Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018, Καβάφης και Αρχαιότητα

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει... και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Κάθε στίχος και μία εικόνα... Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς;

Ο Καβάφης πάει σχολείο, O Καβάφης στα χέρια των παιδιών...

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό.

Ο Καβάφης πάει σχολείο, Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.

01/9

Εκπαίδευση – Έρευνα
 
Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ας εξερευνήσουμε την καβαφική ποίηση με την κίνηση, την τεχνολογία και τα μολύβια μας

Τι συναισθήματα σου προκαλούν οι στίχοι ενός ποιήματος; Γεμίζουμε τα χέρια μας με χρώμα, αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και παίζουμε με την τεχνολογία με στόχο να βιώσουμε διαχρονικά κείμενα αλλιώς.

«Μετά το σχόλασμα έχουμε Καβάφη»
«Κι αν η ποίηση μπορούσε να ξεκολλήσει από τα βιβλία;»

Ποιος μας λέει ότι δεν μπορούμε να διαβάσουμε τον Καβάφη αλλιώς; Για να γνωρίσουμε καλύτερα το έργο του, βάζουμε δυνατά τη μουσική και φανταζόμαστε πώς η «Ιθάκη» θα μπορούσε να γίνει χορογραφία, γράφουμε τους δικούς μας στίχους και σκιτσάρουμε τους λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες, μπορεί και να τους συναντήσουμε στο προαύλιο του σχολείου μέσα από τον διαδραστικό χάρτη που θα φτιάξουμε. Μέσα από τρία δημιουργικά εργαστήρια η ποίηση τα μπλέκει με άλλες τέχνες κι εμείς μαθαίνουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Στο εργαστήριο «Ένα ποίημα, μία εικόνα, μία έκδοση» θα φιλοτεχνήσουμε τις δικές μας χειροποίητες εικονογραφημένες εκδόσεις, όπως έκανε και ο ίδιος ο Καβάφης που πήγαινε στο τυπογραφείο, έστηνε τα μονόφυλλα με τα ποιήματά του και έπειτα τα μοίραζε στον κόσμο. Στο εργαστήριο «Στίχοι φτιαγμένοι από κίνηση» θα χτίσουμε δυνατές σχέσεις με την ομάδα και θα φτιάξουμε όλοι μαζί μια χορογραφία, ενώ στο εργαστήριο «Ηλεκτρισμένη ποίηση» ο Καβάφης περνάει στη νέα εποχή: γίνεται βίντεο, εικόνα και ψηφιακή εγκατάσταση.

Συντελεστές:
«Ένα ποίημα, μία εικόνα, μία έκδοση»
Αλέξια Οθωναίου: Εικονογράφος
Δανάη Σιώζιου: Ποιήτρια

«Στίχοι φτιαγμένοι από κίνηση»
Κάντυ Καρρά: Χορεύτρια/performer
Σαμσών Ρακάς: Ποιητής/εκδότης

«Ηλεκτρισμένη ποίηση»
Δήμητρα Ιωάννου: Ποιήτρια/εκδότρια
Κώστας Διαμαντής: 3D Graphics and Game developer, Media Administrator


Info
Απευθύνεται σε: Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Ημερομηνίες: Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
Προϋποθέσεις: Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε πέντε τρίωρες συναντήσεις κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Για την Αττική
Υποβολή αίτησης συμμετοχής σχολείων της Αττικής στο education@onassis.org έως τις 12.10.2018 με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (Αθήνα)». Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του εργαστηρίου, ο αριθμός των μαθητών και η ιστοσελίδα του σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν έως τις 25.10.2018. Η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής γίνεται κατόπιν συνάντησης με τους υπευθύνους του προγράμματος από κάθε σχολείο και οι σχολικές μονάδες που θα επιλεγούν μπορούν να φιλοξενήσουν από ένα εργαστήριo η κάθε μία. Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.
 
Για την περιφέρεια
Υποβολή αίτησης συμμετοχής σχολείων της περιφέρειας στο education@onassis.org έως τις 26.10.2018 με την ένδειξη «Ο Καβάφης πάει σχολείο (περιφέρεια)». Οι αιτήσεις γίνονται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε Περιφέρειας. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των σχολείων που ανήκουν στην Περιφέρεια, ο αριθμός των μαθητών και η ιστοσελίδα του κάθε σχολείου. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 02.11.2018. Κάθε χρόνο επιλέγεται μία περιφέρεια για να φιλοξενήσει το πρόγραμμα. Η επιλογή των σχολικών μονάδων που θα συμμετέχουν γίνεται από την επιλεγείσα Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας και τους υπευθύνους του προγράμματος «Ο Καβάφης πάει σχολείο». Τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων.
 


scrollup scrolldown

Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email