Μουσική
Κωστής Κριτσωτάκης - Γιάννης Τσιτσελίκης
 

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, δύο υπότροφοι του Ιδρύματος συνέπραξαν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτέλεσε μέρος θεματικού κύκλου συναυλιών της κρατικής μας ορχήστρας με τίτλο: «Λονδίνο». Αρχικά, η ΚΟΑ ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη το έργο Suite Giocosa του υπότροφου Κωστή Κριτσωτάκη, ένα έργο με εύθυμο χαρακτήρα, το οποίο γράφτηκε ειδικά για την ΚΟΑ. Αμέσως μετά, ο τσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης ερμήνευσε το υπέροχο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Βρετανού συνθέτη Edward Elgar. 

Ο Κωστής Κριτσωτάκης σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στο Guildhall School of Music and Drama και στο Royal College of Music του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα στη Σύνθεση (PGDip) και με δύο Μaster’s στη Σύνθεση και στη Σύνθεση για τον Κινηματογράφο (MMus). Έχει συμμετάσχει με έργα του σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, όπως στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ, στο φεστιβάλ «Greek Expressions» στο West End του Λονδίνου, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο μουσικό φεστιβάλ στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, στο φεστιβάλ «New Paths in Music» της Νέας Υόρκης κ.ά. Τα έργα του, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί έπειτα από ειδικές αναθέσεις, έχουν παρουσιαστεί από το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, τη Χορωδία της ΕΡΑ, το Μουσικό Σύνολο Σκαλκώτας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το London Contemporary Dance School, τη Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πορτογαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Όλμπανι της Νέας Υόρκης, την Ορχήστρα Κοντσερτάντε του Σικάγο, την Κρατική Όπερα της Καρλσρούης κ.ά.

Το 2004, βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού «Άρση Φωνών», που έγινε στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Meet the Composer» της Νέας Υόρκης, το οποίο υποστηρίζει την εκτέλεση έργων νέας μουσικής σε όλον τον κόσμο. Η εργογραφία του Κωστή Κριτσωτάκη περιλαμβάνει τραγούδια, μουσική δωματίου, έργα για χορωδία, ορχηστρικά, ηλεκτρονική μουσική, μουσική για θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτα, καθώς και μουσική για ταινίες. Το 2001, εκδόθηκε το πρώτο του CD με τραγούδια και μουσική δωματίου, με τον τίτλο Ελντοράδο (Turangalila Records).

O Γιάννης Τσιτσελίκης απoφοίτησε με άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες (από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα Ωνάση, το ΙΚΥ) στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον William Pleeth, στο Εastman School of Music των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Steven Doan, για να τις τελειοποιήσει με τον János Starker στο Indiana University των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου και πήρε το Master of Μusic το 1998. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως με την Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, την Κρατική Αθηνών, την Κρατική Θεσσαλονίκης, τους Βιρτουόζους της Μόσχας, τη Φιλαρμονική Haydn της Βιέννης, την Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας, ενώ επίσης είναι μέλος της World Orchestra of Peace (Παγκόσμιας Ορχήστρας για την Ειρήνη). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής), τη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής), το Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Χιούστον κ.ά. Από το 2000 κατέχει τη θέση του κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Επίσης, έχει τιμηθεί για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών, με το Βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου.


Κωνσταντίνος Δεστούνης
 

Περιοδεία με οκτώ ατομικά ρεσιτάλ σε διάστημα έξι ημερών (14–19 Νοεμβρίου 2016) στη βορειοανατολική Αγγλία πραγματοποίησε ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης. Η περιοδεία διοργανώθηκε από τον οργανισμό Master Musicians International. Επιπλέον, στις 5 Νοεμβρίου, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης έδωσε το εναρκτήριο ρεσιτάλ του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης 2016, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στις 18 Δεκεμβρίου ερμήνευσε το Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Murcia υπό τη διεύθυνση του Gonzalo Berná Pic. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Auditorio Victor Villegas της πόλης Μούρθια της Ισπανίας, βιντεοσκοπήθηκε από την ισπανική τηλεόραση (κανάλι tv7) και μεταδόθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων.