Πασχαλινό αφιέρωμα και διαλέξεις Ιστορίας

Π

λήθος είναι οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που προγραμματίζει για το προσεχές διάστημα και έως το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Υποτρόφων, συνεχίζοντας τους επιτυχημένους θεσμούς των διαλέξεων διακεκριμένων ομιλητών, αλλά και των μουσικών αφιερωμάτων από γνωστούς καλλιτέχνες, που τόσο θερμά έχουν αγκαλιάσει οι συνυπότροφοί μας.

Ι

διαίτερα επίκαιρο είναι το θέμα που θα αναπτύξει ο καθηγητής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, προσκεκλημένος του Συνδέσμου, στις 4 Απριλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Ο καθ. Μικρογιαννάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και κοσμήτωρ της εν λόγω σχολής, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η Αρχή των Ολυμπιάδων", υπό το πρίσμα της διττής έννοιας του όρου "αρχή", δηλαδή τόσο της ιστορικής αρχής όσο και του ιδεολογικοπολιτικού υπόβαθρου.

Σ

τη συνέχεια, την Πέμπτη 25 Απριλίου, ο κ. Timothy E. Gregory, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάϊο, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Βυζαντινή Ιστορία μέσα από αρχεία και δεδομένα: σκέψεις και προβληματισμοί".

Σ

το πασχαλινό πνεύμα της Κυριακής των Βαΐων θα είναι αφιερωμένη η μουσική βραδυά που ετοιμάζει ο Σύνδεσμος με τίτλο "Οι Παναγιές του Κόσμου", με τη συμμετοχή της διακεκριμένης ερμηνεύτριας Σαβίνας Γιαννάτου, την οποία θα συνοδεύσουν οι μουσικοί του συγκροτήματος "Primavera en Salonico", καθώς και ο υπότροφος Σωκράτης Σινόπουλος στην παραδοσιακή λύρα. Θα ερμηνεύσουν τραγούδια απ' όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.

Μ

έσα στον Μάιο, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων προγραμματίζει διάλεξη του προσκεκλημένου Γερμανού καθηγητή Hugo Meyer του Τμήματος Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Ε

ξάλλου, μετά τα μέσα Μαΐου θα γίνει η ετήσια Απολογιστική Συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος, την οποία καλούνται να παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του Συνδέσμου.
Καλό Πάσχα.

Λήδα Mπουζάλη

ΤΕΥΧΟΣ 18 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2002
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
  ΕΙΔΗΣΕΙΣ
o Εκδηλώσεις του Συνδέσμου
o Πλήρης αναβάθμιση του εξοπλισμού του Ω.Κ.Κ.
o Επιτυχίες
o Δραστηριότητες Υποτρόφων
 
  ΕΚΔΗΛΩΣΗ
o Λεύκωμα Υποτρόφων 2000
  ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
o Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδος
της Μαρίας Μαγγιώρου
o Ωνάσειος Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών
της Λήδας Μπουζάλη
 
o Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών
o Λαμπρή βραδυά απονομής διαγνωστικών βραβείων
o Γλαύκες, Έντομα και DNA στην Νέα Υόρκη
της Ιωάννας Κονδύλη
  ΔΙΑΛΕΞΗ
o Ο Αριστοφάνης, οι άνθρωποι, οι μύθοι και οι θεοί.
του καθ. Pascal Tiercy
  ΑΡΘΡΟ
o Η διαμόρφωση και εξέλιξη του πολιτισμικού τοπίου στην κεντρική Κρήτη.
της Μαρίας Εμμ. Κοζυράκη
  ΒΙΒΛΙΑ
o Δημήτρης Βασιλάκης, Μελέτη Σαξοφώνου
του Βασίλη Τσαμπρόπουλου
o Βιβλιογραφικό Δελτίο
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ