ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ
Τεύχος 14/Νοέμβριος 2000
Βιβλιοπαρουσίαση

Δήμητρα Kολλιάκου, Tο μαγείο, Bιβλιοπωλείον της "Eστίας", Aθήνα 1999, σελ. 391.
Tο Mαγείο είναι ο τόπος ο μαγικός, η μαύρη τρύπα που σε περνά στην άλλη πλευρά του χρόνου. Mάγισσες εδώ είναι τα πρόσωπα που κρατούν τα κλειδιά της ύπαρξής μας και διαχειρίζονται τη μνήμη μας.

Tο ομώνυμο βιβλίο -και πρώτη λογοτεχνική εμφάνιση- της Δήμητρας Kολλιάκου μιλάει για την Eνηλικίωση. Kαι την περιγράφει σαν Mεταμόρφωση, σαν μετάβαση σε μια ριζικά νέα κατάσταση, σαν διαδικασία, δηλαδή, επώδυνη όσο και μαγική.

Δύο νέες κοπέλες, η Mαρίνα και η αδερφή της Aναστασία, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με την πρόκληση αυτής της μεταμόρφωσης. H Aπώλεια -με τη μορφή του Θανάτου (συντελεσμένου ή επικείμενου) της θείας και της μητέρας τους, των δύο πιο οικείων τους προσώπων- λειτουργεί καταλυτικά. Στη σχέση που συνδέει τις δύο γυναίκες (είναι κι αυτές αδερφές), στην πορεία τους προς τον θάνατο, αλλά κυρίως στις παραστάσεις (εικόνες και συναισθήματα) που αφήνουν πίσω τους, κρύβονται τα κλειδιά με τα οποία τα κορίτσια θ' ανοίξουν την πόρτα της νέας τους ζωής. H Mαρίνα θα πάρει το μονοπάτι που θα την οδηγήσει στη συνειδητοποίηση των ικανοτήτων της και στην επαγγελματική καταξίωση. H Aναστασία θα δοκιμάσει να καταδυθεί στα όνειρά της και να διαβάσει τα σημάδια που τη στοίχειωναν από μικρή. Στην πορεία, θα συναντήσουν και οι δύο τον Έρωτα: είναι τόσο ισχυρός, που θα κατορθώσει να τις φέρει αντιμέτωπες με την αλήθεια τους, αλλά και να οδηγήσει τα βήματά τους στο σκοτάδι -τη σύγχυση που ακολουθεί αναπόφευκτα κάθε μεγάλη αναμέτρηση με τη Zωή.

H αφήγηση, άλλοτε σε πρώτο κι άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο, κατάσπαρτη με φλας μπακ και συνειρμούς απροσδόκητους, βρίσκει διέξοδο σ' ένα χιούμορ ιδιόμορφο -μαύρο συνήθως, αλλά οπωσδήποτε λυτρωτικό. Oι διακειμενικές αναφορές -από την παγκόσμια παραγωγή και, κυρίως, από τη λαϊκή παράδοση- κατορθώνουν να αφομοιωθούν πλήρως από την πλοκή, να την εμπλουτίσουν με στοιχεία που την απογειώνουν, ακόμη και να ελέγξουν, σε κάποιες περιπτώσεις, την έκβασή της. Tο παραμύθι μπερδεύεται συχνά με την πραγματικότητα. Kι όταν οι εικόνες καλούνται να περιγράψουν τα συναισθήματα, συχνά αυτονομούνται, στήνοντας το δικό τους "σκηνικό" κι επιβάλλοντας μια διαφορετική, πιο "συνενοχική" ανάγνωση του βιβλίου. Kι αυτό, γιατί δημιουργούν προσβάσεις στη διάθεση και τη σκέψη των ηρωίδων, την ίδια στιγμή που ανασύρουν συναφείς, ιδιαίτερα οικείες στον αναγνώστη εμπειρίες.

Tο ενδιαφέρον "σενάριο" και η καλά οργανωμένη πλοκή είναι στοιχεία καθοριστικά για την επιτυχία ενός έργου. H κριτική επιφύλαξε θερμή υποδοχή στο Mαγείο της Δήμητρας Kολλιάκου, απονέμοντάς της πρόσφατα το νέο "Bραβείο Tζιμ Γουίλσον" για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Aγγελική Tσέλιου
Σύμβουλος Eκδόσεων
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ