Η Αθήνα και τα μνημεία της: Mια ξενάγηση αλλιώς
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΗΣ
Ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείον
Ο Ναός του Ηφαίστου στο Θησείον
Η θέα της Ακρόπολης, πάντα μαγευτική
Η θέα της Ακρόπολης, πάντα μαγευτική
Στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
Από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
Το γραφείο του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών
Το γραφείο του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Στην Εθνική Βιβλιοθήκη
   

Τον περασμένο Μάρτιο εγκαινιάστηκε μία νέα δράση του Συνδέσμου Υποτρόφων, με τίτλο «Η Αθήνα και τα μνημεία της: Μια ξενάγηση αλλιώς». Ο Σύνδεσμος, ακόμη μία φορά, δεν μένει στο προφανές, αλλά διοργανώνει μια «εναλλακτική» εκπαιδευτική δράση αποκλειστικά για τα μέλη του. Η δράση αυτή έχει σκοπό να ενθαρρύνει τα μέλη του Συνδέσμου να εμπλουτίσουν ή και να αναθεωρήσουν τις γνώσεις τους για τα αθηναϊκά τοπόσημα, φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της ιστορίας τους. 

Τα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας, που όλοι τα γνωρίζουμε και τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας, (ξανα)παρουσιάζονται με ασυνήθιστο τρόπο από την ξεναγό και συγγραφέα ιστορικών βιβλίων Άρτεμη Σκουμπουρδή και άλλους έγκριτους ξεναγούς. Η κλασική και η νεοκλασική Αθήνα, η βυζαντινή Αθήνα, η ρωμαϊκή και η οθωμανική Αθήνα, καθώς όμως και η Αθήνα του 19ου αιώνα ξαναζωντανεύουν μέσα από τέσσερις κύκλους ξεναγήσεων. Κάθε κύκλος ξεναγήσεων χωρίζεται σε τρεις ή τέσσερις ενότητες. Τη δράση κλείνει ένας πέμπτος κύκλος ξεναγήσεων, όπου θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές της σύγχρονης Αθήνας.

Ο πρώτος κύκλος ξεναγήσεων ξεκίνησε με την «Κλασική και Νεοκλασική Αθήνα», την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας. Στην ξενάγηση αυτήν συμμετείχαν εξήντα άτομα, μέλη του Συνδέσμου και οι συνοδοί τους. Είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τα σπουδαιότερα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς, όπως τον Ναό του Ηφαίστου, τη Στοά του Αττάλου, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, τα οποία αποτέλεσαν το λίκνο της δημοκρατίας και την καρδιά της αρχαίας Αθήνας. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για την καθημερινότητα των Αθηναίων στην Αρχαία Αγορά ‒όπου συγκεντρώνονταν για να μάθουν τις ειδήσεις της ημέρας‒, καθώς και για το πώς λειτουργούσε ο πολιτικός βίος και το σύστημα της δικαιοσύνης.

Ο πρώτος κύκλος ξεναγήσεων συνεχίστηκε το Σάββατο 16 Απριλίου με ξενάγηση στην Τριλογία Αθηνών των Δανών αδελφών Χριστιανού και Θεόφιλου Χάνσεν. Εκεί ανακαλύψαμε τρία από τα ωραιότερα νεοκλασικά μνημεία του κόσμου: το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Ακαδημία Αθηνών. Θαυμάσαμε τη σεμνή μεγαλοπρέπεια της πανεπιστημιακής «aula» και τη μνημειώδη καμπυλωτή σκάλα αναγεννησιακού ρυθμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Καθίσαμε στα έδρανα των Ακαδημαϊκών στη μεγαλειώδη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, με τη μοναδική της ζωγραφική τριλογία Προμηθέας Πυρφόρος, Προμηθέας Δεσμώτης και Προμηθέας Λυόμενος, σε αντιστοιχία με την τριλογία του Αισχύλου. Επισκεφτήκαμε το υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας, με 210.000 τίτλους βιβλίων, το παλαιότερο των οποίων χρονολογείται από το 1494. Μας αποκαλύφθηκαν οι απλοί Έλληνες που προσέφεραν το υστέρημά τους για το στήσιμο του Πανεπιστημίου, αλλά και οι λαμπροί ευεργέτες που με τη γενναιοδωρία τους μάς χάρισαν ό,τι καλύτερο δημιούργησε ο κλασικισμός. 

Ο πρώτος κύκλος ξεναγήσεων ολοκληρώθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο του Κεραμεικού. Ο Κεραμεικός αποτέλεσε τον επίσημο χώρο ταφής των Αθηναίων επί 1.500 χρόνια. Ανακαλύψαμε τι πίστευαν οι κάτοικοι της Αθήνας για τον θάνατο, τον έρωτα και την ψυχή, από τα ορφικά και ομηρικά χρόνια έως τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Επίκουρο. Μας αποκαλύφθηκε πώς βίωναν οι Αθηναίοι τον θάνατο, με απόλυτη αξιοπρέπεια, μιας και γι’ αυτούς ήταν κάτι σαν υποταγή στους νόμους της φύσης.  

Ο δεύτερος κύκλος ξεναγήσεων θα ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο με θέμα τη Βυζαντινή Αθήνα. 


(Ο Γιώργος Καστής είναι ερευνητής Β΄ βαθμίδος, διευθύνων το Κέντρο Ερευνών Θεωρητικών και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.)


(Οι φωτογραφίες από την Αρχαία Αγορά και την Τριλογία είναι του Χρήστου Καβαλιώτη. Οι φωτογραφίες από τον Κεραμεικό, του Γιώργου Καστή.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Πανέτοιμοι για την ξενάγηση, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς
H αίθουσα της Ολομέλειας της Aκαδημίας Aθηνών
Στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ξενάγηση στο Πομπείο του Κεραμεικού

Κορυφή της σελίδας