ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 19 / Ιούλιος 2002

Σεμινάρια Bιοϊατρικής & Πληροφορικής στο I.T.E.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής (1992) καθηγητής Έντμοντ Φίσερ και ο τιμηθείς με το βραβείο Τuring (1998) κ. Τζιμ Γκρέι θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές των σεμιναριακών διαλέξεων Βιολογίας/Βιοϊατρικής και Πληροφορικής αντίστοιχα, που θα διεξαχθούν τον Ιούλιο στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση.

E

ιδικότερα, ο πρώτος σεμιναριακός κύκλος διοργανώνεται στο διάστημα 8-12 Ιουλίου με θέμα "Cell Signaling in Health and Disease", με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Φίσερ, καθώς και με τους διακεκριμένους ομιλητές Ερνέστο Καραφόλι, επίτιμο καθηγητή ΕΤΗ Ζυρίχης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Χάντσον Φριζ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο και διευθυντή του Ινστιτούτου Burnham, Ε. Μουνδριανάκη (καθ. Βιολογίας Πανεπ. Αθηνών και Πανεπ. Τζον Χόπκινς), Α. Οικονόμου (βοηθ. Καθ. Πανεπ. Κρήτης & ΙΤΕ), Α. Παπαβασιλείου (καθ. Πανεπ. Πατρών), Β. Πάχνη (διευθ. Τομέα Μοριακής Νευροβιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Λονδίνου), Ζακ Πουισεγκίρ, διευθυντή του Institute of Signaling, CNRS, της Νίκαιας.
Τα σεμινάρια θα ασχοληθούν με το φαινόμενο της κυτταρικής σηματοδότησης σε διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας που αντικατοπτρίζονται στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου των προσκεκλημένων ομιλητών.

O καθηγητής Έντμοντ Φίσερ.

Ο δεύτερος σεμιναριακός κύκλος θα διεξαχθεί στο διάστημα 15-19 Ιουλίου με θέμα "The Data Avalanche: Reducing Information Overload" με κεντρικό ομιλητή τον Τζιμ Γκρέι, ο οποίος έχει αποσπάσει την ύψιστη διάκριση στον χώρο της Πληροφορικής, καθώς και με τους Π. Κωνσταντόπουλο (καθ. Πανεπ. Κρήτης & ΙΤΕ), Σ. Ορφανουδάκη (καθ. Πανεπ. Κρήτης & διευθ. Ινστιτούτου Πληροφορικής ΙΤΕ), Τ. Σελή (καθ. Ε.Μ.Π.) και Δ. Τσιχριτζή (καθ. Πληροφορικής Πανεπ. Γενεύης και προεδρος Εθνικού Κέντρου Πληροφορικής Έρευνας της Γερμανίας GMD).
Θα εξεταστούν ζητήματα, όπως το φιλτράρισμα των δεδομένων, η ανάλυση δεδομένων και τεχνικές σύμπτυξης των δεδομένων, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να αποτελέσουν τη λύση του προβλήματος. Θα συζητηθούν, επίσης, ευρύτερα κοινωνικά θέματα που άπτονται του προβλήματος.
Τα σεμινάρια αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση με τίτλο "The Onassis Foundation Lecture Series", που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο της Κρήτης, με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειοφοίτων φοιτητών από τον χώρο των θετικών επιστημών.
Οι διαλέξεις δίνονται στη Αγγλική γλώσσα και καλύπτουν θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της διεθνούς Επιστήμης και Έρευνας στις περιοχές της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, των Μαθηματικών και της Επιστήμης Υπολογιστών.
Σε 30 Έλληνες φοιτητές, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους, παρέχεται μερική κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και παραμονής τους στο Ηράκλειο Κρήτης με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Σε φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί απονέμεται δίπλωμα μετά από επιτυχή συμμετοχή στις διαλέξεις.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα http://www.forth.gr/onassis/.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κύκλος διαλέξεων διοργανώθηκε τον Ιούλιο 2001 με αντικείμενο τις υπερταχείες φυσικές και χημικές διεργασίες και τις εφαρμογές τους σε διάφορα επιστημονικά πεδία, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Ζουέιλ, Νόμπελ Χημείας 1999.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ