Εικαστικά
Πάνος Κοκκινιάς
 

Ο εικαστικός-φωτογράφος Πάνος Κοκκινιάς συμμετείχε στην έκθεση «2050. A Brief History of the Future», που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 11 Σεπτεμβρίου 2015 έως 24 Ιανουαρίου 2016 στις Βρυξέλλες. 

Τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου και το Μουσείο του Λούβρου συνεργάστηκαν στην παρουσίαση ενός φιλόδοξου και καινοτόμου σχεδίου εμπνευσμένου από το κείμενο του Jacques Attali Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος. Οι δύο αυτόνομες αλλά συμπληρωματικές εκθέσεις διαρθρώθηκαν γύρω από το ίδιο ερώτημα. Θέτοντας ερωτήματα για το μέλλον –μέσα από την παρατήρηση του παρελθόντος στο Λούβρο και με μια διερευνητική προσέγγιση στις Βρυξέλλες– ανέλυσαν τη δυναμική που διαπερνά και εμψυχώνει τις κοινωνίες, από την απαρχή της δημιουργίας τους μέχρι τον μελλοντικό ορίζοντα του 2050.

Η έκθεση στο Λούβρο είχε στόχο να προβάλει την εικόνα της στο μέλλον, βασισμένη σε μια υποκειμενική ανάγνωση του παρελθόντος, εικονογραφημένη και διαμορφωμένη μέσα από τις δημιουργίες καλλιτεχνών των προηγούμενων χιλιετιών. Παράλληλα, τα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου επικεντρώθηκαν στην επικαιρότητα της τρέχουσας καλλιτεχνικής δημιουργίας, προκειμένου να διερευνήσουν μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα – από την παγκοσμιοποίηση έως την εμπορευματοποίηση του χρόνου και από την υπερκατανάλωση έως την ευημερία του πλανήτη.

Αυτά τα θέματα εξετάστηκαν μέσα από τα έργα διεθνώς σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών (Sugimoto, Boetti, Kingelez, Warhol, LaChapelle, Gursky, Op de Beeck, Yongliang, Turk, Alÿs κ.ά), τα οποία ενέπνευσαν τους επισκέπτες της έκθεσης να προβληματιστούν σχετικά με το μέλλον που οι ίδιοι καλούνται να διαμορφώσουν. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει σύντομα στο Μιλάνο.

Ο Πάνος Κοκκινιάς συμμετείχε με το έργο Yiorgis (2011, 120 x 180 εκ.), το οποίο προέρχεται από την ενότητα «Leave your myth in Greece». 

Λεπτομέρεια του έργου Yiorgis