Ανθολογία ποιημάτων του Καβάφη σε γραφή Braille

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προχώρησε στην έκδοση ανθολογίας ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Βraille. Η ανθολογία είναι η πρώτη του είδους της και αποτελεί έκδοση αναφοράς, η οποία θα χαράξει τον δρόμο για ανάλογες πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή έρχεται να αναπληρώσει εν μέρει την έλλειψη βιβλίων ποίησης για μη βλέποντες. 

H λίστα των ποιημάτων τα οποία μεταγράφηκαν σε Braille είναι η ακόλουθη: «Όσο μπορείς»· «Ιθάκη»· «Περιμένοντας τους βαρβάρους»· «Τείχη»· «Μέρες του 1903»· «Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας»· «Μύρης· Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.»· «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον»· «Η διορία του Νέρωνος»· «Η Σατραπεία»· «Η πόλις»· «Θερμοπύλες»· «Τρώες»· «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης»· «Επέστρεφε»· «Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.».

Παράλληλα, το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση παρήγαγαν ένα επεξηγηματικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει τη συνολική διαδικασία παραγωγής της ανθολογίας Καβάφη.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος τυπογραφείου του ΚΕΑΤ, Νικόλας Αζούκης, «ένα βιβλίο μπορεί να τυπωθεί με πολλούς τρόπους ώστε να είναι κατανοητό από τους τυφλούς, με τρόπο οπτικό, δηλαδή είτε με ανάγλυφα, που λέγονται κουκκίδες, είτε με σχήματα, τα οποία διαβάζονται με το δάχτυλο. Ένας άλλος τομέας είναι τα βιβλία ήχου. Όταν έχουμε σχήματα ή σχέδια όπως της φυσικής, ή αλγεβρικά σχέδια και γεωμετρικά σχήματα, ακολουθούμε τη μέθοδο της εκτύπωσης των αναγλύφων σε θερμοκαψουλικό χαρτί, ένα ειδικό χαρτί το οποίο έχει την ιδιότητα, όταν είναι τυπωμένο κάτι επάνω του με μαύρο μελάνι, να απορροφά τη θερμότητα και να γίνεται ανάγλυφο. Το τυπικό βιβλίο που γνωρίζουμε συνήθως το σκανάρουμε, ώστε πιο εύκολα να το μεταφέρουμε σε μια μορφή word. Γράφουμε το βιβλίο με τρόπο ώστε να αποδοθεί στη γραφή Braille με ένα ειδικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια, το βιβλίο ελέγχεται για να βεβαιωθούμε για τη σωστή διάρθρωση και σελιδοποίησή του και, τέλος, πηγαίνει στον εκτυπωτή».

Τα αντίτυπα διατίθενται σε βλέποντες και μη βλέποντες από τη Στέγη και το ΚΕΑΤ, προσκαλώντας όσους δεν γνωρίζουν αυτή την απτική γλώσσα να έρθουν σε επαφή μαζί της. 


Δείτε το σχετικό βίντεο: Ο Κ. Π. Καβάφης σε γραφή Braille

 


..