ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 18 / Μάρτιος 2002
Βιβλιοπαρουσίαση

Δημήτρης Βασιλάκης, Μελέτη Σαξοφώνου, Για όλα τα επίπεδα σπουδών κλασικής & τζαζ τεχνοτροπίας, έκδοση Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας, Αθήνα 2001, σελ. 272.
Το βιβλίο "Μελέτη Σαξοφώνου" του εκλεκτού Έλληνα σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη είναι μια γενική μελέτη εκμάθησης σαξοφώνου που γράφτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει πολλούς μουσικούς στόχους και ταυτόχρονα απευθύνεται στον αρχάριο και στον προχωρημένο, στον επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη φίλο του σαξοφώνου.
Όποιες κι αν είναι οι μουσικές προτιμήσεις τού υποψήφιου μελετητή το σίγουρο είναι ότι θα του δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο όλα τα απαραίτητα εφόδια που θέλει για περαιτέρω εξειδίκευση.
Επειδή το βιβλίο αυτό, που εκδόθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, απευθύνεται και σε ερασιτέχνες (μάλλον απαιτητικούς) δεν πρόκειται να κουράσει με ατελείωτες και βαρετές ασκήσεις, αλλά και δεν πρόκειται να καταφύγει σε υπεραπλουστεύσεις και εύκολες λύσεις. Υπάρχουν αρκετά διαγράμματα, εικόνες, φωτογραφίες και μουσικά θέματα που σίγουρα θα κινήσουν το ενδιαφέρον για δουλειά. Ακόμα, όλες εκείνες οι απαραίτητες γνώσεις θεωρίας και αρμονίας, με στόχο τη σφαιρική επαφή του μαθητή με όλα τα απαραίτητα για περαιτέρω ειδίκευση στοιχεία.
Η "Εισαγωγή στην Jazz" αποτελεί κατά τη γνώμη μου τη σημαντικότερη ενότητα του βιβλίου και είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό εκείνον που θα αφιερώσει ανάλογο χρόνο μελέτης και συγκέντρωσης στο δύσκολο και απαιτητικό είδος μουσικής.
Το κεφάλαιο "Ασκήσεις Jazz" αποτελείται από χρήσιμες για την κατανόηση του jazz ιδιώματος διαβαθμισμένες ασκήσεις, που αν μελετηθούν διεξοδικά, θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τον μελετητή στην μουσική ανάπτυξη των ιδεών του και την ευελιξία των φράσεών του.
Μια σημαντική δυσκολία κατά τη διάρκεια της συγγραφής μιας γενικής μελέτης, όπως η "Μελέτη Σαξοφώνου" είναι η αποσπασματικότητα των παραδειγμάτων και των ιδεών και συστάσεων που συνδέονται με αυτά. Θα μπορούσαν πράγματι να μπουν εκατοντάδες παραδείγματα από την πράξη, τα οποία θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον μαθητή. Εντούτοις, ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι πολύ εύστοχα ο Δημήτρης Βασιλάκης δίνει την αφετηρία στον μελετητή για περαιτέρω δικές του σκέψεις.
Κατά τη γνώμη μου, ο κάθε μαθητής -ανεξάρτητα εάν είναι παιδί, νέος ή ενήλικας- πρέπει, ήδη πριν από την έναρξη της διδασκαλίας τού οργάνου, να έχει μια ορισμένη πνευματική και ψυχική σχέση προς τη μουσική. Ολόκληρο το μυστικό των ταλέντων και των ευφυιών έγκειται στο ότι μέσα στο μυαλό τους ξετυλίγεται ολοζώντανα η μουσική, πριν αυτοί οι ίδιοι πατήσουν ένα πλήκτρο ή τραβήξουν μια δοξαριά…
Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε με αγάπη για τη μουσική και το σαξόφωνο και με το σκεπτικό ότι η εκμάθησή του μπορεί και πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και όχι μια ασκητική ενασχόληση για λίγους!

Βασίλης Τσαμπρόπουλος
Σολίστ πιάνου-αρχιμουσικός
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ