Για νομικούς και όχι μόνο... Εντυπώσεις από το πρώτο jour fixe
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΟΥΒΑΣ

«Jour fixe» λένε οι Γάλλοι, «μέρα τακτή» θα έλεγε ένας Έλληνας νομικός. Και οι δύο εκφράσεις δηλώνουν την τακτική, περιοδική συνάντηση μίας ομάδας ανθρώπων σε προκαθορισμένη, σταθερή ημέρα και ώρα. Στην πράξη τώρα: την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, στις 19.30, ακολουθώντας τη σχετική πρόσκληση και το τηλεφώνημα-υπενθύμιση της φίλης συναδέλφου/δικηγόρου και γενικής γραμματέως του Συνδέσμου, Δέσποινας Σχοινά, βρέθηκα στο πρώτο jour fixe νομικών του Συνδέσμου.

Γνώριμος ο χώρος για εμάς τους νομικούς και πολύ περισσότερο για τους πανεπιστημιακούς εξ ημών. Μας φιλοξένησε το Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς», δίπλα στη Νομική Αθηνών. Τα πρόσωπα που αντίκρισα μπαίνοντας, ακόμη πιο γνώριμα: πρώην υπότροφοι του Ιδρύματος, όλοι καλοί νομικοί, κάποιοι από αυτούς σήμερα δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή in counsel σε εταιρείες στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, άλλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άλλοι ερευνητές, άλλοι όλα τα παραπάνω μαζί ή κάτι άλλο. Αν και κατά τεκμήριο πολυάσχολοι, βρήκαν ωστόσο τον χρόνο και ανταποκρίθηκαν πολυπληθώς στο κάλεσμα του Συνδέσμου. Ο λόγος απλός, εφόσον μας συνδέει όλους η αγάπη για τον Σύνδεσμο και το κοινό ενδιαφέρον για τη νομική επιστήμη.

Η εκδήλωση –την οποία χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος, συνάδελφος δικηγόρος Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος δηλώνει ανελλιπώς παρών στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος– αποτέλεσε αφορμή για να ξαναβρεθώ με καλούς συναδέλφους, πολλούς από αυτούς φίλους. Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και υπό την όμορφη μελωδία τραγουδιού και πιάνου, χάρις στα μέλη του Συνδέσμου μας Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο, ανταλλάξαμε νέα, μιλήσαμε για τις εξελίξεις στον νομικό κλάδο, πήραμε ιδέες από συναδέλφους με άλλες ειδικότητες και επαγγελματικές εμπειρίες για θέματα που μας απασχολούν, αναζητήσαμε κοινούς τόπους.

Από τις περισσότερες κουβέντες προέκυψε αβίαστα μία κοινή αγωνία: η ανάγκη για συλλογικότητα, για σύσφιξη των σχέσεων, για καλύτερη γνωριμία και οργάνωση κοινών δράσεων: δράσεων προσφοράς στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, δράσεων πολυεπιστημονικών και διεπιστημονικών με άξονα τον άνθρωπο και εφαλτήριο τον Σύνδεσμο. Σε καιρούς δύσκολους και απαιτητικούς, η νομική επιστήμη μπορεί να δώσει απαντήσεις, τα πολυάριθμα μέλη του Συνδέσμου θέλουν και μπορούν, ο δε Σύνδεσμος, στηρίζοντας πάντα εμάς και την ελληνική κοινωνία, είναι εκεί για να δημιουργεί το πλαίσιο για ζυμώσεις, brainstorming και νέες παρέες που ίσως να επιχειρήσουν μια νέα αφήγηση, κοινωνική, με φόντο νομικό. Εύχομαι η πρωτοβουλία να συνεχιστεί από τους νομικούς με την ίδια επιτυχία και να επεκταθεί και σε άλλες επιστημονικές και καλλιτεχνικές ομάδες υποτρόφων.  


(Ο Δημήτρης Ζιούβας είναι δικηγόρος, λέκτορας Ποινικού Δικαίου, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ποινικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας