Το πρόγραμμα της Στέγης για την καλλιτεχνική περίοδο 2016‒2017
«Υβρίδια»: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας. Η επιστήμη συναντά την τέχνη στη νέα έκθεση που διοργανώνει η Στέγη σε συνεργασία με το αυστριακό ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο Ars Electronica Linz.
«Υβρίδια»: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας. Η επιστήμη συναντά την τέχνη στη νέα έκθεση που διοργανώνει η Στέγη σε συνεργασία με το αυστριακό ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο Ars Electronica Linz.
Το project του Brian Eno <i>The Ship</i> συνδέει τη μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία
Το project του Brian Eno The Ship συνδέει τη μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία
   

Με τη διάθεση και το όραμα να λειτουργεί πάντα ως σημείο σύνδεσης τολμηρών ιδεών, τεχνών και ανθρώπων ξεκινάει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τη νέα καλλιτεχνική σεζόν. Οι λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν το φετινό της πρόγραμμα είναι: Πόλη, Γυναίκες, Μέση Ανατολή, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 


Eικαστικά

‒ O Βρετανός καλλιτέχνης Tim Etchells δημιουργεί μια εγκατάσταση με γράμματα νέον στο εξωτερικό του κτηρίου της Στέγης αλλά και πολλές φράσεις μέσα στο κτήριο, ρίχνοντας φως στο αυτονόητο: είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι κόσμοι μας. All we have is words, All we have is worlds (Οκτώβριος 2016 ‒ Ιούλιος 2017).

«Υβρίδια»: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας. Η επιστήμη συναντά την τέχνη. Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στη νέα έκθεση που διοργανώνει η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica Linz. Τα «Υβρίδια» διερευνούν την έννοια του υβριδισμού, τη μείξη διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων που οδηγεί σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Το μετά της ψηφιακής τέχνης, σήμερα στη Στέγη (7/11/2016 ‒ 15/1/2017).

«Tomorrows»: Αστικές μυθοπλασίες σε μέλλοντα χρόνο, στη Διπλάρειο Σχολή. Πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στις πόλεις του μέλλοντος; Ποια πρωτόκολλα θα ορίσουν τη σχέση των κατοίκων με το αυριανό αστικό και φυσικό περιβάλλον; Τι ρόλο θα έχουν στο μέλλον οι τοπικές ιδιαιτερότητες διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και πόλεων, όπως αυτές της Μεσογείου και της Αθήνας; Απαντήσεις θα δοθούν στην έκθεση μέσα από ουτοπικά ‒αλλά και δυστοπικά‒ σενάρια εικαστικών, αρχιτεκτόνων και designers, που αξιοποιούν το μέλλον ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν (Μάιος‒Ιούνιος 2017).


Θέατρο 

‒ Οι θεατρικές παραστάσεις της Στέγης ξεκινούν με το While was waiting, ένα αφιέρωμα στον πόλεμο της Συρίας από τον Σύριο σκηνοθέτη Ομάρ Αμπουσαάντα (26 και 27/10/2016).

‒ Το Αφιέρωμα στον Shakespeare περιλαμβάνει, αφενός, την παράσταση Σονέτο/Άμλετ από τον Boris Nikitin μαζί με τον περφόρμερ και τραγουδιστή Julian Meding (μια ανατρεπτική περφόρμανς σε μια βραδιά αφιερωμένη «στο σώμα και την αγάπη») και, αφετέρου, το By Heart του Tiago Rodrigues, μια παράσταση που χτίζεται γύρω από το πώς θα απομνημονεύσουν δέκα άνθρωποι ένα σονέτο του Shakespeare (16‒18/12/2016).

‒ Η Isabelle Huppert, η αντισυμβατική ιέρεια του γαλλικού κινηματογράφου, έρχεται στη Στέγη με τo έργο Phaedra(s) του Κριστόφ Βαρλικόφσκι, για να ερμηνεύσει πολύ περισσότερα από τον ρόλο της τραγικής βασίλισσας που ερωτεύτηκε τον γιο του άνδρα της, σε έναν παιγνιώδη όσο και μεγαλειώδη σκηνικό στοχασμό για τον έρωτα, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα και τρεις σύγχρονούς μας λογοτέχνες (20‒22/12/2016).

‒ Ο Σύλλας Τζουμέρκας και η Γιούλα Μπούνταλη διασκευάζουν το pulp μυθιστόρημα του Ed McBain Λύτρα για τον Βασιλιά, σε μια υβριδική παράσταση που θα μεταμορφώσει τις εγκαταστάσεις της Στέγης, με τίτλο Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά – Ένας δολοφόνος στο Τόκυο (25‒30/12/2016 και 2‒8/1/2017).

‒ Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου, το αριστούργημα του κλασικού ρεπερτορίου, ανεβαίνει σε μια σύγχρονη εκδοχή από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, ενσωματώνοντας γύρω από τον πυρήνα του θραύσματα από άλλους Δον Ζουάν της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ακροβατώντας στα σύνορα δύο γλωσσών: του σινεμά και του θεάτρου. Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (25/1‒12/2/2017).

‒ Στηριζόμενη στο κεφάλαιο «Τα χρόνια της αθωότητας» από το μυθιστόρημα του Δούκα Καπάνταη Η αυτοκράτειρα ‒έναν θρίαμβο φαυλότητας, λαγνείας και εξουσιαστικής ακρότητας‒, η ομώνυμη παράσταση εναντιώνεται σε κάθε ταμπού. Η ομάδα Nova Melancholia επιστρέφει στη Στέγη και δοκιμάζει ξανά τα όρια του ηθικού και αισθητικού καθωσπρεπισμού μέσα από τη φόρμα της εικαστικής περφόρμανς. Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (11‒26/3/2017).

‒ Η ομάδα Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη καταπιάνονται με τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και ο Jan Van de Engel συνδυάζουν κλασική μουσική και ηλεκτρονικές συνθέσεις, δημιουργώντας ζωντανά το ηχοτοπίο της παράστασης. Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Συμπαραγωγή: Les théâtres (Γαλλία) (22/4‒6/5/2017).

Hearing του Amir Reza Koohestani: Ο πολυβραβευμένος νέος Ιρανός σκηνοθέτης και δραματουργός επιστρέφει στη Στέγη με ένα λιτό και, συνάμα, επικό έργο που διερευνά την καφκική πραγματικότητα της χώρας του (28‒30/4/2017).

‒ Ευριπίδη Ιππόλυτος: Μια υπόθεση για το μίσος και την ομορφιά, με ηχητικές μάσκες. Ο συνθέτης-ερευνητής του ήχου Δημήτρης Καμαρωτός και η Αμαλία Μουτούση προτείνουν μιαν αλλιώτικη εμπειρία θέασης/ακρόασης του αρχαίου δράματος, σε μιαν απρόβλεπτη site-specific περφόρμανς εκτός Στέγης, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (7‒11/6/2017).

‒ Κυρίως στο εφηβικό κοινό της Στέγης απευθύνονται οι εξής δύο παραγωγές: Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γεώργιου Βιζυηνού, ένα έργο-ύμνος στη φιλία και στον άνθρωπο, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ξανθόπουλου (12/11/2016‒9/4/2017), και το Αθήνα, Γραμμή 2, έργο βασισμένο στο Linie 1 του Volker Ludwig, από τη Σοφία Βγενοπούλου και την ομάδα Grasshopper Youth (15‒19/2/2017). 

‒ Τέλος, η θεατρική παραγωγή Το κάλεσμα της άγριας φύσης σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, βασισμένη στο ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του Jack London, βγαίνει εκτός της Στέγης, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε σχολεία και ιδρύματα (31/10/2016‒31/5/2017).


Χορός

‒ Η παράσταση Displacement του Mithkal Alzghair στη Μικρή Σκηνή της Στέγης αποτελεί ένα αφιέρωμα στη Συρία. Μέσα από μουσικά και κινητικά μοτίβα παραδοσιακών χορών εξερευνά τη δυναμική και την παράδοση της συριακής κουλτούρας και πραγματεύεται τα θέματα της εκτόπισης και της εξορίας (26‒27/10/2016).

Sweet Mambo της Pina Bausch: Στο προτελευταίο αυτό έργο της, η θρυλική χορογράφος συνδυάζει αριστοτεχνικά την κίνηση, τον λόγο, τη μουσική και το βίντεο, για να αναδείξει τη γοητεία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων (3‒6/11/2016).

‒ Khaos: Ένα καλλιτεχνικό πείραμα του Laurent Chétouane, που επιχειρεί να ενσωματώσει το χάος επανατοποθετώντας το στον ρόλο της γενεσιουργού δύναμης. Χάρις σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, δημιουργεί «μουσικό χάος» για τους θεατές και τους ερμηνευτές: πέντε χορευτές και τρεις μουσικούς. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Chétouane μάς προτείνει μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης την ευκαιρία να αναδυθούν νέοι κόσμοι (9‒11/12/2016).

‒ Ο Jérôme Bel επιστρέφει στη Στέγη με τη νέα του δημιουργία, Gala. Ο ανατρεπτικός χορογράφος χρησιμοποιεί την πιο κοινότοπη θεατρική φόρμα, το γκαλά, για να αναδείξει ό,τι λιγότερο κοινότοπο: έναν χορό φτιαγμένο από κατοίκους της Αθήνας, ένα πείραμα για τον δυνητικό τ(ρ)όπο συνύπαρξης με τον άλλον (9‒10/1/2017).

‒ Το Ottof («μυρμήγκι» στη γλώσσα των βεδουίνων) είναι μια παράσταση της Bouchra Ouizguen για πέντε γυναίκες, που όλη τους τη ζωή δουλεύουν σκληρά. Τα μεσογειακά σώματά τους ακροβατούν ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο κόσμο. Αφαιρώντας σταδιακά τα πέπλα που τις καλύπτουν, χορεύουν με συγκινητική ελευθερία σε ένα έργο για την ίδια τη ζωή και για τις γυναίκες που την αγαπούν (21‒23/2/2017).

Cementary: Η Πατρίσια Απέργη επιστρέφει στη Στέγη με ένα έργο που τοποθετεί τον χορό στο επίκεντρο της αστικής καθημερινότητας. Η πόλη ως πυρήνας δημιουργικότητας και οι χορευτές ως μέλη μιας κοινότητας που οραματίζεται τη «φαντασία στους δρόμους». Η αμφισημία του τίτλου ‒ο οποίος παραπέμπει σε ένα τσιμεντένιο νεκροταφείο‒ συμπυκνώνει τις αντιφάσεις που βιώνει η ίδια η κοινωνία σήμερα. Μια διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πλαισιωμένη από μια ομάδα εκλεκτών χορευτών της νεότερης γενιάς (1‒3/3/2017).

‒ «Dancing to Connect»: Η Στέγη φέρνει για πέμπτη χρονιά τον σύγχρονο χορό στα σχολεία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάζει στον... χορό πέντε σχολεία της Κομοτηνής μαζί με πέντε της Αθήνας. Στο τέλος του προγράμματος, τα σχολεία θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους πρώτα στην πόλη τους και έπειτα στη Στέγη, σε κοινή παράσταση όλων των σχολείων μαζί (12/3/2017).

STAGED: Η κυπριακής καταγωγής Maria Hassabi συμπράττει με τέσσερις από τους πιο ενδιαφέροντες Νεοϋορκέζους χορευτές, ξαναστρέφοντας το βλέμμα στο σώμα ως έργο τέχνης και πλέκοντας τα παράλληλα σόλο σε μια ενιαία σύνθεση που μοιάζει με κινούμενο γλυπτό. Το έργο εστιάζεται στον χρόνο που διαστέλλεται και στις «ενδιάμεσες» κινήσεις που γίνονται το κέντρο της χορογραφίας (7‒9/4/2017).

‒ Ζωγράφος, ερμηνευτής, δημιουργός κόμιξ, χορογράφος, σκηνοθέτης, αλλά και επιμελητής εκθέσεων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου εργάζεται σιωπηλά για να εκπλήξει και πάλι το κοινό του με τη δεύτερη παραγωγή του για τη Στέγη (24/5‒11/6/2017).


Φεστιβάλ Θεάτρου ‒ Χορού 

«Made in USA»: Πρωτοπόροι καλλιτέχνες και ομάδες που ταράζουν τα νερά της σύγχρονης αμερικανικής σκηνής, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, καταλαμβάνουν τον Νοέμβριο όλους τους χώρους της Στέγης. Συμμετέχουν οι χορογράφοι και σκηνοθέτες Trajal Harrell, Annie Dorsen, Daniel Fish, Michelle Ellsworth, Heather Kravas, Miguel Gutierrez, Richard Maxwell, Zachary Oberzan, Faye Driscoll, καθώς και η ομάδα 600 Highwaymen (13‒29/11/2016).

«Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων»: Πιστή στο ραντεβού της με τους νέους δημιουργούς, η Στέγη, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στηρίζει και αναδεικνύει τις ανερχόμενες δυνάμεις που συγκροτούν το τοπίο του σύγχρονου χορού εντός και εκτός ελληνικών συνόρων (1‒2/4/2017).

«Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2017»: Σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς (Ιόλη Ανδρεάδη, Γλυκερία Μπασδέκη, Βαγγέλης Κυριακού, Θανάσης Τριαρίδης, Γιάννης Τσίρμπας) γράφουν νέα θεατρικά έργα, ενώ αναγνωρισμένα έργα της σύγχρονης ξένης δραματουργίας προστίθενται στο ρεπερτόριο του φεστιβάλ. Συντονισμός και Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ομάδα Grasshopper Youth ‒ Σοφία Βγενοπούλου, Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή (7‒9/4/2017).

 «Fast Forward Festival 4»: Το 4ο Fast Forward Festival εστιάζεται στην έννοια της «οικίας». Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες θα διερευνήσουν τα τρέχοντα ζητήματα της κοινωνικής αβεβαιότητας και του ακούσιου νομαδισμού, της έλλειψης στέγης και της γειτονίας μέσα στη σφαίρα του κοινωνικού και του πολιτικού (1‒15/5/2017).


Μουσική 

 Brian Eno, The Ship: Με εννοιολογική αφετηρία τη βύθιση του «Τιτανικού», τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρωπίνου γένους ανάμεσα στην ύβρη και στην παράνοια, ο Brian Eno συνδυάζει τις κυριότερες πτυχές του έργου του: τη μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιία (323/10/2016).

«Διασπορές σε Διάλογο»: Σε σύνδεση με το συνέδριο «Διασπορές σε διάλογο: Πολυπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία», καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης  περφόρμανς, site-specific εγκαταστάσεις, χορός, sound art, βίντεο και άλλες τέχνες της εικόνας καταλαμβάνουν τη Στέγη στον απόηχο του ερευνητικού εργαστηρίου Κοumaria Residency, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κουμαριάς κοντά στη Σπάρτη (79/10/2016). 

Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ερωτικός Λόγος: Με σημείο αναφοράς το ομότιτλο έργο του ποιητή Γιώργου Σεφέρη, ο συνθέτης επιχειρεί να μεταφέρει την ποιητική φόρμα σε μουσική. Με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (1819/10/2016). 

 Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Μετασχηματισμοί 1» / «Bach, Mozart, Satie… ταξίδι στην Ανατολή» (2/11/2016). 

Matana Roberts, Coin Coin  Chapter Three: Ηλεκτρονικό ηχόχρωμα αλλά και αρχέγονο τραγούδι (4/11/2016).   

 AZIZA: Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke και Eric Harland (10/11/2016). 

6o Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ (24/12/2016).

Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Το Ελληνικό Τραγούδι» / Μύθοι του κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά (34/12/2016).

Ergon Ensemble, In Vain (6/12/2016).

Klangforum Wien (12/1/2017).

Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Μετασχηματισμοί 2» / «Dichterliebe: Ο Έρωτας του ποιητή» (22/1/2017).

Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού / Πάντειο Πανεπιστήμιο (25/1/2017, 8/2/2017, 15/2/2017).

Jaimeo Brown Transcendence, με τον Chris Sholar και τον Jaleel Shaw (27/1/2017).

‒ Harris Lambrakis Quartet (11/2/2017).

Ensemble Musikfabrik: Harry Partch (23/2/2017).

 Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Μετασχηματισμοί 3» / «Οι έρωτες του ποιητή» (24/2/2017).

Open Day (5/3/2017): Αφιέρωμα στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

 Arditti Quartet, Everything is important της Jennifer Walshe (14/03/2017).

 Το Ελληνικό Σχέδιο: Κύκλος «Δημιουργία Ρεπερτορίου» / «Μουσική στη Ματιά» (18 19/3/2017): Επιλεγμένοι πίνακες ζωγράφων από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης θα αποτελέσουν το υλικό έμπνευσης για τη σύνθεση νέων μουσικών έργων. 

Μάνος Τσανγκάρης, Home / Living Spaces (30/32/4/2017).

 Borderline Festival ’17 (1923/4/2017).

Big Bang Festival 3 (1821/5/2017): Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά.

 ARTéfacts ensemble και UrbanDig Project, «Μουσική για τον Νέο Κόσμο» (2627/5/2017).

Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: New Generation 4 (911/6/2017).

‒ Ilan Volkov και Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Φεστιβάλ Tectonics Athens (1618/6/2017).

Appalachian Cobra Worshippers, «Η Στέγη στο σπίτι σας»: Το συγκρότημα φέρνει τη folk americana στη Στέγη και μοιράζεται την εμπειρία του μέσα από live σε απρόσμενα μέρη.   


Σινεμά 

Ιn-Εdit: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται στη Στέγη (2023/10/2016).

Flixit στη Στέγη: Πρεμιέρες, προβολές, σεμινάρια, εκθέσεις, συναυλίες, διαδραστικά παιχνίδια και events από όλον τον κόσμο, όλον τον χρόνο. Έναρξη με την πρεμιέρα της ταινίας The Great Eastern των Callas και live performance με τους Callas και τον Lee Ranaldo των Sonic Youth (16/12/2016). 


Λέξεις και Σκέψεις 

 Συνέδριο: «Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία», στο πλαίσιο του «Διασπορές σε Διάλογο». Ομιλητές: Αμαλία Ζέπου, Νέλλη Καμπούρη, Θωμάς Μαλούτας, Valerie Amiraux, Ajay Heble, George Lipsitz, Christine Straehle, Daniel Weinstock, Deborah Wong, συμμετέχοντες στο Koumaria Residency (89/10/2016).

 «Κουτσομπολεύοντας με τη Marjane Satrapi»: Η δημιουργός του διεθνούς μπεστ-σέλερ Περσέπολις, το οποίο διασκεύασε η ίδια για τον κινηματογράφο, έρχεται στη Στέγη για μια συζήτηση επί σκηνής (30/11/2016).

 «Hack the Camp»: Ένας μαραθώνιος δημιουργικών τεχνολογιών για τους πρόσφυγες. Το «Hack the Camp» διοργανώνεται με σκοπό να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης που αυτό εγείρει, μέσα από έναν μαραθώνιο ανάπτυξης καινοτόμων κατασκευών και υπηρεσιών, αλλά και δημιουργίας πολιτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου (24/12/2016).

O σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη (10/1/2017).

 «The Death of Recorded Music»: Ένα τριήμερο με διαλέξεις, συζητήσεις και ένα ανοιχτό μουσικό στούντιο για το «τέλος» της ηχογραφημένης μουσικής, αλλά και το μέλλον της, με ακαδημαϊκούς, θεωρητικούς, μουσικούς και ιδιοκτήτες ανεξαρτήτων δισκογραφικών εταιρειών (Άνοιξη 2017).

Guerilla Girls: Δημιουργήθηκαν για να καταγγείλουν τον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης. Με τις χαρακτηριστικές τους μάσκες γορίλα, αυτές οι μαχητικές, ανώνυμες φεμινίστριες συνεχίζουν να στοχοποιούν τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα (9/3/2017). 

 «Ποιος φοβάται τις Pussy Riot;»: Η πιο διάσημη γυναικεία κολεκτίβα του κόσμου. Πανκ ροκ φεμινίστριες και ακτιβίστριες από τη Ρωσία. Δύο από τα μέλη τους έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης (24/3/2017).

 «Μαντίλες, Υμένες και Σεξουαλική Επανάσταση»: Η βραβευμένη Αμερικανοαιγύπτια δημοσιογράφος Mona Elthahawy μιλά για τη ζωή των γυναικών στη Μέση Ανατολή (23/5/2017). 

 Ψηφιακές Τετάρτες 20162017: Με αφετηρία το άρθρο της Hito Steyerl, «Too Much World: Is the Internet Dead?», οι Ψηφιακές Τετάρτες θα εξερευνήσουν τις απαντήσεις που δίνει η τέχνη στο ερώτημα της διαρκούς διασύνδεσής μας μέσα από το Διαδίκτυο και της δημιουργίας μιας υβριδικής πραγματικότητας ανάμεσα στο φυσικό και το ψηφιακό (Οκτώβριος 2016  Ιούνιος 2017).


ΑLT.ART

 «Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη»: Στο πλαίσιο της έκθεσης «GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», η Στέγη σχεδιάζει ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, που σκοπό έχουν να ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας. Με συζητήσεις, πάρτι, masterclasses, προβολές ταινιών, σειρών και βιντεοκλίπ της εποχής, ξαναθυμόμαστε ή μαθαίνουμε από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία (ΙανουάριοςΜάρτιος 2017).


H Στέγη σε διεθνή δίκτυα 

«Interfaces»: Νέα μοντέλα και πρακτικές για την ανάπτυξη του κοινού της σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη. Η Στέγη συντονίζει ένα διεθνές, διαθεματικό πρότζεκτ που έχει σκοπό να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Το δίκτυο θα πραγματοποιήσει ένα πολύ ευρύ φάσμα δράσεων: νέες μορφές παραστάσεων σε καινοτόμους χώρους με τη χρήση νέων μέσων, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έρευνα για εμψυχωτές κοινού και συνέδρια, φιλοξενίες καλλιτεχνών. Το πρότζεκτ θα δημιουργήσει μεγάλο όγκο πρωτότυπου έργου, που θα παρουσιαστεί στο κοινό, σε ζωντανές εκδηλώσεις ή μέσω της ιστοσελίδας Interfacesnetwork.eu.

«iDance»: Ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού. Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων, καθώς και η ανάπτυξη, μεταφορά και υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών στον τομέα της ανοιχτής πρόσβασης στον πολιτισμό μέσω του χορού. 

 «Private Matter»: Συνεργασία με την Μπιενάλε Νέου Μουσικού Θεάτρου του Μονάχου 2018. Η Στέγη εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την Μπιενάλε του Μονάχου 2018, η οποία είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα Νέου Μουσικού Θεάτρου. Σε δύο περιόδους (Δεκέμβριος 2016 και Μάρτιος 2017), η Στέγη θα φιλοξενήσει μια πλατφόρμα στην Αθήνα. Από τα works in progress που θα παραχθούν, θα επιλεγεί ένα για να παρουσιαστεί στην Μπιενάλε στο Μόναχο, το 2018.


Design υπό Στέγη

 «Digitized 2016»: Δέκα εισηγητές από κάθε γωνιά του κόσμου δίνουν ραντεβού στην Αθήνα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, για τη σημαντικότερη συνάντηση του χώρου της ψηφιακής δημιουργικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (24/9/2016).

 «Συνάντηση για τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό»: Φιλοδοξία της ημερίδας είναι να δώσει βήμα στους σχεδιαστές για να εκθέσουν ιδέες και προβληματισμούς, αλλά και στο κοινό για να γνωρίσει τη μεθοδολογία της εργασίας τους και το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους (10/1/2016).

ΕΣΩ Interior Design & Αρχιτεκτονική: Κορυφαία ονόματα των χώρων του interior design και της αρχιτεκτονικής παρουσιάζουν το έργο, τη μεθοδολογία και τις ιδέες τους, συζητώντας με τους συναδέλφους τους και το ευρύτερο κοινό (8/3/2017). 

ΕΒΓΕ 2017: Τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (3/4/2017).

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Σονέτο/Άμλετ από τον Boris Nikitin (16‒18/12/2016)
Hearing του Amir Reza Koohestani (28‒30/4/2017)
Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης στον απόηχο του ερευνητικού εργαστηρίου Κοumaria Residency (7‒9/10/2016)
Matana Roberts, Coin Coin ‒ Chapter Three (4/11/2016) (Φωτογραφία: Paula Court)
Η Isabelle Huppert στo έργο Phaedra(s) του Κριστόφ Βαρλικόφσκι (20‒22/12/2016)
Sweet Mambo της Pina Bausch (3‒6/11/2016)
In Plain Site από την Trisha Brown (1‒2/10/2016) (Φωτογραφία: Alfredo Anceschi)
Η δεξιοτέχνισσα του ούτι Kamilya Jubran (στο κέντρο), μαζί με τη Sarah Murcia (κοντραμπάσο) και τον Werner Hasler (τρομπέτα και electronics) (7/10/2016) (Φωτογραφία: Julie Barrau)
Δύο από τα μέλη των Pussy Riot έρχονται στην Αθήνα για να συνομιλήσουν με το κοινό της Στέγης (24/3/2017)
Ιn-Εdit: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται στη Στέγη (20‒23/10/2016)
Ensemble Musikfabrik: Harry Partch (23/2/2017)
Jaimeo Brown Transcendence, με τον Chris Sholar και τον Jaleel Shaw (27/1/2017)
Big Bang Festival (18‒21/5/2017) (Φωτογραφία: Σταύρος Πετρόπουλος)
Οι Guerilla Girls για τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη διαφθορά στην πολιτική, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα (9/3/2017)
Staged: Η κυπριακής καταγωγής Maria Hassabi συμπράττει με τέσσερις από τους πιο ενδιαφέροντες Νεοϋορκέζους χορευτές (7‒9/4/2017) (Φωτογραφία: Θωμάς Ποράβας)

Κορυφή της σελίδας