Επιτυχίες
Μαρία Στρατηγού
 

Με το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, το οποίο προκηρύσσεται και απονέμεται κάθε χρόνο σε διπλωματούχο πιανίστα κατόπιν διαγωνισμού, εις μνήμην των γονέων της, Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, τίμησε η Ακαδημία Αθηνών την πιανίστα Μαρία Στρατηγού. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και η απονομή του έγινε στις 20 Δεκεμβρίου 2013 στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Στις πρόσφατες συναυλίες της Μαρίας Στρατηγού περιλαμβάνεται το ρεσιτάλ στον χώρο AN Art Artistry στην Πλάκα, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το Op. 15 του G. N. Gianopoulos. Επίσης, εμφανίστηκε στον ναό St. Matthews του Χέιφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, σε ρεσιτάλ με έργα του F. Schubert, του E. Vaios (σε παγκόσμια πρώτη), του G. N. Gianopoulos, του Ν. Μέντνερ και του Σ. Προκόφιεφ. Οι επικείμενες εμφανίσεις της περιλαμβάνουν ατομικά ρεσιτάλ στον προαναφερθέντα χώρο, όπου θα ερμηνεύσει έργα του D. Anousis, του G. N. Gianopoulos και του J. Brahms, καθώς και στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φ. Νάκας, όπου θα παρουσιάσει συνθέσεις του Μ. Καλομοίρη, του Ν. Μέντνερ, του Χρήστου Παπαγεωργίου και του J. Brahms.

Η Μαρία Στρατηγού αποφοίτησε με πρώτο βραβείο από το Ωδείο Αθηνών το 2007 (τάξη Αλίκης Βατικιώτη) και, στη συνέχεια, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Royal School of Art, Music and Drama (RSAMD) της Γλασκώβης με τον Jonathan Plowright και τον Fali Pavri. Πέραν της Ερμηνείας, έχει σπουδάσει Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα, καθώς και Βυζαντινή Μουσική. Έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις, όπως το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Mozart «Jock Holden Memorial Mozart Prize Competition» της RSAMD (2008), το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων (2012), το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για Νέους Πιανίστες στην Άνδρο (2007) και το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Φίλων 2004». Επίσης, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 1ο Διαγωνισμό Πιάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Κώστας Φιλιππίδης
 

Παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ αναδείχθηκε ο υπότροφος Κώστας Φιλιππίδης στις 8 Μαρτίου 2014, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το οποίο διοργανώθηκε στο Σόποτ της Πολωνίας. Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα και είναι αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Είναι επίσης μεταπτυχιακός φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από το 2010 έως το 2012 κατέρριψε πέντε φορές το πανελλήνιο ρεκόρ. Στο Σόποτ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αφού πέρασε επιτυχώς τα 5,80 μ. με την πρώτη του προσπάθεια, όπως άλλωστε και όλους τους προηγούμενους στόχους του σε αυτήν τη διοργάνωση.

«Το χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήρθε μετά τη μεγάλη προσπάθεια από μένα και τον προπονητή μου», δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ο Κώστας Φιλιππίδης. «Αυτό το μετάλλιο είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό στίβο και για τη χώρα μου. Είμαι σίγουρος πως έκανα χαρούμενος πολλούς Έλληνες με αυτή μου την εμφάνιση. Έχουμε μπροστά μας μια μακριά θερινή σεζόν, στην οποία θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό». 

Ο Κώστας Φιλιππίδης ξεκινά τώρα την προετοιμασία του για τον ανοικτό στίβο, με αποκορύφωση τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στη Ζυρίχη το καλοκαίρι.


Ευαγγελία Χρυσικού
 

Σημαντική διάκριση έλαβε η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος Ευαγγελία Χρυσικού, όταν το έργο της με θέμα Urban Daycare Complex for Adults with Developmental Disabilities for Semi-Arid Climates προκρίθηκε στην τελική φάση για την απονομή των βραβείων της International Academy for Design and Health, τον Ιούλιο του 2013, με ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία (δεύτερο στα εννέα). Το μεγαλύτερό της επίτευγμα, όμως, ήταν ότι συναγωνίστηκε επάξια και εμφανίστηκε στην ίδια κατηγορία με κορυφαία διεθνή γραφεία, όπως τους Skidmore, Owings & Merrill LLP, δημιουργούς του Burj Khalifa και του One World Trade Center, καθώς και τους AECOM, με περισσότερους από 45.000 μηχανικούς στο δυναμικό τους, που συμμετείχαν με έργα όπως τα Sheikh Khalifa Medical City, King Khalid Medical City και New Queensland Children’s Hospital.

Η συγκεκριμένη διάκριση αναδεικνύει την ουσιαστική καθιέρωση της Ευαγγελίας Χρυσικού στην πρωτοπορία της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, συνεχίζοντας στον δρόμο που χάραξε η αρχιτέκτονας το 2009 με τη διάκρισή της στην τελική διαγωνιστική φάση για την κατηγορία «Mental Health Project Award» στη Σιγκαπούρη, με το έργο της Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά με αυτισμό στο Φάληρο και, το 2012, με το διεθνές βραβείο «Highly Commended» για το ερευνητικό έργο From Normalization Theory to a “Fit for Purpose” Architecture for the Μentally Ιll στην κατηγορία International Research Project στην Κουάλα Λουμπούρ.

Τα συγκεκριμένα ετήσια βραβεία έχουν σημαντική επίδραση στο παγκόσμιο design ανθρωπιστικών δομών και χώρων που υποστηρίζουν την υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής. Στόχος τους είναι η καθιέρωση των διεθνών σημείων αναφοράς για την έρευνα και τον σχεδιασμό του ψυχοκοινωνικά υποστηρικτικού περιβάλλοντος και η αναγνώριση των πρωτοποριακών επιτευγμάτων των ερευνητών, των αρχιτεκτόνων και των επαγγελματιών του κλάδου της υγείας για την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

Η Ευαγγελία Χρυσικού είναι ιδρύτρια του γραφείου εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής και έρευνας SynΤhesis στην Αθήνα, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε στο Λονδίνο. Μέσα από το SynThesis υπηρετεί με συνέπεια την περιοχή μεταξύ επιστημονικής γνώσης και εφαρμογής. Εφαρμόζει ευρήματα επιστημονικής έρευνας σε κτήρια υγείας, κτήρια ευεξίας, τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και χώρους εργασίας. Επίσης, μέσα από ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα, το SynThesis στοχεύει στην ανατροφοδότηση της γνώσης. Η Ευσαγγελία Χρυσικού διδάσκει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και είναι υπεύθυνη του μαθήματος της Ειδικής Κτηριολογίας στο Medical Architecture Research Unit (ΜΑRU) του London South Bank University (LSBU). Έχει δημοσιεύσει σε αρχιτεκτονικές και ιατρικές επιστημονικές εκδόσεις και είναι μέλος αρχιτεκτονικών και ιατρικών επιτροπών και εταιρειών, καθώς και μέλος της διοίκησης (trustee) του Design in Mental Health Network (DIMHN) στη Μεγάλη Βρετανία.