Επιτυχίες
Αλεξία Μουζά-Αρένας
 

Πολύ επιτυχημένη η φετινή χρονιά για την εξαιρετική πιανίστα Αλεξία Μουζά-Αρένας. Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Στις 4 Μαΐου 2015, κέρδισε το 1ο Βραβείο στον σπουδαίο διαγωνισμό πιάνου της Ισπανίας «Delia Steinberg», όπου ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τη 2η Σονάτα του Ραχμάνινοφ. Επίσης, διακρίθηκε στον 17ο Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας, τον σπουδαιότερο παγκοσμίως Διαγωνισμό Πιάνου, που πραγματοποιήθηκε τον Oκτώβριο του 2015. Έφτασε μέχρι και τον 3ο γύρο του περίφημου διαγωνισμού. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που κάποιος Έλληνας λαμβάνει μέρος σε αυτήν τη διοργάνωση.

Η τελευταία της μεγάλη επιτυχία ήλθε μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς, ανάμεσα σε 87 προεπιλεγέντες νέους σολίστ, κέρδισε το 3o Βραβείο στον ένατο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Hamamatsu της Ιαπωνίας. Η υπότροφος, στο παρελθόν, έχει κερδίσει το 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Val Tidone (2009) και το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Γιώργος Θυμής (2008).

Η Αλεξία Μουζά-Αρένας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει ήδη εμφανιστεί σε σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ και αίθουσες της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ. Επίσης, έχει συμπράξει με πολλές διακεκριμένες ορχήστρες και έχει ήδη ηχογραφήσει δύο δίσκους.


Αχιλλέας Σαμαράς
 

Εκτενής δημοσιότητα δόθηκε διεθνώς στην επιστημονική εργασία την οποία εκπόνησε συγγραφική ομάδα με επικεφαλής τον πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά σχετικά με την προσομοίωση της γένεσης, της διάδοσης και της πλημμύρισης παράκτιων περιοχών από τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εργασία, με τίτλο Simulation of tsunami generation, propagation and coastal inundation in the Eastern Mediterranean, δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 στο διεθνές περιοδικό Ocean Science. Ειδικότερα, η εν λόγω εργασία επιλέχθηκε να προβληθεί με δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, μεταξύ όλων των πρόσφατων δημοσιεύσεων από το σύνολο των περιοδικών που εκδίδει η Ένωση. 

Στην εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας και στη συγγραφική ομάδα της εργασίας, εκτός από τον υπότροφο, συμμετείχαν ο καθηγητής Θεοφάνης Καραμπάς από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η Καθηγήτρια Renata Archetti από το Τμήμα Χημικών και Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Υλικών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Η είδηση έτυχε ιδιαίτερης προβολής από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, ενώ το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσίευσε συνέντευξη με τον Αχιλλέα Σαμαρά με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο προσομοίωσης, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι ένας ισχυρός σεισμός περίπου επτά βαθμών στα ανοιχτά των ακτών θα προκαλούσε ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές της νότιας και νοτιοδυτικής Κρήτης σε ύψος έως πέντε μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικά γύρω στα 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών της Κρήτης πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. 

Ο Αχιλλέας Σαμαράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, από όπου και έλαβε με διάκριση τον διδακτορικό του τίτλο το 2010. Διετέλεσε επισκέπτης λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2011–12), ενώ έκτοτε διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται, μεταξύ άλλων, στην παράκτια μηχανική, τη δυναμική των τσουνάμι και των πετρελαιοκηλίδων, τα υδραυλικά και λιμενικά έργα, καθώς και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον παράκτιο χώρο.

«Tο Αιγαίο και οι πέριξ της Ελλάδας θαλάσσιες περιοχές περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό ζωνών γένεσης τσουνάμι», ανέφερε ο υπότροφος. «Οι πιο ευάλωτες περιοχές θα είναι πάντα αυτές που βρίσκονται πλησίον τέτοιων ζωνών, καθώς και αυτές που βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση αλλά χωρίς την παρεμβολή μεγάλων ή πολλών φυσικών «εμποδίων» (νησιών, ηπειρωτικών περιοχών). Βάσει των ανωτέρω, ως τέτοιες μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν τα νησιά του Ν. Αιγαίου, οι ηπειρωτικές ακτές και τα νησιά του Ιονίου, καθώς και οι ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Ούτε όλες οι παράκτιες περιοχές της Ελλάδας είναι δυνατόν να πληγούν από ένα και μόνο τσουνάμι, αλλά και ούτε για όσες πληγούν αυτό θα γίνει με την ίδια ένταση». 


Γιάννης Μανταφούνης
 

Στο πλαίσιο των φετινών Ελβετικών Βραβείων Χορού 2015 (Prix Suisse de la Danse 2015) ο Έλληνας χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης τιμήθηκε με τη σημαντική διάκριση «Outstanding Male Dancer» («Εξαιρετικός Χορευτής»). Ο θεσμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη της ανεξάρτητης ελβετικής σκηνής του χορού, απονέμοντας κάθε δύο χρόνια τα ομώνυμα βραβεία. Με τον τρόπο αυτόν, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Πολιτισμού τιμά τη δημιουργική πορεία και τη συμβολή καλλιτεχνών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον ελβετικό χορό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Γιάννης Μανταφούνης, γιος του γνωστού χορογράφου Χάρη Μανταφούνη και της εξαιρετικής χορεύτριας και δασκάλας χορού Yvonne Mandafouni-Städler, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, για να τις ολοκληρώσει στο Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. 

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως χορευτής με το Μπαλέτο της Όπερας του Γκέτεμποργκ, αλλά η διαρκής του αναζήτηση και το εξαιρετικό του ταλέντο τον οδήγησαν σε διεθνείς ομάδες όπως το Nederlands Dans Theater ΙΙ και την ομάδα του William Forsythe. Παράλληλα άρχισε να ασχολείται με τη χορογραφία, ιδρύοντας το 2004 μαζί με την Κατερίνα Σκιαδά και τον Αναστάση Γούλιαρη την ομάδα Lemurius και, επιπλέον, το 2009, μαζί με τον Fabrice Mazliah και τη May Zarhy, επίσης χορευτές της ομάδας του Forsythe, την ομάδα mamaza.  

Έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και θέατρα χορού (Φεστιβάλ Αθηνών, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Künstlerhaus Mousonturm, Kampnagel, TanzHaus NRW, Hellerau Festspielhaus), ενώ έχει βραβευθεί και στην Ελλάδα με το Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Άντρα Χορευτή το 2001. Επιπλέον, το 2011, συμμετείχε ως επιλεγμένος καλλιτέχνης στο Modul-dance, ένα πρόγραμμα στήριξης της κινητικότητας και της εξέλιξης των καλλιτεχνών, στο οποίο συμμετείχαν είκοσι θέατρα χορού από δεκαέξι ευρωπαϊκές χώρες. 

Η διεθνής του καριέρα ως χορευτή και χορογράφου κινείται ανάμεσα σε πειραματισμούς, έρευνα και αντισυμβατικές φόρμες, καθώς, όπως έχει πει ο ίδιος, «ο χορός μπορεί να προκαλέσει ένα ιδιαίτερο είδος κραδασμού στον άνθρωπο, που να τον αγγίξει σε πολλά επίπεδα, και αυτή είναι ίσως η ιδιαίτερη συμβολή του στην ανθρώπινη εμπειρία». 

Ο Patrice Delay, μέλος της Επιτροπής των Ελβετικών Βραβείων Χορού, είπε χαρακτηριστικά για τον Γιάννη Μανταφούνη: «Απονέμοντας ένα βραβείο ως αναγνώριση για τις εξαιρετικές ερμηνευτικές του ιδιότητες σε έναν καλλιτέχνη ο οποίος είναι και χορογράφος, δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε το ταλέντο του στον τελευταίο αυτόν τομέα. Ποιότητα κίνησης, ακρίβεια, ταχύτητα, ροή, ικανότητα να ακούει – όλα φυσικές ικανότητες… Ο Μανταφούνης έχει χαρίσει στο κοινό ανά τον κόσμο την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να απολαύσει το ταλέντο του». 


Περισσότερες πληροφορίες, στον προσωπικό του ιστότοπο.