και "Πολιτεία Β΄" στις 11 Μαΐου στην αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, μαζί με τον τενόρο Ζάχο Τερζάκη, τη μέτζο σοπράνο Ιωάννα Φόρτη και την Καλλιόπη Γερμανού στο πιάνο. Ο ¶κης Λαλούσης σπούδασε μονωδία-μελοδραματική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Julliard School of Music-Manhattan School of Music της Νέας Υόρκης. Το 1996 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνάντηση των Ωδείων της Μεσογείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους σε όπερες, έχει τραγουδήσει έργα Ελλήνων συνθετών και συμμετέχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου.
O
 πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος έδωσε ρεσιτάλ στο Κολέγιο Deree στις 26 Φεβρουαρίου με έργα Σοπέν και Λιστ. Σπούδασε πιάνο στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε από το Αττικό Ωδείο με άριστα και πρώτο βραβείο. Πήρε πτυχίο μουσικής το 1997 από το Κολέγιο Deree και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου στη Βοστώνη. Έχει μετάσχει σε μουσικούς διαγωνισμούς και σεμινάρια και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
O
 μαέστρος Bασίλης Χριστόπουλος διηύθυνε την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής στις 19 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε έργα Μότσαρτ, Χέντελ, Γκριγκ και Φρόλοβ, με σολίστ στο Κονσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο του Χέντελ τον Νίκολας Κίναστον. Ο Bασίλης Xριστόπουλος σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών ανώτερα θεωρητικά και όμποε και συνέχισε με διεύθυνση ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου. Με υποτροφία του Ιδρύματος απέκτησε το ανώτατο δίπλωμα (meisterklassendiplom). Έχει διευθύνει πολλές διεθνούς φήμης ορχήστρες. Το 1999 κέρδισε ειδικό βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας των Γερμανικών Μουσικών Ακαδημιών και τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με την ετήσια διάκριση σε νέο μουσικό. Το 2000 κέρδισε τον διαγωνισμό "Μπαντ Χόφμπουργκ" για νέους μαέστρους στη Γερμανία, καθώς και το Β΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό "Δημήτρης Μητρόπουλος".
Δραστηριότητες Υποτρόφων / Θέατρο
Δ
ύο υπότροφοι του Ιδρύματος ο Διονύσης Μαλλούχος και η Αγγελική Στελλάτου συνέπραξαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου στο ανέβασμα του έργου της Μαρίας Ευσταθιάδη "Στο δρόμο μου ένας άγγελος". Πρόκειται για ένα αφήγημα σε πρώτο πρόσωπο όπου αυτοβιογραφείται η Ορόρ Αμαντίν Λουσίλ Ντιπέν, γνωστή ως Γεωργία Σάνδη, ριζοσπαστική συγγραφέας, που συνδέθηκε με ένα φλογερό ειδύλλιο με τον μεγάλο Πολωνό συνθέτη Φρεντερίκ Σοπέν. Ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος ερμήνευσε στο πιάνο τα καλύτερα έργα του Σοπέν, δίνοντας έναν ποιητικό τόνο στην παράσταση. Για τη χορογράφο-χορεύτρια Αγγελική Στελλάτου, το έργο αποτέλεσε την πρώτη της σκηνοθετική εμφάνιση και απέσπασε θερμές κριτικές. Τη Γεωργία Σάνδη υποδύθηκε η Μαρία Κατσανδρή.
Ο Διονύσης Μαλλούχος σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Μπάκαλα συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία "Ferenc Liszt" της Βουδαπέστης. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ, σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει συμπράξει ως σολίστ με σημαντικές ορχήστρες και είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου "non legat"", που παρουσιάζει έργα κυρίως νεότερων συνθετικών τάσεων και συμμετέχει τακτικά σε συναυλίες που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Τον Αύγουστο πρόκειται να συνεργαστεί με τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου για εμφανίσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Εδιμβούργου, σε μια παραγωγή του σκηνοθέτη Απόστολου Δοξιάδη.
Η Αγγελική Στελλάτου, αριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, συνέχισε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση τις σπουδές της στο Merce Cunningham Dance Studio στη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τις ομάδες Ανάλια, Ελληνικό Χορόδραμα, SineQuaNon, τα Χορικά της Ζ. Νικολούδη, το Χοροθέατρο της Ν. Ζούκα και το Θέατρο Τέχνης. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Α. Κοκκίνου (Ιφιγένεια εν Ταύροις), Τ. Μπαντή (Αγγέλα), Β. Θεοδωρόπουλο (Ο βασιλικός, Μαχαίρι στην κότα), Στ. Λιβαθινό (Φρεναπάτη) και Α. Καλογρίδη (Λούλου). Με το Θέατρο του Νέου Κόσμου έχει συνεργαστεί στις παραστάσεις Ο Χρυσαετός ¶τυς και η βασιλοπούλα Ροδογάλη, Περλιμπλίν και Μπελίσα, Δύο Θεοί, Εδουάρδος Β΄, Τέλος του παιχνιδιού και Τολμηρές πολαρόιντ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της "Ομάδα Εδάφους".
O
 σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος με την εταιρία θεάτρου "ηθικόν ακμαιότατον" παρουσιάζουν τον Μικρό Πρίγκιπα του Antoine de Saint-Exupery στις 25 Iουλίου στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Τρίπολης. Πρόκειται για μια νέα ανάγνωση του λυρικού αυτού έργου για δύο ηθοποιούς, ένα σύνθετο πολυθέαμα με εκτεταμένη χρήση τεχνολογίας, ένα μαγικό παιχνίδι με ήχο και φως. Ο αφηγητής-πιλότος ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο Μικρός Πρίγκιπας. Η μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία είναι του Θανάση Σαράντου, ο οποίος κρατάει και το ρόλο του αφηγητή-πιλότου. Το ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα ερμηνεύει η Μάγια Πολιτάκη, τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Κώστα Βελινόπουλου, η μουσική του Studio 19 και η κίνηση της Κατερίνας Παπαγεωργίου. Μετά την Τρίπολη θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου.
Ο Θανάσης Σαράντος είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο ΗΒ Studio στη Νέα Υόρκη. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1999 έλαβε από το Ίδρυμα Ωνάση υποτροφία για σπουδές θεάτρου. Είναι συνιδρυτής της εταιρίας θεάτρου "ηθικόν ακμαιότατον". Έχει σκηνοθετήσει την παράσταση "Καλιγούλας" (ΚΘΒΕ-Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2000) και έχει συνεργαστεί με τον Ρόμπερτ Γουίλσον (Προμηθέας, Μέγαρο Μουσικής, 2001).
Δραστηριότητες Υποτρόφων / Eικαστικά
Η
 Γκαλερί Pleiades της Νέας Υόρκης διοργάνωσε και φέτος τον ετήσιο διαγωνισμό της για καλλιτέχνες. Κριτής των έργων που υποβλήθηκαν ήταν ο Larry Rinder, επιμελητής σύγχρονης Τέχνης του Whitney Museum of American Art. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που επελέγησαν ήταν και ο υπότροφος του Ιδρύματος Βασίλειος Λόης. Το έργο που διάλεξε ο κριτής ήταν ένα άγαλμα από πηλό, ζωγραφισμένο με λάδι, "ένα τρισδιάστατο σχέδιο και όχι άγαλμα", κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Έχει κατασκευαστεί με τρόπο ώστε οι λεπτομέρειές του δεν φαίνονται αμέσως, αλλά πρέπει κανείς να χρησιμοποιήσει έναν βοηθητικό φακό. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 29 Ιουνίου και διήρκεσε έως τις 13 Ιουλίου.
Κάτοχος πτυχίου Αρχιτέκτονος-Μηχανικού από το Ε.Μ.Π., ο Βασίλης Λόης μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης στον κλάδο των Καλών Τεχνών. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκθέσεις στην Αμερική και στην Ελλάδα.
Τ
ην πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο "My name is…Lolita" παρουσίασε ο Νίκος Τσιαπάρας στον χώρο Τέχνης "a.antonopoulou.art" στο διάστημα από 15 Μαΐου έως 8 Ιουνίου. Οι πίνακες που εξέθεσε συνδυάζουν την παιδική αθωότητα με ένα υπόγειο ρεύμα διαστροφής. Χρησιμοποιεί το παιδί σαν ένα σύμβολο και καλεί τον θεατή στον ελκυστικό κόσμο της παιδικής αθωότητας. Τα κοριτσάκια ποζάρουν με βλέμμα στωικό αλλά και πονηρό συνάμα, σαν αυτό μιας βαριεστημένης σταρ του κινηματογράφου. Μιμούνται κινήσεις και μοντέλα συμπεριφοράς ηθοποιών, τραγουδιστών, μοντέλων. Μια παιδική αθωότητα η οποία όμως μέσα από το σύστημα της μόδας, των εντύπων και της τηλεόρασης έχει διαβρωθεί και έχει χάσει την ουσιαστική της ιδιότητα.
Ο Νίκος Τσιαπάρας σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. και με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στο Goldsmiths College και στο Middlesex University του Λονδίνου, όπου εκπονεί και τη διδακτορική του διατριβή. Έργα του έχει εκθέσει στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Λιλ και τις Βρυξέλλες, καθώς και στην 8η και 9η μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου.
"S
candinavia" ήταν ο τίτλος της έκθεσης του Κωστή Βελώνη στο διάστημα 16 Φεβρουαρίου-2 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο The Breeder Basement Projects στου Ψυρρή. Με κύριο μέσο τη Γλυπτική θέλησε να επανεξετάσει τις γνωστές αρχές απλότητας και χρηστικής λειτουργίας του σκανδιναβικού ντιζάιν. Με έργα όπως "Γραφείο για φοιτητές" και "Τάρανδος για εσωτερικούς χώρους" δημιούργησε αυτοτελείς ιστορίες, σχολιάζοντας με χιούμορ το βορειοευρωπαϊκό lifestyle και τις συνέπειές του στη φολκλορική παράδοση. Παραποιώντας βασικά μοντέλα εσωτερικής διακόσμησης, πρότεινε "σχεδιαστικές λύσεις" παρουσιάζοντας μια σειρά από κατασκευές, με σκοπό να σχολιάσει την οικουμενικότητα των στερεοτύπων, τη συλλογική αποδοχή τους, καθώς και την παθολογική σχέση της ανθρώπινης φύσης με τα αντικείμενα.
Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Γαλλία απ' όπου πήρε το Maitrise του Πανεπιστημίου Paris VIII-Vincennes/Saint Denis. Για την προδιδακτορική του διατριβή του χορηγήθηκε υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόσφατα ξεκίνησε στην Αγγλία Master of Philosophy στο London Consortium (Birkbeck, ICA, Tate Gallery, Architectural Association) με αντικείμενο την Κριτική Θεωρία και Φιλοσοφία της Τέχνης. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τ
ο έργο του "Loving T.I.N.A." εκθέτει έως τα τέλη Ιουλίου ο Αλέξανδρος Pfaff στον χώρο "365 καφέ" στην Αθήνα. Mε το "Loving T.I.N.A.", όπου όπως εξηγεί ο ίδιος Τ.Ι.Ν.Α. σημαίνει "This is not art", σχολιάζει το διάλογο της πρόσληψης του εικαστικού αντικειμένου, που είναι ο στόχος του 365 art project, θεωρώντας ότι η αμφιβολία για το τι είναι ή όχι Τέχνη, δηλαδή Πολιτισμός, είναι το θέμα της εικαστικής πράξης, αλλά και το αντικείμενο της αγάπης του θεατή.
Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Braunschweig της Γερμανίας. Έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Σπυρόπουλου και έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Η
 υπότροφος Χριστίνα Παπαγεωργίου συμμετείχε με έργα της στην έκθεση "Μήνας Εικαστικών Τεχνών" που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο στο Γκάζι από το Επιμελητήτριο Εικαστικών Τεχνών και το υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, παρουσίασε τα έργα της "Μορφή Ι" και "Μορφή ΙΙ", τα οποία ανήκουν σε μια σειρά έργων μεσαίων διαστάσεων, δουλεμένα στο μέταλλο ή στο τσιμέντο. Η Χριστίνα Παπαγεωργίου έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, ενώ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο (M.A. in Text & Performance Studies) στο King's College Royal Academy of Dramatic Arts.
Δραστηριότητες Υποτρόφων / Xορός
Aπό παλαιότερη παράσταση του "Sinequanon".
Τ
ην πρώτη της σκηνοθετική εμφάνιση πραγματοποιεί η χορογράφος-χορεύτρια Αποστολία Παπαδαμάκη την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με το έργο "Ιοκάστη" που ανεβαίνει στο πλαίσιο της ΧΙ Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Ελληνικού Δράματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004. Η "Ιοκάστη" είναι μια λυρική τραγωδία για ηθοποιό, σοπράνο, βαρύτονο, ανδρική χορωδία και μικτή ορχήστρα. Η μουσική είναι του Γιώργου Κουρουπού, τα κείμενα της Ιουλίτας Ηλιοπούλου, ενώ συμμετέχουν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, η ηθοποιός Θέμις Μπαζάκα και η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Η παραγωγή είναι του Κέντρου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας Βέροιας ("Η Ανθρώπινη Φωνή") και του υπουργείο Πολιτισμού.
Η Αποστολία Παπαδαμάκη είναι πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης. Με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Studio Merce Cunningham στη Νέα Υόρκη. Eίναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού "Sinequanon". Έχει χορογραφήσει για το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Next Wave Festival '98 και τη Brooklyn Academy of Music.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ