ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 19 / Ιούλιος 2002
Βιβλιοπαρουσίαση

Μ. Κολιοπούλου, Μ. Κουτσούμπα, Ξ. Δαριώτη, M. Βαφειάδου, Α. Λαμπρινού, Τ. Μητροπούλου, Κ. Σαβράμη, Πολιτισμός και Τέχνη, Επτά δοκίμια για το χορό, εκδόσεις Προπομπός, σειρά Παιδαγωγικός Λόγος, Αθήνα 2000, σελ.206.
Το βιβλίο περιλαμβάνει επτά δοκίμια που πραγματεύονται την ανθρώπινη κίνηση στις διάφορες μορφές έκφρασής της. Από την αρχαία ελληνική όρχηση και τον παραδοσιακό χορό έως τον κλασικό και σύγχρονο χορό, καθώς και τα καλλιτεχνικά αθλήματα.
Οι προβληματισμοί των συγγραφέων έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τις θεωρίες του Rudolph Laban για τον χορό και την κίνηση. Θεωρίες που έρχονται να συνδράμουν τη σύγχρονη άποψη της χορολογίας, σύμφωνα με την οποία οι σπουδές με αντικείμενο τον χορό αποτελούν μια ενότητα πρακτικής και θεωρητικής μάθησης, η οποία προϋποθέτει τη συνύπαρξη σώματος και πνεύματος, κίνησης και συναισθήματος, μορφής και περιεχομένου.
Κάθε ένα από τα δοκίμια ασχολείται με ένα απολύτως συγκεκριμένο θέμα, πράγμα που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να προσεγγίσει την έννοια "χορός" από διάφορες οπτικές και να κατανοήσει το εύρος αυτής της ανθρώπινης έκφρασης.
Τα θέματα του βιβλίου είναι: Ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων στη διδασκαλία του χορού (Μαρία Κολιοπούλου), Υφολογική ανάλυση στον ελληνικό παραδοσιακό χορό (δρ Μαρία Κουτσούμπα, υπότροφος), Ο χορός στην Αντιγόνη του Σοφοκλή: μια σύγχρονη προσέγγιση (Ξανθή Δαριώτη, MA), Δύο εκδοχές της Λίμνης των Κύκνων (Μάρα Βαφειάδου), Μελέτη της χορογραφικής διαδικασίας του William Forsythe (Αστέρω Λαμπρινού, MA, υπότροφος), Torvill και Dean: το στοιχείο του χορού στο καλλιτεχνικό πατινάζ (Τζίνα Μητροπούλου, MA), Ρυθμική αγωνιστική γυμναστική και αισθητική αξιολόγηση (δρ Κάτια Σαβράμη, υπότροφος).
Την έκδοση προλογίζει η αείμνηστη χορογράφος Ντόρα Τσάτσου, ενώ το βιβλίο στο τέλος του περιλαμβάνει γλωσσάρι βασικών όρων, καθώς και βιβλιογραφία.
Στον πρόλογο του βιβλίου η Ντόρα Τσάτσου παρατηρεί πως "ο χορός είναι μια τέχνη με μηδαμινή θεωρητική υποστήριξη". Και καταλήγει: "Η Ελλάδα, παρά την πλούσια λαϊκή της παράδοση, με άπειρες διαφοροποιήσεις ρυθμών, βημάτων και σχημάτων, που εκφράζουν με ευαισθησία τα όσα αγγίζουν τον άνθρωπο, στον έντεχνο χορό δεν έχει μια παρουσία που να μπορεί να συγκριθεί με τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική και την Ευρώπη".
Η Κάτια Σαβράμη, καθηγήτρια χορολογίας στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης, που επέλεξε και επιμελήθηκε επιστημονικά τα θέματα του βιβλίου και οι εκδόσεις Προπομπός, που πραγματοποίησαν την έκδοση, έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κάλυψη αυτού του κενού.

Μάρω Γρηγορίου
Καθηγήτρια χορού-χορογράφος
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ