act4Greece: Στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης
Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης και διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης μέσα από την πλατφόρμα act4greece
Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Στέγης και διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, περιγράφει τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης μέσα από την πλατφόρμα act4greece
Από αριστερά, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, οι ηθοποιοί Αιμίλιος Χειλάκης και Λένα Παπαληγούρα, και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη
Από αριστερά, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, οι ηθοποιοί Αιμίλιος Χειλάκης και Λένα Παπαληγούρα, και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη
   

Μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης του πολιτισμού ξεκίνησε με την έναρξη της δράσης «act4Greece: Στηρίζουμε το Θέατρο Τέχνης», η οποία παρουσιάστηκε στις 16 Μαρτίου 2016, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στην Πλάκα.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας crowdfunding act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, και έχει στόχο να προσδώσει νέα πνοή στην ύπαρξη και τη μελλοντική διαδρομή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών των δύο σκηνών που διαθέτει το ιστορικό αυτό θέατρο (Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα).

Στο πλαίσιο του act4Greece, πραγματοποιήθηκε μελέτη προκειμένου να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι ανάγκες επισκευής και εκσυγχρονισμού των υποδομών τού Θεάτρου Τέχνης. Σύμφωνα με αυτήν τη μελέτη, για να καλυφθούν οι άμεσες και ζωτικές ανάγκες του, απαιτείται να συγκεντρωθεί το ποσό των 108.176 ευρώ. 

Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού και στρατηγικός εταίρος της πρωτοβουλίας act4Greece, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια καλύπτοντας το μισό του ανωτέρω ποσού, ήτοι 54.100 ευρώ, κάνοντας έτσι το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του Θεάτρου Τέχνης. Απώτερος στόχος, στους επόμενους 3 μήνες (έως τις 16/6/2016), είναι να καλυφθεί και το υπόλοιπο του ποσού, μέσα από δωρεές φίλων του θεάτρου αλλά και ευρύτερα του πολιτισμού, οι οποίοι θα μπουν στην πλατφόρμα του act4Greece και την ειδική ιστοσελίδα που έχει φτιαχτεί για τον σκοπό αυτόν. Ταυτόχρονα, όμως, και όσοι αγοράζουν ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους για τις παραστάσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τη διαδικασία κράτησης και εξόφλησης, να συνδράμουν προαιρετικά προσφέροντας τη δωρεά της επιλογής τους. 

Όλες οι λεπτομέρειες της δράσης, όπως και το βίντεο της εκστρατείας στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννας Κάλμπαρη, της αναπληρώτριας διευθύντριας της Στέγης και διευθύντριας Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, και της γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλης Τζάκου.

Στο καλωσόρισμά της, η Μαριάννα Κάλμπαρη αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά του Θεάτρου Τέχνης, αλλά και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει το Θέατρο σήμερα, τονίζοντας: «Παλεύουμε χωρίς καμία επιχορήγηση από το 2011. Παλεύουμε χωρίς χορηγίες γενικώς, γιατί είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για την τέχνη και τον πολιτισμό ευρύτερα. Η πρωτοβουλία act4Greece έρχεται να μας στηρίξει. Έρχεται να μας δώσει την ευκαιρία να καλύψουμε ανάγκες πολύ βασικές για τις υποδομές μας, όπως είναι η επισκευή των δύο σκηνών μας, οι οποίες είναι αδύνατον να καλυφθούν από τα εισιτήρια. Γι’ αυτόν τον λόγο ευχαριστούμε πολύ την Εθνική Τράπεζα, που δημιούργησε αυτή την πρωτοβουλία, και πρωτίστως ευχαριστούμε το Ίδρυμα Ωνάση, γιατί αγκάλιασε το Θέατρο Τέχνης επιλέγοντας να είναι εκείνο που θα στηρίξει μέσα από αυτή την πλατφόρμα».

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, με τη σειρά της, αφού αναφέρθηκε αρχικά στη μακρά συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση στον τομέα του πολιτισμού, που μετρά 40 και πλέον χρόνια, ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους το Ίδρυμα Ωνάση επέλεξε να στηρίξει το Θέατρο Τέχνης: «Το Θέατρο Τέχνης ήταν αυτό που κρίναμε με πολύ μεγάλη ευκολία ότι εκφράζει το πρόσωπο του πολιτισμού που πρέπει να υπάρχει και να υποστηρίζεται. Η Στέγη υπάρχει και είναι παιδί του Ιδρύματος Ωνάση. Θα ήταν όμως απαράδεκτό εκ μέρους μας –και δεν συνάδει με τη φιλοσοφία του Ιδρύματος Ωνάση– να λέγαμε "αφού υπάρχει η Στέγη, είμαστε μια χαρά". Όχι. Για να είμαστε μια χαρά, θα πρέπει όλα τα θέατρα να είναι μια χαρά. Ο πολιτισμός αποτελεί όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης για το Ίδρυμα Ωνάση. Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι η αντιβίωση, για να νικήσουμε το τέρας που κρύβεται μέσα μας. Το Ίδρυμα Ωνάση, λοιπόν, δίνει το σύνθημα στην προσπάθεια στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, αλλά το στοίχημα θα θεωρηθεί κερδισμένο εάν ο καθένας από εμάς συμβάλει και συμπράξει σε αυτή την εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης, συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι η σωστή κίνηση».

Εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, η Νέλλη Τζάκου επισήμανε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πλατφόρμα στην ενίσχυση του πολιτισμού: «Σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, που διαθέτει ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο, το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την ανάδειξη της κληρονομιάς μας και την ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Στην εκδήλωση, τέλος, μίλησαν με προσωπικό τρόπο δύο πολύ γνωστοί ηθοποιοί και απόφοιτοι του Θεάτρου, η Λένα Παπαληγούρα και ο Χρήστος Λούλης, οι οποίοι είναι και δύο από τους πρωταγωνιστές του βίντεο της εκστρατείας στήριξης του ιστορικού θεάτρου. Η Λένα Παπαληγούρα, αφού έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα πρώτα της βήματα ως φοιτήτριας του θεάτρου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Θέατρο Τέχνης μού έμαθε να ακούω και να βλέπω με τα μάτια και την ψυχή μου. Μου έμαθε ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας και δεν έχει σχέση με κανένα lifestyle. Μου έμαθε να δουλεύω σκληρά, να μην επαναπαύομαι και να μη δίνω σημασία στο μέγεθος ενός ρόλου αλλά στην ουσία του. Μου έμαθε να σέβομαι αλλά να μη φοβάμαι. Ευγνωμονώ αυτό το θέατρο και τους ανθρώπους του, γιατί εδώ μέσα βρήκα τι είναι αυτό που μου δίνει χαρά και ελευθερία». Με τη σειρά του, ο Χρήστος Λούλης, δίνοντας το πνεύμα αυτής της εκστρατείας, τόνισε: «Την καμπάνια για το Θέατρο Τέχνης δεν θέλω να τη βλέπω ως ελεημοσύνη. Δεν είναι για λύπηση το Θέατρο Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης έχει μια ανάγκη. Και πρέπει να του την καλύψουμε, όχι ως ελεημοσύνη, αλλά ως ηθική ανταπόδοση. Γιατί υπάρχει και αυτό, πρέπει να γίνει και αυτό, να αναγνωριστεί η συμβολή του στα πολιτιστικά και κοινωνικά πεπραγμένα αυτής της χώρας». 

Τέλος, πολύ ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο επίλογός της, στον οποίο ακούστηκε ένα ηχητικό ντοκουμέντο του μεγάλου θεατρικού δασκάλου και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, του Κάρολου Κουν, ο οποίος δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα το πνεύμα της εκστρατείας στήριξής του: «Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί, και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς ψυχικά, πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το Θέατρο Τέχνης είμαστε εσείς και εμείς μαζί».

Κορυφή της σελίδας