ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 18 / Μάρτιος 2002

Λαμπρή βραδυά απονομής των διαγωνιστικών βραβείων

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής και μέσα σε μια θερμή και πανηγυρική ατμόσφαιρα παρακολούθησαν στις 27 Νοεμβρίου οι εκατοντάδες προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Ωνάση την τελετή απονομής των Διεθνών Διαγωνιστικών Βραβείων του 2001.

E

Tα βραβεία πρωτότυπου θεατρικού έργου, μουσικής για χορογραφία και πρωτότυπης χορογραφίας απένειμαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Βασικό στοιχείο της λαμπρής βραδυάς αποτέλεσε η μουσική. Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού μαζί με τη Χορωδία της ΕΡΤ υπό τον Αντώνη Κοντογεωργίου ερμήνευσαν αποσπάσματα από συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και του Δημήτρη Παπαδημητρίου για παραστάσεις έργων του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον θεσμό των διαγωνιστικών βραβείων, η ιδιαίτερη επιτυχία του οποίου αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό συμμετοχών που υποβάλλονται από καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Συγγραφής Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου 35 ειδήμονες, Έλληνες και αλλοδαποί, έκριναν τα 44 έργα που διαγωνίστηκαν στην τελική φάση, ενώ συνολικά συμμετείχαν 537 συγγραφείς από 74 χώρες. Επίσης, 17 ειδήμονες έκριναν τα έργα μουσικής για χορό και τις χορογραφίες που υπέβαλαν 46 συνθέτες και χορογράφοι από 24 χώρες.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο βραβείο για τη Συγγραφή Πρωτότυπου Θεατρικού Έργου κέρδισε ο Daniel du Plantis (H.P.A.) για το έργο του "Past Tenses Ever Present", το δεύτερο βραβείο η Deborah Brevoort (Η.Π.Α.) για το "The Women of Lockerbie" και το τρίτο βραβείο ο Παναγιώτης Μέντης για το έργο του "Ξένοι".
Έπαινοι δόθηκαν στους Βασίλη Κατσικονούρη για το "Εντελώς Αναξιοπρεπές", Jacques Languirand (Καναδάς) για το "Faust et les Radicaux Libres" και Jean Sterrett (H.Π.A.) για το "Willie B. came into the sun".

O υπουργός Πολιτισμού κ. Eυάγγελος Bενιζέλος επιδίδει το βραβείο στον Ryan Cayabyab.

Όσον αφορά την πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση για Χορογραφία το πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε, ενώ το δεύτερο βραβείο δόθηκε εξ ημισείας στους Christopher Lyndon-Gee (Μ. Βρετανία) για το έργο του "Chamber Symphony No.1 - Il poeta muore" και Rayan Cayabyab (Φιλιππίνες) για το έργο του "MISA 2000". Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Pedro Navarrete (Ισπανία) για το έργο του "ΑΟΝΙΑ" (El Tiempo de un Instante) και Charles Uzor (Ελβετία) για το έργο του "Go".
Όσον αφορά την πρωτότυπη Χορογραφία το πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε, το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Μargarita Bali (Αργεντινή) για τη χορογραφία της "In Vitro Shipwreck" και το τρίτο βραβείο δόθηκε στην Carmen Werner (Ισπανία) για τη χορογραφία της "El Tiempo de un Instante".
Έπαινοι δόθηκαν στους Wendy Joy Morrison (Αυστραλία) για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση "Stabat Mater" και Vincente Silva Sanjines (Μεξικό) για τη χορογραφία "Opus 2000 o La Esperanza".

Λήδα Μπουζάλη

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ