Athens Science Festival 2017: Συμμετέχουμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
   

Με κεντρικό θέμα «Διαμορφώνοντας το Μέλλον μας» διοργανώθηκε το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, το οποίο για τέταρτη συνεχή φορά φιλοξενήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η εδραίωση του φεστιβάλ στα επιστημονικά δρώμενα της πόλης καταφαίνεται από το πλήθος των επισκεπτών ‒περίπου 30.000 τον αριθμό‒ που πλημμύρισαν τους χώρους εκδήλωσης επί πέντε ολόκληρες ημέρες στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. 

Το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών κέντρισαν οι φορείς που πλαισίωσαν τη δράση. Συμμετείχαν περίπου 130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν περίπου 90 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα, 40 βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, 20 workshops και 40 ομιλίες. Επιπλέον, μέσα από ένα σύνολο εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες, συνδυάστηκαν δεκάδες συναρπαστικές ομιλίες και συζητήσεις, εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, ντοκιμαντέρ, συναυλίες και διαγωνισμοί. 

Όπως μας ενημερώνει και το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, ο επισκέπτης, εκτός των άλλων, είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μια «βουτιά» στις τεχνολογίες που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στην καθημερινότητά μας και θα μας απασχολήσουν αρκετά στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον. Μη επανδρωμένα εναέρια μέσα και ρομποτικά οχήματα, ίντερνετ των πραγμάτων, εικονική πραγματικότητα είναι μερικές από τις εντυπωσιακές εφαρμογές και πειράματα που πραγματοποιούνται σε αξιόλογα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας, συνεργαζόμενα με καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση υποστήριξε και φέτος το Athens Science Festival, συμμετέχοντας μαζί με τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας στη διοργάνωση του θεσμού. 

Σημαντικοί ομιλητές ‒ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί‒ έλαβαν μέρος και φέτος στις διάφορες δράσεις· ανάμεσά σε αυτούς, αρκετοί υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση συμμετείχαν σε δράσεις από διαφορετικές θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, η Ελένη Κονσολάκη και η Μικαέλα Διακάτου συμμετείχαν στην οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Ομιλία έδωσε ο Αχιλλέας Σαμαράς, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές θάλασσες και ακτές λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ η Αντιγόνη Δήμα, ερευνήτρια από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», συμμετείχε ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού FameLab 2017, για την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. 

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας ολοκληρώθηκε με επιτυχία προσφέροντας χαρά, γνώση, εμπειρίες και πολλά ερεθίσματα για τις άγνωστες πτυχές των επιστημών στους μικρούς και μεγάλους επικέπτες που βρέθηκαν στην Τεχνόπολη για να πλησιάσουν και να αφουγκραστούν τον παλμό της σύγχρονης επιστήμης. Εν αναμονή λοιπόν για το 2018, στο ίδιο μέρος, με ακόμη περισσότερη επιστήμη!


(Ο Νικόλας Τσουκαλάς είναι γεωλόγος, επιστημονικός συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.) 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας