Σκηνοθεσία
Ιόλη Ανδρεάδη
 

Η Ιόλη Ανδρεάδη ήταν μία από τους έξι σκηνοθέτες (μαζί με τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κώστα Φιλίππογλου, την Αργυρώ Χιώτη και τον Γιάννη Καλαβριανό) οι οποίοι συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση του γνωστού από το Broadway της Νέας Υόρκης The 24 Hour Plays. Μία παράσταση, έξι έργα: έξι συγγραφείς, έξι σκηνοθέτες και είκοσι ηθοποιοί είχαν μόνο 24 ώρες χρόνο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό του θεάτρου Κάππα, στις 11 Μαρτίου 2014. Τα έξι έργα υπέγραψαν ο Θανάσης Τριαρίδης, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Άκης Δήμου, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Στρατής Πασχάλης, και ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Γνωστή από την παράσταση Κασσία, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε το 2013 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων της Αθήνας, η υπότροφος σκηνοθέτησε το ανέκδοτο έργο Interrogation της Yasmine Van Wilt στη Σίφνο (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Youth In Action») και ανέβασε, σε συνσκηνοθεσία με τον Αμερικανό Jay Stern, τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου σε διασκευή Meg S. Lawless, στο World Wide Lab Festival 2013 της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013–2014, συμμετείχε ως εισηγήτρια στον κύκλο σεμιναρίων θεατρικής έρευνας και πράξης με τίτλο «Αρχαίο δράμα, πολιτισμός και πολιτική», το οποίο διοργάνωσαν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Φιλοσοφικό Καφενείο. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ένα εργαστήριο στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, θα επιμεληθεί έναν κύκλο μαθημάτων με θέμα το αρχαίο δράμα σε διάλογο με τις σημερινές ιδέες, ο οποίος απευθύνεται σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, καθώς και σε άτομα σε απεξάρτηση. Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακτίνες Δράσεις – Σημεία Επαφής» του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), θα υλοποιήσει δυο κύκλους ανοικτών σεμιναρίων για την περίοδο 2014–2015, με θέμα το «Θέατρο της Επινόησης» και το «Αρχαίο δράμα σε διάλογο με τις σημερινές ιδέες». Τα δυο πρώτα εισαγωγικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 10 Ιουνίου, αντλώντας το θέμα τους από τον «Ρυθμό» και την «Κλίμακα», τις λέξεις-έννοιες στις οποίες ήταν αφιερωμένος ο Ιούνιος στο «Κέντρο Επισκεπτών» του ΚΠΙΣΝ.

Η Ιόλη Ανδρεάδη σπούδασε σκηνοθεσία στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA) και στο King’s College του Λονδίνου, στο οποίο και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία (Η τελετουργική περφόρμανς των Αναστεναριών σε σχέση με την παρατήρηση και τη σκηνική πρακτική), ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Πολιτιστικής Πολιτικής από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από είκοσι παραγωγές στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών World Wide Lab, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill Center του Robert Wilson. Το 2013, διετέλεσε διευθύντρια της πλατφόρμας αυτής. Το 2005, βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νέα θεατρική συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με χορηγίες και υποτροφίες από τα ιδρύματα Αλεξάνδρος Σ. Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Ιωάννης Φ. Κωστοπούλος, καθώς και από το Πρόγραμμα Fulbright για Καλλιτέχνες.


Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Μικαέλα Λιακατά, Ευριπίδης Λασκαρίδης
 

Συνάντηση τριών υποτρόφων με κοινό πεδίο το αρχείο της καλλιτέχνιδας Libby Sacer. Δύο παραστάσεις-performances σκηνοθέτησε η υπότροφος Ευγενία Τζιρτζιλάκη στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Καταπίστευμα», στον χώρο τέχνης Cheapart, όπου είναι resident artist για το έτος 2014: αφενός, την performance Το σακάκι του Καρυωτάκη με την ηθοποιό Ευτυχία Κιουρτίδου και, αφετέρου, το δρώμενο Το σώμα της Λίμπι Σάκερ με τη χορεύτρια-χορογράφο Όλγα Σπυράκη. 

Ως δημιουργός, επιμελήτρια και μέλος της ομάδας Libby Sacer Foundation, η Ευγενία Τζιρτζιλάκη συνεργάστηκε με άλλους δύο υποτρόφους, τον Ευριπίδη Λασκαρίδη και την Μικαέλα Λιακατά, οι οποίοι κλήθηκαν μαζί με άλλους καλλιτέχνες να ανταποκριθούν δημιουργικά στο υλικό του αρχείου της Libby Sacer.

Πράγματι, όπως και οι υπόλοιποι 19 προσκεκλημένοι συμμετέχοντες, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης δημιούργησε μια σειρά φωτογραφικών αυτοπορτραίτων, ως σχόλιο για τη σχέση της Sacer με την πρωτοπόρο εικαστικό Claude Cahun, η οποία έγινε διάσημη για τα αυτοπορτραίτα της. Η Μικαέλα Λιακατά παρουσίασε μια εγκατάσταση στο πλαίσιο της δημιουργικής προσέγγισής της στο αρχείο της Sacer.

Η Libby Sacer, με σημαντικό ρόλο σε κινήματα τέχνης, σκέψης και πολιτικής επί μία περίοδο που καλύπτει πάνω από μισόν αιώνα, παρέμεινε άγνωστη έως τον θάνατό της στο Λονδίνο το 2013. Ο κληρονόμος της, αναγνωρίζοντας τον πλούτο υλικού που υπήρχε στο σπίτι της, απευθύνθηκε σε ομάδα ειδικών για τη διερεύνηση και την ταξινόμησή του. Η ομάδα Libby Sacer Foundation ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014, όταν τα μέλη της συναντήθηκαν με τον κληρονόμο της Sacer και απέκτησαν πρόσβαση σε πληροφορίες για αυτήν. 

Για τους επόμενους μήνες, η ομάδα φιλοξενείται στον χώρο τέχνης Cheapart και, με αφορμή τη Libby Sacer, ξεκινά έναν διάλογο για τις καταβολές και τα «φαντάσματά» μας. Έως τον Οκτώβριο του 2014, έχουν προγραμματιστεί δράσεις, ομιλίες, εκθέσεις και εργαστήρια που αφορούν τους περιορισμούς του σώματος, του χώρου, της ταυτότητας, τους ιδεολογικούς μηχανισμούς που τα οριοθετούν, καθώς και το φαινόμενο της διαμεσολάβησης στην τέχνη και στη δημόσια ζωή. Αυτός ο επτάμηνος κύκλος εκδηλώσεων έχει τίτλο «Διαβατήριο, παρακαλώ»/«Passport, please».

Φωτογραφίες από την έκθεση, στη σελίδα της ομάδας Libby Sacer Foundation στο facebook.

Στιγμιότυπο από το δρώμενο με την Όλγα Σπυράκη που σκηνοθέτησε η Ευγενία Τζιρτζιλάκη
Σειρά φωτογραφικών αυτοπορτραίτων από τον Ευριπίδη Λασκαρίδη
Εγκατάσταση-δημιουργική προσέγγιση του αρχείου της Sacer από τη Μικαέλα Λιακατά