εmotions: Ένας κόσμος συναισθημάτων από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα
Ερυθρόμορφη λήκυθος με παράσταση της αυτοκτονίας του Αίαντα (περ. 460 π.Χ.). Αποδίδεται στον Ζωγράφο του Αλκίμαχου. Αττική. Antikenmuseum und Sammlung Ludwig της Βασιλείας.
Ερυθρόμορφη λήκυθος με παράσταση της αυτοκτονίας του Αίαντα (περ. 460 π.Χ.). Αποδίδεται στον Ζωγράφο του Αλκίμαχου. Αττική. Antikenmuseum und Sammlung Ludwig της Βασιλείας.
   

Η έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης, που συγκίνησε και γοήτευσε κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Ελλάδα στις 18 Ιουλίου 2017. 

Το κορυφαίο μουσείο της χώρας και ένα από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, το Μουσείο της Ακρόπολης, συναντά το Ίδρυμα Ωνάση, σε μια σπάνια και σημαντική σύμπραξη. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η συνδιοργάνωση της έκθεσης «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Μια αφηγηματική έκθεση που φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου.

Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου της Ακρόπολης. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: «Πρόκειται για μιαν ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση που έχει ως θέμα της την απεικόνιση του ‘‘ήθους της ψυχής’’ σε 129 έργα της αρχαίας τέχνης. Με αναπάντεχα λιτά αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, εκφράζοντας τη χαρά του για την ευόδωση της μεταφοράς της σπουδαίας έκθεσης στην Ελλάδα, δήλωσε: «Το ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο συνεχίζεται. Μετά την εντυπωσιακή έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, 129 κειμήλια από μεγάλα ελληνικά και ξένα μουσεία “ταξιδεύουν” στο Μουσείο της Ακρόπολης με την ίδια αποστολή: να ξυπνήσουν την ενσυναίσθησή μας για τον αρχαίο κόσμο και τα συναισθήματα που κάποτε τον κυρίευσαν. Η έκθεση ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και στην κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας: όχι ως φορέα έτοιμων διδαγμάτων για τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά ως οχήματος που μεταφέρει τον επισκέπτη στο παρελθόν, για να του αποκαλύψει τις κυρίαρχες ιδέες κάθε εποχής. Αποτελεί, μάλιστα, ξεχωριστή τιμή ότι ο οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο ταυτίζεται με την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την εκπαιδευτική αξιοποίηση των εκθεμάτων». 

Επιμελητές της έκθεσης είναι ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών (Πρίνστον) και μέλος του ΔΣ του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ· ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στήνεται σε ένα διαφορετικό μουσειακό σκηνικό, που οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ελένη Σπάρτση. Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι πέντε. Η πρώτη έχει τίτλο «Η τέχνη των συναισθημάτων». Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Οι χώροι των συναισθημάτων», διαρθρώνεται σε πέντε υποενότητες: «Τα συναισθήματα στον ιδιωτικό χώρο», «Στο πεδίο της μάχης», «Τα συναισθήματα στον δημόσιο χώρο», «Τα συναισθήματα στους ιερούς χώρους», «Νεκροταφείο: Χώρος πένθους και ελπίδας». Ακολουθούν οι ενότητες: «Συναισθηματικές συγκρούσεις», «Σκλάβοι των συναισθημάτων» και «Μήδεια». Τη γενική εποπτεία της νέας παρουσίασης έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Η έκθεση, την οποία πλαισιώνει κατάλογος στα ελληνικά, με δαπάνες του Ιδρύματος Ωνάση,  αναμένεται να διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2017.


Δείτε το σχετικό βίντεο.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Επιτύμβιος κυβόλιθος με σκηνή δεξίωσης – αποχαιρετισμού (αρχές 3ου αι. π.Χ.), μάρμαρο, από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας. Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.
Τοιχογραφία με σκηνή από τη θυσία της Ιφιγένειας (περ. 62–79 μ.Χ.). Πομπηία, Οικία του Τραγικού Ποιητή. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης.

Κορυφή της σελίδας