Θέατρο
Πέτρος Σεβαστίκογλου
 

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου σκηνοθέτησε το έργο Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, ανοίγοντας την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας στις 15 Ιανουαρίου 2016, καθώς και της Θεατρικής Ολυμπιάδας στην ίδια πόλη στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Το έργο παρουσιάστηκε επίσης από τις 22 μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν και στις 1–9 Οκτωβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το Insenso μιλά για την ολοσχερή ήττα της φρόνησης, τον θρίαμβο των αισθήσεων, μια ακροβασία στα όρια της λογικής. Πρωταγωνίστριά του είναι η Ελληνοπολωνή ηθοποιός Αλεξάνδρα Καζάζου. Μόνη επί σκηνής, υποδύεται μια γυναίκα που «παραφρονεί» από έρωτα. Μια Ιταλίδα ερωτεύεται παράφορα έναν Αυστριακό αξιωματικό, προδίδοντας έτσι την πατρίδα της, που βρίσκεται υπό αυστριακή κατοχή. Εκείνος την εγκαταλείπει και εκείνη πληγωμένη τον παραδίδει στους συμπατριώτες του, που τον εκτελούν. 

«Όταν βρεθεί στον δρόμο μας ο απόλυτος έρωτας, μπορεί να μας κάνει να τολμήσουμε, να χάσουμε το μέτρο, τα "πρέπει" που μας έχουν διδάξει», σχολιάζει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου. «Ο έρωτας μάς βάζει σε μια έκσταση, βγαίνουμε από τον κύκλο που έχουμε συνηθίσει, ξεβολευόμαστε. Ειδικά σε περιόδους κρίσης, πρέπει να τολμήσουμε ατομικά αλλά και ως κοινωνίες αυτό το άνοιγμα προς το διαφορετικό. Όταν συρρικνώνεσαι, φτωχαίνεις ακόμη περισσότερο, ενώ όταν αποφασίζεις να δεχθείς τον ξένο, τον διαφορετικό, μπορεί να βρεις μια ώθηση, έναν άλλο δρόμο που δεν τον έχεις σκεφθεί, να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ύπαρξης».

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου επιμελήθηκε και τα σκηνικά της παράστασης. Η παραγωγή ήταν του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art.