Ντύσαμε μουσικά το νέο πρόσωπο της Αθήνας
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Η Κάτια Πάσχου, η Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Yoel Soto
Η Κάτια Πάσχου, η Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Yoel Soto
Η Βασιλική Κουσουνή, ο Αντώνης Πασβάντης και ο Νίκος Σπανάτης
Η Βασιλική Κουσουνή, ο Αντώνης Πασβάντης και ο Νίκος Σπανάτης
Το συγκρότημα Lyrae Cantus
Το συγκρότημα Lyrae Cantus
Αναγεννησιακό δρώμενο από τη Μίνα Πολυχρόνου, την Έφη Μηνακούλη, τον Δημήτρη Κούντουρα και τον Νίκο Σπανάτη
Αναγεννησιακό δρώμενο από τη Μίνα Πολυχρόνου, την Έφη Μηνακούλη, τον Δημήτρη Κούντουρα και τον Νίκο Σπανάτη
   

Ήταν μια αληθινή γιορτή για την Αθήνα, ένα πανηγύρι, κάτι σαν «Χριστούγεννα» στην καρδιά του Μάρτη! Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την ατμόσφαιρα που δημιούργησε στη Στοά Αρσακείου η εκδήλωση του Συνδέσμου «Rethink Music: Ντύνουμε μουσικά το νέο πρόσωπο της Αθήνας», το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαρτίου 2014. Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων βγήκε στον δημόσιο χώρο για να συναντήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας και για να υποστηρίξει το εμπνευσμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Αθήνας, το «Rethink Athens».

Περισσότερα από τριακόσια άτομα, υπότροφοι, περαστικοί, τουρίστες, ζευγάρια που κατευθύνονταν στα θέατρα της περιοχής, παιδιά σε κυριακάτικη βόλτα με τους γονείς τους, νέοι πριν από τη βραδινή έξοδο σταμάτησαν στο αίθριο της Στοάς Αρσακείου, αιχμαλωτισμένοι από τις εξαιρετικές μελωδίες των μουσικών σχημάτων. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου από τις μελέτες, τα σχέδια, τις φωτογραφίες και τα βίντεο της έκθεσης «Η Αθήνα στο κέντρο − Oι οριστικές μελέτες», η οποία φιλοξενήθηκε στα άδεια καταστήματα της ιστορικής Στοάς από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου 2014.

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, οι περισσότεροι μέλη του Συνδέσμου, παρουσίασαν τη δική τους οπτικοακουστική προσέγγιση για το νέο πρόσωπο της πόλης, μέσα από έξι μουσικές ενότητες. Σε ένα ονειρικό σκηνικό, μακριά από το πολύπτυχο τσιμέντο-άσφαλτος-κορνάρισμα-μποτιλιάρισμα-καυσαέριο, μας μετέφεραν τα αιθέρια ακούσματα της μεσαιωνικής μουσικής από το συγκρότημα πολύτεχνης δημιουργίας Lyrae Cantus (Σόνια Χαραλαμπίδου, αναγεννησιακό λαούτο∙ Μαριάννα Αργυροπούλου, μπάσο και βιόλα ντα γκάμπα∙ Χρήστος Χριστοδούλου, κόντρα τενόρος∙ Παναγιώτης Πρίφτης, τενόρος και φλάουτο με ράμφος∙ Θόδωρος Αϊβαλιώτης, βαρύτονος∙ Βαγγέλης Σαγρής, κρουστά), στο οποίο συμμετέχει και ο υπότροφος Βασίλης Πριόβολος στο φλάουτο με ράμφος.

Αθήνα και Μάνος Χατζιδάκις είναι άρρηκτα δεμένοι. «Μια πόλη μαγική» είχε τίτλο το αφιέρωμα στον Χατζιδάκι αλλά και στον Astor Piazzolla, σε ενορχηστρώσεις του Θωμά Κοντογεώργη, που παρουσίασε η υπότροφος σοπράνο Άννα Αλεξοπούλου μαζί με τον Γιώργο Παπαχρηστούδη στο πιάνο, τον Λευτέρη Γρίβα στο μπαντονεόν και στο ακορντεόν και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο στο βιολί.

Και ύστερα, η Στοά Αρσακείου πλημμύρισε από έναν χείμαρρο από πιανιστικές μελωδίες με τέσσερα χέρια. Οι υπότροφοι Μαρία και Αγγελική Μπόλλα ερμήνευσαν αποσπάσματα από τους Ουγγρικούς Χορούς του Brahms, τον Σλάβικο Χορό του Ντβόρζακ, το κομμάτι «España» του Chabrier, το «Pas de deux» από το έργο Souvenirs του Barber και το τραγούδι «Malagueña» από την ισπανική σουίτα Andalucía του Κουβανού συνθέτη Lecuona.

Μια ιδιότυπη όπερα, αφιερωμένη στο «Rethink Athens», παρουσίασαν στη συνέχεια οι υπότροφοι υψίφωνοι Μυρσίνη Μαργαρίτη και Κάτια Πάσχου, μαζί με το Trio Harmonia Misturata, το οποίο αποτελούν η υπότροφος πιανίστα Έλενα Λαζαρέτου, ο Yoel Soto στο μπάσο και ο Carlos Menendez στα κρουστά. Περιλάμβανε διασκευές βασισμένες σε έργα των J. Brahms/A. Benjamin, G. Bizet/A. Piazzolla, L. Delibes/A. Piazzolla, G. Verdi, C. Gounod/D. Fisher και A. Roberts.

Αν και μόλις 22 ετών, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης έχει στο ενεργητικό του μεγάλη σειρά διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στη μουσική γιορτή του Συνδέσμου ερμήνευσε υπέροχα τη Βαρκαρόλα και το Σκέρτσο αρ. 2, έργ. 31 του F. Chopin, καθώς και το Σονέτο 104 του Πετράρχη του Franz Liszt.

Η μουσική βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα αναγεννησιακό δρώμενο, εμπνευσμένο από την Commedia dell'arte με τίτλο «Στις πηγές και στα λιβάδια, στα δάση και τις σκιές». Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια του Monteverdi, του Frescobaldi, του Dowland, του Caccini, του Sigismondo d’India, καθώς και παραδοσιακούς σκοπούς της Ιρλανδίας. Το παρουσίασαν η υπότροφος υψίφωνος Μίνα Πολυχρόνου, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, η Έφη Μηνακούλη στο λαούτο και τη θεόρβη, καθώς και ο Δημήτρης Κούντουρας στο φλάουτο με ράμφος. Ο Αντώνης Πασβάντης και η Βασιλική Κουσουνή εντυπωσίασαν μικρούς και μεγάλους με τα ακροβατικά και τα παιχνίδια τους με φωτιές και κρυστάλλινες σφαίρες, τα οποία μας μετέφεραν νοερά στις πολύχρωμες γιορτές δρόμου του Μεσαίωνα.

Η εξαιρετική οργάνωση και ο συντονισμός ήταν της Μυρτώς Κιούρτη, της Αγγελικής Καθαρίου, της Παυλίνας Σπανδώνη και της Χαράς Σύρου.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης
Η Άννα Αλεξοπούλου
Η Έλενα Λαζαρέτου
Η Μαρία και η Αγγελική Μπόλλα
Ο Yoel Soto του τρίο Harmonia Misturata

Κορυφή της σελίδας