ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 19 / Ιούλιος 2002

Mουσικές της Eλλάδας και του Kόσμου

Δύο ζεστές μουσικές βραδυές χάρισε στα μέλη και στους φίλους του ο Σύνδεσμος Υποτρόφων με προσκεκλημένες σπουδαίες προσωπικότητες από τον χώρο της έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico στην πασχαλινή εκδήλωση του Συνδέσμου.
M

ια κατανυκτική πασχαλινή ατμόσφαιρα ζήσαμε το Σάββατο του Λαζάρου, απολαμβάνοντας τη συναυλία που έδωσε η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico στον πολυχώρο "Aθηναΐς". Με τίτλο "Οι Παναγιές του Κόσμου", η μουσική βραδυά μετέφερε ακούσματα από κάθε γωνιά της γης, τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Αρμενία, τον Λίβανο, την Ιταλία και την Κάτω Ιταλία (Ελληνόφωνοι και Αρβανίτες), αλλά και από τις Εβρίδες, τις Αντίλες, την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία, την Αφρική και την Καραϊβική.
Παραδοσιακά τραγούδια, όπως παρουσιάστηκαν στη δισκογραφία της Σαβίνας Γιαννάτου (Παναγιές του Κόσμου, Τραγούδια της Μεσογείου, Άνοιξη στη Σαλονίκη, Terra Nostra) καθώς και νέα τραγούδια της διεθνούς "έθνικ" σκηνής. Δεν έλειψε το στοιχείο του παραδοσιακού και του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στη φωνή και τα όργανα.
Τους Primavera en Salonico απαρτίζουν οι Λευτέρης Αγγουριδάκης (κρουστά), Γιάννης Αλεξανδρής (ούτι, κιθάρα, ταμπουράς), Κώστας Βόμβολος (κανονάκι, ακορντεόν, καλίμπα, ταμπουράς), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χάρης Λαμπράκης (νέι, φλογέρα) και Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο). Η επιλογή των τραγουδιών ήταν του Λάμπρου Λιάβα, ενώ συμμετείχε και ο υπότροφος Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα).

X

αρούμενο κι ανάλαφρο ήταν το κλίμα της αποχαιρετιστήριας μουσικής βραδυάς στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου, που έκλεισε τον κύκλο εκδηλώσεων του Συνδέσμου πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η Δόμνα Σαμίου, αξεπέραστη ξεναγός στο Μουσικό Oδοιπορικό με σκοπούς απ' όλη την Ελλάδα.

Το "Μουσικό Οδοιπορικό" με ξεναγό τη μοναδική Δόμνα Σαμίου μας ταξίδεψε σ' όλη την Ελλάδα, από τα Δωδεκάνησα ως την Ήπειρο κι από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο, χωρίς να παραλείψει και τη Μικρά Ασία. Τα περισσότερα τραγούδια ερμήνευσε η ίδια η Δόμνα Σαμίου με την ιδιαίτερη αγάπη, τη γνώση και τη σπάνια ικανότητά της να αποδίδει με ακρίβεια τα ποικίλα μουσικά ιδιώματα κάθε περιοχής. Τα υπόλοιπα τραγούδια παρουσίασαν οι νέοι ταλαντούχοι συνεργάτες της Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ζαχαρίας Καρούνης.

Τους πλαισίωσαν οι εξαίρετοι μουσικοί Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο-φλογέρα), Νίκος Οικονομίδης (βιολί), Παναγιώτης Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Σωτήρης Μπούρμπος (λαούτο), Ανδρέας Παππάς (κρουστά) και ο υπότροφος Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα πολίτικη, λάφτα).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ