Θέατρο
Ιόλη Ανδρεάδη
 

Η παράσταση Οικογένεια Τσέντσι σε σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη ανέβηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και πήρε παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου 2016 λόγω της μεγάλης απήχησής της. Η Οικογένεια Τσέντσι γράφτηκε την άνοιξη του 2015. Βασίζεται δραματουργικά στο θεατρικό έργο Οι Τσέντσι του Antonin Artaud και στην πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Stendhal. Το έργο επιχειρεί να μεταφέρει ένα γεγονός του 16ου αιώνα στο σήμερα, με έναν τρόπο διαμεσολαβημένο και χωροταξικά περιορισμένο, παρουσιάζοντας τους ήρωες εγκλωβισμένους σε μια ιδεατή βιτρίνα, η οποία τους προσδίδει κύρος αλλά τους αφαιρεί κάθε διέξοδο διαφυγής.

Ρώμη, 1599. Ο Κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρων και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Του αποδίδουν βιαιότητα και ακόρεστα σεξουαλικά πάθη. Ένα βράδυ, ο Τσέντσι δέχεται μιαν απρόσμενη επίσκεψη στο μέγαρό του από τον απεσταλμένο του Πάπα, τον Σινιόρ Καμίλο. Αυτός συμβουλεύει τον Τσέντσι πως, αν επιθυμεί να παραμείνουν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει να παραχωρήσει αμέσως στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του.

Ο γερο-Τσέντσι αποφασίζει να συνθηκολογήσει, όμως παράλληλα σχεδιάζει ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του. Η ατιμασμένη Βεατρίκη είναι η μόνη σε ολόκληρη τη Ρώμη που έχει το θάρρος να τον εκδικηθεί. Η εξουσία, όμως, είναι μια δύναμη χωρίς δικαιοσύνη και τιμωρεί όποιον την πολεμά. Το ικρίωμα που την περιμένει είναι ζεστό. Και η ιστορία είναι πραγματική.

Οι Τσέντσι [Les Cenci] του Artaud αποτέλεσαν έργο-ορόσημο για το λεγόμενο Θέατρο της Σκληρότητας και το κείμενό του θεωρήθηκε υψηλής δραματουργικής δύναμης και μεγάλης επιρροής σε πολλαπλά πεδία και κινήματα των τεχνών του 20ού αιώνα. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Artaud στις 7 Μαΐου του 1935, η παράσταση κρίθηκε ως αποτυχία από κοινό και κριτικούς και έμεινε στη σκηνή μόνο για δεκαεπτά βράδια. Τον ρόλο του Κόμητα Τσέντσι ερμήνευε ο ίδιος ο Artaud, ο οποίος, μετά την οικονομική καταστροφή του εγχειρήματος, απογοητεύτηκε τόσο, ώστε αποφάσισε πως δεν θα ξανασκηνοθετούσε για το θέατρο. Τα πάθη της οικογένειας των Τσέντσι, τα φρικαλέα εγκλήματα του Κόμη και η αυτοθυσία της δεκαεξάχρονης Βεατρίκης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους, όπως ο Shelley, ο Stendhal, ο Moravia, ο Artaud και η Artemisia Gentileschi. 

Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η μετάφραση των πρωτότυπων κειμένων είναι της Ιόλης Ανδρεάδη, τα κείμενα της παράστασης υπέγραψαν η ίδια μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, η σκηνογραφία και τα κοστούμια ήταν της Δήμητρας Λιάκουρα, την επιμέλεια του ήχου είχε η Ερατώ Α. Κρεμμύδα, ενώ υπεύθυνη για τους φωτισμούς ήταν η Χριστίνα Θανάσουλα. Ερμήνευσαν ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, η Ελεάνα Καυκαλά και η Μαρία Προϊστάκη.

Η Ιόλη Ανδρεάδη σπούδασε σκηνοθεσία στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) και στο King'’s College του Λονδίνου, όπου και ολοκλήρωσε το 2014 τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πολιτιστικής Πολιτικής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 25 παραγωγές στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών World Wide Lab. Από τον Νοέμβριο του 2014, συμμετέχει στο Caravan Project, διδάσκοντας δημιουργική γραφή σε ακριτικές περιοχές (Λέσβος, Κρήτη κ.ά.). Τον Ιανουάριο του 2015, ανέβασε στο Θέατρο Σημείο το έργο της Αρτώ / Βαν Γκογκ, avec un pistolet. Η παράσταση εκείνη αποτέλεσε το πρώτο μέρος της έρευνας που διεξάγει η σκηνοθέτρια γύρω από τα κείμενα και τη σκέψη του σπουδαίου μεταρρυθμιστή και θεωρητικού του θεάτρου Antonin Artaud, έρευνας η οποία συνεχίζεται με την Οικογένεια Τσέντσι.