Παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Ένας κόσμος συναισθημάτων» στη Νέα Υόρκη
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Η μορφή της Μήδειας, με τα ακραία της συναισθήματα, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έκθεσης «A World of Emotions»
Η μορφή της Μήδειας, με τα ακραία της συναισθήματα, αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της έκθεσης «A World of Emotions»
Μαρμάρινος Έρωτας από το Μουσείο του Λούβρου και, στο βάθος, νωπογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Μαρμάρινος Έρωτας από το Μουσείο του Λούβρου και, στο βάθος, νωπογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης
Γενική άποψη του χώρου της έκθεσης στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης
Γενική άποψη του χώρου της έκθεσης στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης
Στον κύκλο εκδηλώσεων «The People Speak», σε συνεργασία με το ΒΑΜ, συμμετείχαν σπουδαίοι Αμερικανοί καλλιτέχνες, με δραματοποιημένες αναγνώσεις, μουσικές παραστάσεις και συζητήσεις
Στον κύκλο εκδηλώσεων «The People Speak», σε συνεργασία με το ΒΑΜ, συμμετείχαν σπουδαίοι Αμερικανοί καλλιτέχνες, με δραματοποιημένες αναγνώσεις, μουσικές παραστάσεις και συζητήσεις
Ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς δημιούργησε το δίπτυχο <i>Black Frames</i> ειδικά για την έκθεση «A World of Emotions», κατόπιν ανάθεσης του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση
Ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς δημιούργησε το δίπτυχο Black Frames ειδικά για την έκθεση «A World of Emotions», κατόπιν ανάθεσης του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση
   

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου η έκθεση «A World of Emotions: Ancient Greece, 700 BC – 200 AD» («Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.») στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σπάνια εκθέματα τα οποία μιλούν εύγλωττα για τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων συναισθημάτων. 

Μέσα από 130 και πλέον αρχαιότητες από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού, η έκθεση θέλησε να διερευνήσει τις ιδέες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας σχετικά με τα συναισθήματα, καθώς και τους τρόπους αποτύπωσής τους.

Εξαιρετικές ήταν και οι κριτικές που έλαβε η συγκεκριμένη έκθεση από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την εκτενή παρουσίασή της από την εφημερίδα New York Times, η οποία τη χαρακτηρίζει ως μια «παράξενη και υπέροχη έκθεση». Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Holland Cotter σημειώνει:

«Η έκθεση χρησιμοποιεί αντικείμενα για να αφηγηθεί μιαν ανθρώπινη ιστορία, μια ιστορία που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το παρελθόν φέρνοντάς το στο παρόν. Έτσι, το παρελθόν γίνεται "δικό μας"». Και, σε άλλο σημείο, ο αρθρογράφος επισημαίνει: «Η έκθεση μας διδάσκει ‒και το αναλύει στον κατάλογό της‒ πόσο δύσκολη είναι μια ακριβής διαπολιτισμική ανάγνωση των συναισθημάτων. Δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει, για παράδειγμα, εικόνες της καθημερινότητας από σκηνές βαθύτατου πένθους. Ένα ανάγλυφο ενός παιδιού που παίζει με τον σκύλο του φαντάζει σαν μια γλυκιά καθημερινή σκηνή, έως ότου ανακαλύψει κανείς ότι πρόκειται για επιτύμβια στήλη. 

»Επιπλέον, εάν κανείς αναζητήσει στα πρόσωπα συμβατικά σύγχρονα σημάδια συναισθημάτων μάλλον θα αποτύχει. Παρ' όλο που θα συναντήσει περιστασιακά ένα γελαστό ή συνοφρυωμένο πρόσωπο, τα περισσότερα αρχαιοελληνικά γλυπτά πριν από τον 4ο αι. π.Χ. μοιράζονται μια στάση αυστηρής συγκράτησης. Η αυτοσυγκράτηση, αποτέλεσμα του συναισθήματος που έχει φιλτραριστεί προηγουμένως μέσα από τη σκέψη, είχε ηθική αξία στην κλασική ελληνική παράδοση. Ως μακρινοί κληρονόμοι αυτής της παράδοσης μπορεί να αναγνωρίζουμε ιστορικά αυτή την αξία χωρίς όμως να ταυτιζόμαστε μαζί της. Στην εποχή μιας πολιτικής αδιάκοπου θορύβου και υπερβολής, η αρχαία αξία της συγκράτησης είναι εκείνη που κάνει αυτά τα έργα τέχνης να μοιάζουν υποδειγματικά και συγχρόνως απόκοσμα.

»Είναι όμως πράγματι τόσο ξένα από μας; Οι τρεις επιμελητές της έκθεσης ‒ο Άγγελος Χανιώτης του Ινστιτούτου Προχωρημένων Σπουδών (Πρίνστον), ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας‒ υποστηρίζουν το αντίθετο», καταλήγει ο Holland Cotter των New York Times.

Η έκθεση συνοδεύτηκε από πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, προκειμένου το κοινό να βιώσει την απήχηση που έχει σήμερα ο κόσμος των συναισθημάτων της αρχαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε μια σειρά πρωτότυπων περιπατητικών συζητήσεων μαζί με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, με τίτλο «Let’s Walk», που επιμελήθηκε ο φιλόσοφος και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Simon Critchley. Η διάσημη Ιρλανδή ηθοποιός και σκηνοθέτρια Fiona Shaw περιηγήθηκε στην έκθεση και αναφέρθηκε στους συσχετισμούς των συναισθημάτων που αναδεικνύονται μέσα από τα εκθέματα με το σήμερα, ιδιαίτερα δε στη σύγχρονη δραματουργία και στο θέατρο.

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέας Υόρκης συνέχισε τις συνεργασίες του με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως τη Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης και την Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν (ΒΑΜ), δημιουργώντας ειδικά προγράμματα ενταγμένα στη θεματική της έκθεσης «Ένας κόσμος συναισθημάτων». Ο κύκλος εκδηλώσεων «The People Speak», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΒΑΜ, βασίστηκε στο έργο του ιστορικού Howard Zinn (1922–2010), ξαναζωντανεύοντας ιστορίες απλών ανθρώπων που πρωτοστάτησαν σε κινήματα ‒από την κατάργηση της δουλείας έως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων‒ τα οποία διαμόρφωσαν την εικόνα της σύγχρονης Αμερικής. Συμμετείχαν σπουδαίοι Αμερικανοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες, όπως η Maggie Gyllenhaal, η Marisa Tomei και ο Peter Sarsgaard, με δραματοποιημένες αναγνώσεις, μουσικές παραστάσεις και συζητήσεις.

Ακόμη, διακεκριμένες συγγραφείς παρουσίασαν το έργο τους σε εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία με το ΒΑΜ: η συγγραφέας, ιστορικός και ακτιβίστρια Rebecca Solnit παρουσίασε το νέο της βιβλίο The Mother of All Questions (Haymarket Books) σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα, ιστορικό τέχνης και φωτογράφο Teju Cole σχετικά με τη βία κατά των γυναικών, την εύθραυστη αρρενωπότητα του λογοτεχνικού κανόνα, τον στερεότυπο διαχωρισμό των φύλων, τις γυναίκες που αρνούνται να σιωπήσουν και πολλά άλλα. 

Επίσης, στις 13 Ιουνίου, η συγγραφέας Roxane Gay παρουσίασε το τελευταίο της έργο με τίτλο Hunger: A Memoir of (My) Body, όπου, μέσω της προσωπικής της ιστορίας, πραγματεύεται την εικόνα του σώματος σε συνάρτηση με την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για την εξωτερική εμφάνιση, την υγεία, την κατανάλωση και την ευχαρίστηση. Τέλος, στις 19 Ιουνίου, η βραβευμένη με βραβείο Μπούκερ συγγραφέας Arundhati Roy παρουσίασε το τελευταίο της μυθιστόρημα, The Ministry of Utmost Happiness, μίλησε για τη διαδικασία της δημιουργικής γραφής και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Τέλος, στο πλαίσιο του κύκλου Live from the New York Public Library, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο συνδιοργάνωσε στις 15 Μαΐου μια συζήτηση του βραβευμένου συγγραφέα Colm Tóibín με τη διακεκριμένη ποιήτρια Louise Glück, με θέμα τον μύθο της Κλυταιμνήστρας, τη συνάφεια και τη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί ο χαρακτήρας της στη σημερινή εποχή.

Το σπουδαίο νέο, βέβαια, είναι πως η έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων» θα συνεχίσει να γοητεύει το κοινό, καθώς μεταφέρεται στην Ελλάδα. Με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και τη συνδιοργάνωση του Μουσείου της Ακρόπολης, οι επισκέπτες του κορυφαίου μουσείου της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 129 αριστουργήματα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Από τις 18 Ιουλίου έως τις 19 Νοεμβρίου, το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου φωτίζεται στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσα από μια εντυπωσιακή αφηγηματική έκθεση.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ


Διαβάστε το σχετικό άρθρο των New York Times εδώ


(Φωτογραφίες: Joseph Coscia, Jr. και Beowulf Sheehan)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε περισσότερα από 130 εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου
Αν ο αρχαίος κόσμος είναι ο κόσμος της λογικής και του μέτρου της νόησης, παράλληλα είναι και ο κόσμος έντονων, πολλές φορές, συναισθημάτων
Ο φιλόσοφος και μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση Simon Critchley με τη διάσημη Ιρλανδή ηθοποιό και σκηνοθέτρια Fiona Shaw ανέλυσαν τους συσχετισμούς μεταξύ, αφενός, των συναισθημάτων που αναδεικνύονται μέσα από τα εκθέματα και, αφετέρου, του σύγχρονου θεάτρου
Η συγγραφέας, ιστορικός και ακτιβίστρια Rebecca Solnit σε μια συζήτηση με τον ιστορικό τέχνης και φωτογράφο Teju Cole (Φωτογραφία: Beowulf Sheehan)

Κορυφή της σελίδας