Απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων καινοτομούν
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Η ημερίδα «UK University Alumni Innovation Showcase» πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων
Η ημερίδα «UK University Alumni Innovation Showcase» πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων
Από δεξιά, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και οι ομιλητές της ημερίδας
Από δεξιά, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης, η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και οι ομιλητές της ημερίδας
Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby
Την εκδήλωση προλόγισε ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby
Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Kate Smith, απηύθυνε χαιρετισμό
Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Kate Smith, απηύθυνε χαιρετισμό
   

Μια ημερίδα αφιερωμένη σε αποφοίτους βρετανικών πανεπιστημίων οι οποίοι διακρίνονται και καινοτομούν ο καθένας στον τομέα του συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Υποτρόφων με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη βρετανική πρεσβεία στις 13 Ιουνίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Εννέα απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων, ανάμεσά τους και τέσσερα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων ‒ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, η Ζωή Ζενιώδη, ο Χαρίτων Κορυζής και η Μαριλίτα Μόσχου‒, εξιστόρησαν την πορεία τους, από τις σπουδές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις υψηλές θέσεις που κατάφεραν να κατακτήσουν στην επιστήμη, την τέχνη και την κοινωνία. Η διαδρομή τους στον ακαδημαϊκό χώρο τούς επέτρεψε να αποκομίσουν απαραίτητα εφόδια, πολύτιμες εμπειρίες και έναν καινοτόμο τρόπο σκέψης, στοιχεία που τους χρησίμευσαν επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους και να πετύχουν στον τομέα τους, παρουσιάζοντας έργο με κοινωνικό αντίκτυπο. 

Η εκδήλωση «UK University Alumni Innovation Showcase» εντάσσεται στην Εβδομάδα Καινοτομίας που διοργάνωσαν φέτος το Βρετανικό Συμβούλιο και η βρετανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, περισσότεροι από 11.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια και ανάλογος αριθμός σπουδαστών παρακολουθεί προγράμματα βρετανικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.

Την ημερίδα προλόγισαν και χαιρέτισαν η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Kate Smith, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Tony Buckby, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης και η διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου. Συντόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναφερόμενος στη σημασία που έχει η εξοικείωση του κοινού με επιστημονικά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Στην ομιλία της η αρχιμουσικός Ζωή Ζενιώδη (αντιπρόεδρος Α΄ του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων) αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παρουσία μιας γυναίκας στο πόντιουμ εξακολουθεί να αποτελεί «παράξενο φαινόμενο». Μίλησε για το ξεκίνημά της με σπουδές Πιάνου στην Αθήνα και, κατόπιν, στο Λονδίνο, στο Royal College of Music, όπου συνάντησε για πρώτη φορά μια γυναίκα μαέστρο. Οι μετέπειτα σπουδές Μουσικής Διεύθυνσης στην Αμερική της άνοιξαν τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ‒ ανεβάζοντάς τη, μεταξύ άλλων, έως και στο πόντιουμ του περίφημου Κάρνεγκι Χολ, όπου βρέθηκε πριν από λίγο καιρό. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ζωή Ζενιώδη, «θέλω να μπορέσω να ανοίξω δρόμους για τις νεότερες γυναίκες και όχι μόνο. Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν αυτό που κάνουν καλά και αγαπούν, και πως τίποτε δεν θα πρέπει να τους εμποδίζει. Το ίδιο ισχύει για άντρες και γυναίκες: η αποφασιστικότητα, η ευαισθησία, η αγάπη για το αντικείμενό τους, η ειλικρίνεια και η τιμιότητα απέναντι στην τέχνη και τον εαυτό τους».

Η αγάπη για τις εφαρμοσμένες επιστήμες ήταν εκείνη που οδήγησε στο Imperial College του Λονδίνου τον Χαρίτωνα Κοριζή για πτυχιακές σπουδές Electrical and Electronic Engineering. Η τεράστια πολυπλοκότητα των παγκόσμιων χρηματαγορών τράβηξε γρήγορα το ενδιαφέρον του και, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ο Χαρίτων Κορυζής ξεκίνησε διδακτορική έρευνα γύρω από καινοτόμες μηχανολογικές μεθόδους πρόβλεψης της συμπεριφοράς των χρηματαγορών. Αναφερόμενος στα ακαδημαϊκά του χρόνια, επισήμανε πόσο εντυπωσιάστηκε από τη στενή συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και των ΑΕΙ, η οποία ενισχύει το ρεύμα της καινοτομίας. Ο ίδιος συνέβαλε σε αυτό το «οικοσύστημα» συμμετέχοντας στην ίδρυση ενός εργαστηρίου έρευνας, στο πλαίσιο του Imperial College, που ασχολείται με την εφαρμογή μηχανολογικών εργαλείων στην αναζήτηση νέων τρόπων επίλυσης οικονομικών προβλημάτων. 

«Η καινοτομία βρίσκεται παντού γύρω μας, και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να αποτελέσουμε μέρος της!» σχολίασε ο Χαρίτων Κοριζής, για να καταλήξει: «Σε αντίθεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ανθρώπινη Νοημοσύνη αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο για μια χώρα ‒  οι πολίτες της, η παιδεία τους και οι ιδέες τους. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο για την Ελλάδα, γιατί η Ανθρώπινη Νοημοσύνη ενισχύει τη δημιουργικότητα, η οποία οδηγεί στην καινοτομία και την ανάπτυξη». 

Η Μαριλίτα Μόσχου (αντιπρόεδρος Β΄ του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων) είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάζεται στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς από το 2006 ως συνυπεύθυνη του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας της Όρασης και του Τμήματος Γλαυκώματος. Ακόμη, συμμετέχει ως διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Εργαστήριο Φυσιολογίας). Στο πλαίσιο της ομιλίας της, στην ημερίδα του Βρετανικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην εμπειρία της από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου το 2009 εξειδικεύτηκε στο γλαύκωμα στο Νοσοκομείο Αddenbrookes (την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Καίμπριτζ). Επίσης, εργάστηκε ως επίτιμη λέκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο, συμμετέχοντας με παράδοση μαθημάτων στο μετεκπαιδευτικό του πρόγραμμα για τους ειδικευόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Η έρευνα της Μαριλίτας Μόσχου σχετικά με τις γενεσιουργές αιτίες του γλαυκώματος θεωρείται πρωτοποριακή. Όπως εξήγησε η ίδια, το γλαύκωμα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν μόνιμη τύφλωση και χαρακτηρίζεται από σταδιακή εξασθένιση του οπτικού νεύρου. Σύμφωνα με την κρατούσα μηχανιστική θεωρία, η αυξημένη ενδοφθαλμική πίεση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που οδηγεί στην εμφάνιση του γλαυκώματος· επομένως, ο έλεγχος της πίεσης είναι ο μόνος διαθέσιμος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου. Επιπλέον, σύμφωνα με την αγγειακή θεωρία, το γλαύκωμα είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς αιμάτωσης του οφθαλμού εξαιτίας δυσλειτουργίας των αγγείων, η οποία μπορεί να αποδοθεί σε κακή λειτουργία του ενδοθηλίου. 

«Η καινοτόμα υπόθεση, την οποία εξετάσαμε για πρώτη φορά», εξήγησε η υπότροφος, «ήταν το εάν οι ιδιότητες των αρτηριακών τοιχωμάτων και η λειτουργία του ενδοθηλίου προκαλούν βλάβες στους ασθενείς με γλαύκωμα. Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι οι πάσχοντες έχουν μειωμένη αγγειακή λειτουργία. Η θεραπεία της νόσου θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης των αγγείων και να μην περιορίζεται στη μείωση της οφθαλμικής πίεσης, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην όραση».

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ημερίδα κάλυψαν ποικίλους τομείς επιστημών με τις παρουσιάσεις τους: η Αντιγόνη Δήμα, βραβευμένη επιστήμονας για τις έρευνές της στη Γενετική και στο DNA· η Αγγελική Παππά, εκπαιδευτικός που ίδρυσε το Ι Love Dyslexia (ILD), το μοναδικό στον κόσμο εκπαιδευτήριο βιωματικής και ολιστικής εκμάθησης αγγλικών για μαθητές με δυσλεξία· ο Νικόλαος Τσόκανος, ο οποίος εφαρμόζει πρωτοποριακές μεθόδους στον τομέα της κτηνοτροφίας· η Μυρτώ Τσίμα, νομικός και δημιουργός του instalaw, μιας διαδικτυακής πύλης που δίνει στους πολίτες εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εξειδικευμένους δικηγόρους· ο Fred Featham, ιδρυτής τής πρώτης εθελοντικής ομάδας κατά του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα, και η Ιωάννα Θεοδώρου, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Reload Greece, η οποία παρέχει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες. Τέλος, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Ξυτάκη, τραπεζικό στέλεχος και επίτιμη πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Το Ίδρυμα Ωνάση εκπροσώπησε η διευθύντριά του Έφη Τσιότσιου
Η Μαριλίτα Μόσχου (αντιπρόεδρος Β΄ του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων) και αναπληρώτρια καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών πραγματοποιεί πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με τις γενεσιουργές αιτίες του γλαυκώματος
Ο Χαρίτων Κοριζής ίδρυσε ένα εργαστήριο έρευνας, στο πλαίσιο του Imperial College, που αναζητεί νέους τρόπους επίλυσης οικονομικών προβλημάτων με τη χρήση μηχανολογικών εργαλείων
Η αρχιμουσικός Ζωή Ζενιώδη (αντιπρόεδρος Α΄ του ΔΣ του Συνδέσμου Υποτρόφων) αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παρουσία μιας γυναίκας στο πόντιουμ εξακολουθεί να αποτελεί «παράξενο φαινόμενο»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, συντόνισε την εκδήλωση

Κορυφή της σελίδας