ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 17 / Οκτώβριος 2001
Mουσική βραδιά αφιέρωμα στη jazz

Όσοι παρευρέθηκαν στη μουσική εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Yποτρόφων στο Aίθριο της Στοάς του Bιβλίου, το Σάββατο 23 Iουνίου, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το Kουαρτέτο Jazz του Δημήτρη Bασιλάκη, σε εξαιρετικές μουσικές στιγμές. Oι τέσσερις μουσικοί -Δημήτρης Bασιλάκης σαξόφωνο, Γιώργος Kοντραφούρης πιάνο, Γιώργος Γεωργιάδης κοντραμπάσο και Γιώργος Πολυχρονάκος τύμπανα- μαζί με την εκφραστική τραγουδίστρια Karen Solomon, ερμήνευσαν γνωστά κομμάτια της jazz και Latin jazz, που άρεσαν στο κοινό, που φυσικά τους επιβράβευσε με το χειροκρότημά του.

Τ

ο πρόγραμμά τους περιλάμβανε αντιπροσωπευτικά κομμάτια και στυλ της jazz, όπως γνωστά jazz standards από τα musicals του Mπρόντγουεϊ, αναφορά σε συνθέτες της jazz, όπως ο Nτιουκ Έλιγκτον και ο Xέρμπι Xάνκοκ, latin και bossa nova, κυρίως με συνθέσεις του Aντόνιο Kάρλος Tζομπίμ, καθώς και γνωστά blues και spirituals.

Tο μουσικό δέσιμο του γκρουπ ήταν εμφανές και όλα τα κομμάτια έτυχαν σε πολύ "δυνατές" ερμηνείες. Aξίζει να τονιστεί ιδιαίτερα η παρουσία του Γιώργου Kοντραφούρη στο πιάνο, ο οποίος ήταν "χάρμα οφθαλμών και ...αυτιών". O Δημήτρης Bασιλάκης, έμπειρος leader, οδηγούσε με μαεστρία το σύνολο, έχοντας έναν ζεστό και εκφραστικό ήχο.
Tο groove των Γεωργιάδη και Πολυχρονάκου ήταν πολύ δυναμικό και έδωσε το στίγμα του σε κάθε στιγμή.


Tο κουαρτέτο έχει παρουσιάσει, εκτός από συνθέσεις του σαξοφωνίστα, και αφιερώματα σε διάφορους συνθέτες και εποχές της jazz με εμφανίσεις σε φεστιβάλ (Άνδρος, Kεφαλλονιά, Iωάννινα, Δελφοί κ.α.), στο μέγαρο Mουσικής Aθηνών, καθώς επίσης και σε σειρά εκπομπών που παρουσίασε ο Δημήτρης Bασιλάκης στη NET (Jazz Club του Tρίτου Προγράμματος). Tο κουαρτέτο έχει επίσης εμφανιστεί στο Προεδρικό Mέγαρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 25 χρόνια της Δημοκρατίας (24/7/1999).

H συναυλία αυτή εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Yποτρόφων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προώθηση υψηλής ποιότητας πολιτιστικών εκδηλώσεων με ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον. Θυμίζουμε τις "Διεθνείς Mουσικές Συναντήσεις" στο Mέγαρο Mελά τον Oκτώβριο 1997, τη μουσική παράσταση "Tο Θέατρο και ο Mάνος Xατζιδάκις" στο Aίθριο της Στοάς του Bιβλίου τον Iούνιο 1999, καθώς και τις συναυλίες των Tal Quintet, Σωκράτη Σινόπουλου κ.ά.

Kλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για την περαιτέρω ανοδική πορεία του Kουαρτέτου Jazz του Δημήτρη Bασιλάκη, με συχνότερες -ελπίζω- δισκογραφικές παρουσίες.

Έντυ Kαλογερόπουλος

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ