Μουσική
Ερμής Θεοδωράκης
 

Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-2017, πέραν πολλών άλλων δραστηριοτήτων, ο πιανίστας, συνθέτης και μουσικολόγος Ερμής Θεοδωράκης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον Ιάννη Ξενάκη ως ιδανικός εκτελεστής των έργων του, έδωσε τον Οκτώβριο μία συναυλία στη Λειψία, στο Lyzeum für Klavier, με πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε 4 παγκόσμιες πρεμιέρες. Συγκεκριμένα, ερμήνευσε τα έργα Prospero-Fragmente του Claus-Steffen Mahnkopf και Evryali του Ξενάκη, και παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τα έργα: Klavierwerk 1 του Detlef Heusinger, Four Etudes του Franklin Cox, ...tönend bewegt… του Adrian Kleinlosen και Drei Klavierstücke του Mario Schmidt.

Ο Ερμής Θεοδωράκης σπούδασε Πιάνο και Σύνθεση στο Ωδείο της Μουσικής Εταιρείας Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ωδείο του Άμστερνταμ, καθώς και στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας με τον Claus-Steffen Mahnkopf. 

Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως ως σολίστ στους σημαντικότερους χώρους της Αθήνας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού κ.ά.), σε διάφορες άλλες πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά.), καθώς και στο εξωτερικό (Κύπρος, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Αλβανία, Τσεχία, Γκάνα και ΗΠΑ). Έχει επίσης συνεργαστεί ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα AGON της Πράγας, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, United Instruments of Lucilin – Λουξεμβούργο). 

Δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ερμηνεία της νέας μουσικής (έχοντας παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση πολλά έργα συγχρόνων συνθετών), αλλά επίσης ερμηνεύει σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Έχει ηχογραφήσει οκτώ δίσκους με μουσική για πιάνο του 20ού αιώνα (τα περισσότερα έργα για πιάνο της Νέας Σχολής της Βιέννης, έργα για πιάνο του Claus-Steffen Mahnkopf και του Γ. Ιωαννίδη, τα πιανιστικά άπαντα του Ι. Ξενάκη, έργα διαφόρων Ελλήνων συνθετών του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, καθώς και τα άπαντα για σόλο πιάνο και δύο πιάνα του Γ. Σισιλιάνου, με τον πιανίστα D. Kramer). Επίσης ηχογράφησε το έργο του Ι. Ξενάκη Synaphaï για πιάνο και ορχήστρα, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. 

Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Δισκογραφίας της περιόδου 2000‒2001 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για την ηχογράφηση σε CD των πιανιστικών απάντων του Ι. Ξενάκη, καθώς και με το βραβείο του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO για τη συνολική του προσφορά στη νέα ελληνική μουσική. Τέλος, έχει διακριθεί στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ορλεάνης στη Γαλλία, αποσπώντας το Βραβείο SACEM και τη διάκριση André Boucourechliev.


Ζωή Ζενιώδη
 

Η μαέστρος Ζωή Ζενιώδη έκλεισε τη φετινή σεζόν με το ντεμπούτο της στο περίφημο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, όπου, στις 16 Απριλίου, διηύθυνε την ορχήστρα New England Symphonic Ensemble. Ακριβώς πριν από αυτήν τη συναυλία βρέθηκε στο Νέο Μεξικό, για να διευθύνει την όπερα I Pagliacci στην Opera Southwest, όπου μάλιστα ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε ποτέ στο πόντιουμ. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σεζόν, είχε επιλεχθεί ανάμεσα σε 156 γυναίκες από την Όπερα του Ντάλλας για το Institute of Women Conductors: στο πλαίσιο του δρώμενου αυτού, το οποίο θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, η Ζωή Ζενιώδη θα συνεργαστεί με διάφορες όπερες. Ήδη διηύθυνε σε συναυλία στην Όπερα του Ντάλλας και πήρε μέρος σε ένα workshop στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο.

Επιπλέον, πρόσφατα, η αρχιμουσικός επισκέφθηκε το Βιετνάμ, όπου διηύθυνε τη Vietnam National Symphony Orchestra, και έκανε συναυλίες στην Ελλάδα με την ΚΟΘ, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Καμεράτα. Τέλος, έδωσε ρεσιτάλ φωνής και πιάνου με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στο Τρίτο Πρόγραμμα. Τα μελλοντικά σχέδια της Ζωής Ζενιώδη περιλαμβάνουν περιοδεία της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων, καθώς και συναυλίες στην Ελλάδα, την Τσεχία και την Αμερική.