ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 18 / Μάρτιος 2002

Γλαύκες, Έντομα και DNA στη Nέα Yόρκη

της Ιωάννας Κονδύλη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, στο Olympic Tower, η έκθεση με θέμα "Ηλίας Λαλαούνης: από την εποχή του λίθου στην έλικα της σύγχρονης Γενετικής". Πρόκειται για 240 μικρογλυπτά από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, που καλύπτουν όλο το φάσμα της δημιουργικής αναζητήσεως του καλλιτέχνη. Αδημοσίευτα σχέδια εκτέθηκαν για πρώτη φορά δίπλα σε αντικείμενα που έχουν ήδη ταξιδέψει στο εξωτερικό (Γαλλία, Ελβετία, Βρετανία, Ρωσία, Η.Π.Α., Περσία, Ιαπωνία).

Η

  έκθεση αυτή λειτούργησε από την 1η Οκτωβρίου 2001 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2002 και εντάχθηκε στον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, το οποίο εγκαινιάσθηκε πριν από ενάμισυ χρόνο με την έκθεση "Κλασικές Μνήμες στην Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη" και συνεχίστηκε με πολύ σημαντικές διαλέξεις και συναυλίες από έγκριτους επιστήμονες και διάσημους καλλιτέχνες. Η πρόσκληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης προς το Μουσείο Λαλαούνη για οργάνωση της έκθεσης συνοδεύθηκε με τη χορηγία και κάλυψη όλων των σχετικών εξόδων.
Η έκθεση περιέλαβε έξι συλλογές: Ευρωπαϊκή Χαραυγή, η Ασπίδα του Αχιλλέα, Γλαύκες, Αγριολούλουδα, Μικρόκοσμος, DNA. Τα εκθέματα δεν ήταν κοσμήματα, όπως για δεκαετίες έχει συνηθίσει το κοινό, αλλά μικρογλυπτά δύο κατηγοριών, δηλαδή ελεύθερα αντικείμενα και σφραγιδόλιθοι, προορισμένα να διακοσμήσουν την κατοικία ή τον χώρο.

Πρόκειται για αντικείμενα τέχνης που σχεδιάσθηκαν και παρουσιάστηκαν μεταξύ των ετών 1970-2000. Την περίοδο αυτή, ο Ηλίας Λαλαούνης δημιούργησε εκατοντάδες πρωτότυπα σχέδια, πολλά από τα οποία κατασκευάσθηκαν αποκλειστικά ως ειδική παραγγελία ή ως έργα τέχνης, απευθυνόμενα στην διεθνή πελατεία του. Ελάχιστα από τα έργα είναι προϊόντα της φαντασίας. Οι περισσότερες δημιουργίες έχουν συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Αισθητικά ερεθίσματα προσφέρουν οι αρχαίοι πολιτισμοί, η Φύση, μελέτες σοφών ερευνητών. Έκδηλο είναι το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαιολογία. Επαναδιατύπωσε στοιχεία της παλαιολιθικής σπηλαιογραφίας σε εγχάρακτους ημιπολίτιμους λίθους και απέδωσε αρχαιτυπικές μορφές, αναβιώνοντας λησμονημένες τεχνικές της
λιθογλυφίας.

Για τις συλλογές "Γλαύκες" και "Μικρόκοσμος" ο καλλιτέχνης-δημιουργός άντλησε την έμπνευσή του από τον φυσικό κόσμο. Η γλαύκα, σύμβολο της αρχαίας σοφίας, αποδίδεται σε ποικιλία αφηρημένων μορφών και σε κλίμακα μικρότερη του φυσικού. Η συμβολική διάσταση του πτηνού, σμιλεμένου σε ημιπολύτιμους λίθους, προσδιορίζει τον χειρισμό της φόρμας, ενώ οι τεχνίτες που φιλοτέχνησαν αυτά τα έργα έδωσαν έμφαση στα μάτια, με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση της έκφρασης.

Αντίθετα, τα έντομα αποδόθηκαν κατά το δυνατόν πλησιέστερα στο φυσικό πρότυπο, αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος, ώστε να μπορεί ο θεατής να θαυμάσει την λεπτότητα της εργασίας, την δομή και την συναρμογή των ενώσεών τους.
Εξάλλου, η Φύση αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον Ηλία Λαλαούνη. Μια σειρά από επίχρυσα "Αγριολούλουδα" εντυπωσιάζουν με την ιδιαίτερη ομορφιά, χάρη και αρμονία τους.

Η συλλογή DNA, πρωταρχική και κυρίαρχη μορφή κάθε ζωντανού οργανισμού, περιλαμβάνει 15 μικρογλυπτά, δουλεμένα κυρίως σε ασήμι και ημιπολύτιμους λίθους.

Στην διάρκεια της έκθεσης προβλήθηκε και ένα μικρό φιλμ που γύρισε ειδικά για την περίσταση ο Κωνσταντίνος Τσεκλένης, συνδυάζοντας την τέχνη του με εκείνη του Λαλαούνη.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ