Η Αντιγόνη Τώρα στη Νέα Υόρκη
Αφίσα της Μαρίας Παπαδημητρίου
Αφίσα της Μαρίας Παπαδημητρίου
<i>Repoussoir for a new perspective</i> της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου
Repoussoir for a new perspective της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου
   

Η «τραγωδία με το μεγαλύτερο πολιτικό βάθος» (κατά τον Κορνήλιο Καστοριάδη), η Αντιγόνη, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του τετραήμερου φεστιβάλ του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου στη Νέα Υόρκη, από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2016. Το «Antigone Now» είναι το δεύτερο ετήσιο Φεστιβάλ Τεχνών και Ιδεών που διοργάνωσε το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Σκοπός του ήταν να διερευνήσει τις σύγχρονες ερμηνείες της ιστορίας της Αντιγόνης μέσα από τις παραστατικές τέχνες, τα ψηφιακά μέσα, καθώς και προγράμματα για όλη την οικογένεια.

Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η παγκόσμια ψηφιακή καμπάνια #iSTANDfor, η οποία αναδεικνύει γυναίκες και άνδρες που με τις γενναίες πρωτοβουλίες τους και αψηφώντας τον κίνδυνο αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Αντλώντας από το παράδειγμα της Αντιγόνης και το θάρρος της να υπερασπιστεί τα πιστεύω της μέχρι τέλους, οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας #iSTANDfor και των κοινωνικών δικτύων. Το φεστιβάλ περιλάμβανε περισσότερες από 30 εκδηλώσεις, οι οποίες απευθύνονταν σε κοινό όλων των ηλικιών και πραγματοποιήθηκαν τόσο στους χώρους του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου όσο και στο διαδίκτυο. 

«Εστιάζοντας στην ιστορία της Αντιγόνης με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διαμόρφωσε και εμπλούτισε το σύγχρονο σύστημα αξιών, το φεστιβάλ "Antigone Now" θα προωθήσει τον διάλογο στο κοινό των Ηνωμένων Πολιτειών και σε όλον τον κόσμο γύρω από πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», εξήγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Η αγάπη της Αντιγόνης για τον αδελφό της, η αίσθηση καθήκοντος και το θάρρος της να αμφισβητήσει σύμβολα εξουσίας, ιδιαίτερα ως γυναίκα, την αναδεικνύουν σε αξιοθαύμαστη μορφή. Η ηρωική της ιστορία αγγίζει πολλά από τα σύγχρονα επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι οι αγώνες για την εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών, ο νόμος της κοινωνίας και η μετανάστευση».

«Η Αντιγόνη του Σοφοκλή», σημείωσε, με τη σειρά της, η Αμάλια Κοσμετάτου, εκτελεστική και πολιτιστική διευθύντρια του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση, «αντηχεί στις αξίες και τους κινδύνους της δημοκρατικής μας κουλτούρας. Η διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ελπίδας, εάν κρίνουμε από το πάθος με το οποίο καλλιτέχνες και στοχαστές ανταποκρίθηκαν στην αρχαία αυτήν τραγωδία και στα ζητήματα που αναδεικνύει στην εκρηκτική εποχή μας, δημιουργώντας έργα που προάγουν την ενότητα και τη θετική δράση». 

Για τη βραδιά των εγκαινίων, στις 13 Οκτωβρίου, η διακεκριμένη καλλιτέχνις Carrie Mae Weems, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τους New York Times ως «μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις καλλιτεχνών που εργάζονται στο μεταίχμιο μεταξύ τέχνης και πολιτικής», δημιούργησε μια νέα περφόρμανς με τίτλο Past Tense, η οποία αποτελείται από κείμενα, τραγούδια, προβολές και βίντεο.

Ήδη από τις 24 Αυγούστου «τρέχει» η ψηφιακή καμπάνια του φεστιβάλ #iSTANDfor, σκοπός της οποίας είναι να ενθαρρύνει τους νέους σε όλον τον κόσμο να συνεργαστούν υποστηρίζοντας κοινούς στόχους με κοινωνικό, οικονομικό ή περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αλλά και να μοιραστούν μέσω των κοινωνικών δικτύων τις ιστορίες τους γύρω από δράσεις ακτιβισμού που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Επιπλέον, στις 15 Οκτωβρίου, στο Αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου, διοργανώθηκε μια σειρά ομιλιών με θέματα σχετικά με τα μηνύματα της Αντιγόνης από σημαντικούς προσκεκλημένους: η Jaha Dukureh και η Masih Alinejad μίλησαν για την ισότητα των φύλων· η Céline Cousteau, η Erin Schrode και ο Christopher Swain για το περιβάλλον· ο Jacob Lief και ο Ian Rowe για την παιδεία· η Gini Reticker, ο Joydeep Roy-Bhattacharya και η Kim Barker για τα δικαιώματα των γυναικών· η Sarah Clements και η Jessica Mindich για το τέλος της βίας.

Την ίδια ημέρα προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον και έγινε δραματοποιημένη ανάγνωση σκηνών της αρχαίας τραγωδίας από γνωστούς ηθοποιούς. Η Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας 2015, δημιούργησε το Laboratory Antigone, μια εγκατάσταση με θέμα τη δραματουργία της τραγωδίας, η οποία θα παραμείνει στον εκθεσιακό χώρο έως τον Δεκέμβριο. Επίσης, η ταινία μικρού μήκους We, Antigone του Στέφανου Τσιβόπουλου, η οποία πραγματεύεται φυλετικά θέματα και ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, οικονομικής ανισότητας και κοινωνικής κινητικότητας, προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στον εκθεσιακό χώρο.

Το φεστιβάλ περιέλαβε ακόμη εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, με εργαστήρια θεάτρου και μουσικής, αφηγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, τη συναυλία «Global Rhythms: Be Drummers!» με μουσικές από όλον τον κόσμο, προβολή του ντοκιμαντέρ We Are Not Princesses, το οποίο γυρίστηκε το 2014 στον Λίβανο με τη συμμετοχή 35 γυναικών από τη Συρία, συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Bridgette Auger και τον παραγωγό Hal Scardino, καθώς και παρουσίαση του θεάτρου σκιών Mina’s Dream του Ιρανού καλλιτέχνη Hamid Rahmanian.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχε επίσης η υπότροφος Γεωργία Σάγρη με την περφόρμανς Antigone Model, που παρουσιάστηκε στις 15 Οκτωβρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου. Η Σάγρη δημιουργεί ηχητικά και ρυθμικά περιβάλλοντα τα οποία ηχογραφούνται και επαναλαμβάνονται όσο η ίδια συγχρονίζει τις κινήσεις της με τους ηχογραφημένους ήχους. Πρόκειται για μια παραγωγή επτά λεπτών που ερμηνεύεται κυκλικά επί μισή ώρα. Κάθε επανάληψη, αν και είναι παρόμοια με την προηγούμενη, δημιουργεί ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Οι εκδηλώσεις εκτός των χώρων του Ωνασείου Πολιτιστικού Κέντρου περιλάμβαναν δραματοποιημένες αναγνώσεις της Αντιγόνης για ποικίλα ακροατήρια, προβολή ντοκιμαντέρ, καθώς και τη συζήτηση με τίτλο «Μια σύγχρονη Αντιγόνη» στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «LIVE from the NYPL» με τη συμμετοχή της Mona Eltahawy, Αμερικανοαιγύπτιας δημοσιογράφου, η οποία είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών της Μέσης Ανατολής. 


Περισσότερες πληροφορίες, στον ιστότοπο του φεστιβάλ.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η Carrie Mae Weems στην παράσταση Past Tense, που συνδύαζε το τραγούδι, το κείμενο και το βίντεο, μαζί με τις περφόρμερ (από αριστερά) Eisa Davis, Imani Uzuri και Alicia Hall Moran
Μουσική παράσταση, στα εγκαίνια της έκθεσης, με την Juliette Jones και τη Yayoi Ikawa
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον
Η Mona Eltahawy, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών της Μέσης Ανατολής

Κορυφή της σελίδας