Βραβείο για την έκθεση Adhocracy

Η έκθεση Adhocracy, την οποία διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σεζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015), βραβεύθηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Η διάκριση αυτή, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής διαδικασίας που αποτέλεσε το γενικό πλαίσιο της έκθεσης. 

Σκοπός του ADI Culture Award είναι να ενθαρρύνει τη δημόσια αναγνώριση εκείνων των πρότζεκτ, στα πεδία του design και του πολιτισμού, που συμβάλλουν στην προώθηση και στον εκσυγχρονισμό του σχεδιασμού προϊόντων, κοινωνικά και εννοιολογικά, ή των πρότζεκτ που είναι χρήσιμα στην παροχή κινήτρων για διάλογο, ανταλλαγή ιδεών και δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα.

Από το 1961, το ADI-FAD βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα με τα Delta Awards, ενώ από το 1976 απονέμει τα ADI Medals στα καλύτερα πρότζεκτ αποφοίτων, στο πεδίο του βιομηχανικού σχεδιασμού. Το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που απονέμονται τα ADI Culture Awards. Το ADI-FAD είναι τμήμα του FAD (Fostering Arts and Design / Προώθηση Τεχνών και Design), ενός ιδιωτικού, ανεξάρτητου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει σκοπό την προώθηση του design και της αρχιτεκτονικής στην πολιτιστική και οικονομική ζωή μιας χώρας.

Η έκθεση Adhocracy της Αθήνας αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε στην 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012, με την επιμέλεια του Joseph Grima και των βοηθών επιμελητών Ethel Baraona Pohl, Elian Stefa και Pelin Tan. Η Adhocracy έχει παρουσιαστεί επίσης στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και στο Λονδίνο (Lime Wharf, 2013). Για την αθηναϊκή εκδοχή του Adhocracy συνεργάστηκε ως συνεπιμελητής ο Πάνος Δραγώνας και η έκθεση εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή πολυάριθμων Ελλήνων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, όπως της Μαρίας Παπαδημητρίου, της Βαλεντίνας Κάργα και της πλατφόρμας FabAthens, την οποία επιμελείται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης διενεργήθηκαν δύο Hackathons με θέμα το Urban Design Fiction, έλαβε χώρα ένα συνέδριο για την «κατασκευή αντικειμένων / δημιουργία των κοινών» και εκδόθηκε το Athens Adhocracy Reader, το οποίο διατίθεται δωρεάν. 

Το πνεύμα της ίδιας της Adhocracy είναι μια πρόσκληση για δράση με στόχο να αλλάξουμε το σύστημα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουμε τα πράγματα. Αυτή η έκθεση, αγκαλιάζοντας το design ανοιχτού κώδικα και ιδιαίτερα δίνοντας έμφαση στην ιδέα των κοινών αγαθών αναφορικά με τις παραγωγικές διαδικασίες, συνοδεύεται από μια μεγάλη πρόκληση: να είναι συνεπής στο σύνολό της. 

Όλα τα μέλη της ομάδας της Adhocracy αποφάσισαν να της δώσουν τον χαρακτήρα μιας έκθεσης εν εξελίξει. Στη νέα και αναθεωρημένη εκδοχή της Adhocracy της Αθήνας, εστίασαν στην πράξη της κοινοποίησης ως κοινωνικού στοιχείου που επιτρέπει τη δημιουργία δικτύων και κοινοτήτων βασισμένων στην ανταλλαγή γνώσεων και πόρων. Γι’ αυτό, η ομάδα της Adhocracy χρησιμοποίησε μια άδεια Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) για ολόκληρη την έκθεση: για τις επιλογές των επιμελητών, για τα έργα (που έπρεπε να είναι ανοιχτού κώδικα), για τον σχεδιασμό της έκθεσης και για τη γραφιστική της ταυτότητα.

 


..