Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018, Καβάφης και Αρχαιότητα

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει... και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, O Καβάφης στα χέρια των παιδιών...

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

01/9

Εκπαίδευση – Έρευνα
 
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

«Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα»

Ο Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων για το έργο του Κ.Π. Καβάφη ξεκίνησε το 2016, με στόχο να λειτουργεί παράλληλα με τις δράσεις και την έρευνα του Αρχείου Καβάφη. Η επιμέλεια των σεμιναρίων ανατίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αρχείου σε πρόσωπα ή σε ομάδες ερευνητών. Την επιμέλεια του Ερευνητικού Σεμιναρίου 2017-18 έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στον φετινό κύκλο, νέοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό τα ερωτήματά τους, τα αρχειακά τεκμήρια της έρευνάς τους καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες τους, με στόχο να αναδειχθούν και να συζητηθούν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις της καβαφικής ποίησης και ποιητικής. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί διάλογος γύρω από τα επιμέρους πεδία της έρευνας.

Απευθύνεται σε φιλολόγους και φοιτητές.


Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:00-21:00
Κ.Π. Καβάφης, ποιητής του μεσαίου κόσμου
Πώς ορίζεται και πού βρίσκεται ένας τόπος, ένας κόσμος ανιθαγενής, κάπου ανάμεσα σε ένα ανήκειν και ένα μη ανήκειν, οι πολίτες του οποίου θα ορίζονταν περισσότερο από όσα δεν είναι παρά από αυτά που είναι; Πέρα μάλιστα από διαζευκτικά δίπολα, όπως «Βορράς – Νότος», «κέντρο – περιφέρεια»; Ο «ενδιάμεσος κόσμος» του καβαφικού έργου συνιστά μια τέτοια πολιτισμική υπόδειξη.

Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 19:00-21:00
Ο Καβάφης και τα «παιδαρέλια»: Επεισόδια της αθηναϊκής μεσοπολεμικής υποδοχής του Καβάφη

Το σεμινάριο θα εξετάσει τους όρους υποδοχής του καβαφικού έργου από τους κριτικούς, ποιητές και λόγιους του αθηναϊκού Μεσοπολέμου. Εστιάζει μάλιστα στη θετική υποδοχή της καβαφικής ποίησης από τους νέους της δεκαετίας του 1910-20, τους οποίους ο Ψυχάρης το 1924 θα αποκαλέσει υποτιμητικά «παιδαρέλια», αλλά και στις κριτικές διαμάχες που προκάλεσε η στάση των νέων ποιητών. Το ζήτημα που θα τεθεί στο επίκεντρο του σεμιναρίου είναι η σημασία της μεταστροφής στην πρόσληψη του Καβάφη για τον νεοελληνικό μεσοπολεμικό ποιητικό ορίζοντα.

Κώστας Καραβίδας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, 19:00-21:00
Ο Δημήτριος Καπετανάκης και ο Καβάφης στην Αγγλία
Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια χαρτογράφηση των λογοτεχνικών και εκδοτικών κύκλων της Αγγλίας που δεξιώθηκαν τον Καβάφη την περίοδο 1940-1944, μέσω του αρχείου του Δημήτριου Καπετανάκη (1912-1944). Ο φιλόσοφος, ποιητής και δοκιμιογράφος δεν συγκαταλέγεται στους συστηματικούς μελετητές του Καβάφη· το έργο του, ωστόσο, παρουσιάζει ειδικό ενδιαφέρον για τις καβαφικές σπουδές, καθώς στο Καίημπριτζ και το Λονδίνο, όπου έζησε, συνδέθηκε με προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προβολή του καβαφικού έργου στο αγγλόφωνο κοινό: τον ποιητή και εκδότη John Lehmann, συνεργάτη του Leonard Woolf στο Hogarth Press και στενό φίλο των W.H. Auden και Christopher Isherwood, τον λογοτέχνη και εκδότη του περιοδικού The Listener, Joe Ackerley, καθώς και τους E.M. Forster, William Plomer και Stephen Spender.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η θέση του Καβάφη στο έργο του Καπετανάκη. Εδώ σχολιάζεται η διάλεξη «Εισαγωγή στη νεοελληνική ποίηση» (“Introduction to Modern Greek Poetry”) και το δοκίμιο «Σαρλότ Μπροντέ» (“Charlotte Brontё”), όπου ο Καπετανάκης επιχειρεί παράλληλη ανάγνωση του ποιήματος «Επιθυμίες» και του μυθιστορήματος Villette της Μπροντέ. Θα αξιοποιηθούν επιστολές και χειρόγραφα από τα αρχεία του συγγραφέα που στεγάζονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (Αρχείο Δημητρίου Καπετανάκη) και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (Lehmann Family Papers).

Εμμανουέλα Κάντζια, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, 19:00-21:00
Χριστιανισμός και σάρκα στο έργο του Κ.Π. Καβάφη

Στη λογοτεχνία της παρακμής και του αισθητισμού, καθώς και στα ιατρικά και σεξολογικά κείμενα των τελών του 19ου αιώνα, ο χριστιανισμός εμφανίζεται συχνά λιγότερο ως θρησκεία της ψυχής και του πνεύματος, και περισσότερο ως πολιτισμικό υπέδαφος όπου αναπτύσσεται ο λόγος περί των ηδονών. Στο σεμινάριο προσεγγίζονται οι αναφορές του Καβάφη στον χριστιανισμό, στο διακειμενικό αυτό πλαίσιο, με έμφαση σε κείμενα όπως «Σαλώμη», «Εκκλησία και Θέατρον», «Ο Δεμένος Ώμος», «Καισαρίων», «Μύρης, Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.». Παράλληλα, η πρόσληψη του λόγου του χριστιανισμού συνδέεται με χριστιανικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας, με αναφορά σε πρόσφατη βιβλιογραφία, η οποία εστιάζει όλο και περισσότερο στην παρουσία του σώματος στα κείμενα αυτά.

Βασιλική Δημουλά, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, 19:00-21:00
Το καβαφικό έργο ως σημαίνον παράδειγμα για τη μεταποικιοκρατική θεωρία

Με την επανεξέταση, μέσα από το πρίσμα της μεταποικιοκρατικής θεωρίας, επιλεγμένων ποιημάτων («Επάνοδος από την Ελλάδα», «Ποσειδωνιάται», «Στα 200 π.Χ.», « Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης», «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.», «Παλαιόθεν Ελληνίς» κ.ά.), αναλύεται η έννοια του «ελληνικού» που οικοδομεί μέρος της δυναμικής του καβαφικού έργου και της ουσιαστικής πολιτισμικής του ευρύτητας.

Γεωργία Πατερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Επιμέλεια Κύκλου 2017-18: Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο education@onassis.org
Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
Αριθμός συμμετεχόντων: 80 άτομα

scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email