Riding the Greek Wave 2013: Η διεθνής συμπαραγωγή και διανομή των ελληνικών ταινιών
Η Κατερίνα Ευαγγελάκου και ο Τάσος Μπουλμέτης κήρυξαν την έναρξη της ημερίδας
Η Κατερίνα Ευαγγελάκου και ο Τάσος Μπουλμέτης κήρυξαν την έναρξη της ημερίδας
Το πάνελ της ενότητας «Η Διεθνής Εμπειρία»
Το πάνελ της ενότητας «Η Διεθνής Εμπειρία»
Ο Simon Perry από τα Ατελιέ του Ευρωπαϊκού Σινεμά (ACE)
Ο Simon Perry από τα Ατελιέ του Ευρωπαϊκού Σινεμά (ACE)
   

Συζητήσεις και συναντήσεις με θέμα τη διεθνή συμπαραγωγή και διανομή των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό είχε ως επίκεντρο η διημερίδα «Riding the Greek Wave», την οποία διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα της περυσινής διοργάνωσης, η οποία είχε ως θέμα την εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, η ΕΑΚ και ο Σύνδεσμος έδωσαν την ευκαιρία σε επαγγελματίες, σπουδαστές και φίλους του κινηματογράφου να συναντήσουν ορισμένους από τους πλέον διακεκριμένους εκπροσώπους της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς.

Την έναρξη της διημερίδας κήρυξαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, και ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, Τάσος Μπουλμέτης. Όπως τόνισε η Κατερίνα Ευαγγελάκου, «πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση, η οποία έχει σκοπό τη δικτύωση, τη συνάντηση Ελλήνων κινηματογραφιστών με Ευρωπαίους, και όχι μόνο συναδέλφους τους, πιστεύοντας πως αυτή η δικτύωση είναι το πρώτο βήμα για μια δυναμική εξωστρέφεια της ελληνικής ταινίας, χωρίς την οποία τα πράγματα είναι πολύ προβληματικά... Βρισκόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ετία ή και 10ετία, όπου η ελληνική ταινία πηγαίνει αρκετά καλά στο εξωτερικό, κινείται στα διεθνή φεστιβάλ, μοιάζει να τραβά το ενδιαφέρον ενός διεθνούς σινεφίλ κοινού, ενώ το ζήτημα της διακίνησης και της ώσμωσής της με το ελληνικό κοινό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, για το οποίο όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε απαντήσεις και λύσεις».

Η καρποφόρα συνεργασία του Συνδέσμου Υποτρόφων με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010, με τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου Οπτικοακουστικής Παιδείας στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, και συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 με την πρώτη διημερίδα «Riding the Greek Wave». Όπως είπε ο Τάσος Μπουλμέτης, «από το πρώτο “Riding the Greek Wave” προέκυψε μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών ταινιών χάρις στον διευθυντή του Φεστιβάλ του Βερολίνου Dieter Kosslick, ένα ευτυχές αποτέλεσμα από την περυσινή διοργάνωση, και ελπίζουμε και η φετινή να δώσει αντίστοιχα καλά αποτελέσματα».

Το διήμερο ξεκίνησε με την παρουσίαση του σχήματος συμπαραγωγής τεσσάρων ελληνικών ταινιών (Το μικρό ψάρι, Ξενία, Το Σάρωμα και Όχθες) από τον συντονιστή της ενότητας «Η Ελληνική Εμπειρία» Θάνο Αναστόπουλο, ο οποίος είναι σκηνοθέτης και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.

Στη συνέχεια ο Jani Thiltges, διευθυντής σπουδών του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, ανάπτυξης κινηματογραφικών έργων και δικτύωσης για παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων EAVE, εξήγησε με ποιον τρόπο γίνεται η συνεργασία των παραγωγών μέσα στους κόλπους ενός παγκόσμιου δικτύου συνεργατών.

Ο Roberto Olla, εκτελεστικός διευθυντής στο Eurimages, παρουσίασε αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα κινηματογραφικά και τα οπτικοακουστικά έργα. Το Eurimages ιδρύθηκε το 1989, περιλαμβάνει 36 χώρες-μέλη και προωθεί την ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία, παρέχοντας χρηματοδότηση σε κινηματογραφικές συμπαραγωγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Με προϋπολογισμό 25 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται από κρατικές ενισχύσεις, το Eurimages συμβάλλει στην παραγωγή και διανομή κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και στον ψηφιακό εξοπλισμό προβολής κινηματογραφικών αιθουσών.

Την ενότητα «Η Διεθνής Εμπειρία» συντόνισε ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος. Στόχος της ήταν να διερευνήσει τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να διαθέτει ένα ελληνικό project προκειμένου να προσελκύσει παραγωγούς από το εξωτερικό, αλλά και τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του ελληνικού σινεμά στο διεθνές πεδίο των συμπαραγωγών. Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν ο Ed Guiney από την Element Pictures της Ιρλανδίας, ο Guillaume de Seille από την Arizona Productions της Γαλλίας, καθώς και ο Θανάσης Καραθάνος της γερμανικής Twenty Twenty Vision. Ακολούθησε η παρουσίαση της «Πολιτιστικής Εξαίρεσης» («Exception Culturelle») από τον πρώην διευθυντή του γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου Eric Garandeau. H «Πολιτιστική Εξαίρεση» είναι μία έννοια η οποία προτάθηκε από τη Γαλλία κατά τις διαπραγματεύσεις της GATT (Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου) το 1993, σύμφωνα με την οποία ο πολιτισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τα εμπορικά προϊόντα.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας δεν περιορίστηκαν στις θεωρητικές παρουσιάσεις. Με συντονιστή τον Roberto Olla, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ χρήσιμο, κλειστό και ολιγομελές εργαστήριο νέων παραγωγών, οι οποίοι εξοικειώθηκαν με τον τρόπο σύνταξης και υποβολής αίτησης στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Eurimages.

Σε ένα δεύτερο εργαστήριο, δύο εκπρόσωποι της διεθνούς παραγωγής, ο  Danny Takhar της Element Pictures από την Ιρλανδία και ο Pavel Jech του FAMU της Τσεχίας, με συντονιστή τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, καθοδήγησαν έξι νέους δημιουργούς στην επεξεργασία των projects τους και στον τρόπο σωστής υποστήριξής τους προκειμένου να πετύχουν τη χρηματοδότησή τους.

Η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος Biennale College-Cinema από την υπεύθυνη Savina Neirotti. Πρόκειται, όπως είπε η ίδια, για μια πρωτοβουλία της Μπιενάλε της Βενετίας σε συνεργασία με την Gucci, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για την ανάπτυξη και την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων χαμηλού προϋπολογισμού, τα οποία προβάλλονται στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας.

Εκ μέρους των περίφημων Ατελιέ του Ευρωπαϊκού Σινεμά (ACE), ο πρόεδρός τους Simon Perry μίλησε σχετικά με τους τρόπους κατά τους οποίους παρέχεται σε ανεξάρτητους παραγωγούς προηγμένη κατάρτιση και πληροφόρηση για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση, καθώς και υπηρεσίες δικτύωσης σε διεθνές επίπεδο.

Το έργο της Σχολής SOFA (School of Film Agents) παρουσίασε ο ιδρυτής και διευθυντής της Nikolaj Nikitin. Η SOFA είναι ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για νέους κινηματογραφικούς πωλητές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Γερμανία, με κύρια επιδίωξη την υλοποίηση καινοτόμων έργων στον χώρο του κινηματογράφου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και προσιτή σε όλο το κοινό ήταν η παρουσίαση της πασίγνωστης πλατφόρμας YouTube από την Federica Tremolada, η οποία μίλησε για τη διαδικτυακή προώθηση και διανομή των οπτικοακουστικών έργων. Επίσης, σε παράλληλη δράση, η Federica Tremolada πραγματοποίησε ένα κατατοπιστικό εργαστήριο για τη χρήση του YouTube στην προώθηση των Καλών Τεχνών.

Κεντρικό γεγονός της διημερίδας ήταν η συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα τις δυνατότητες προώθησης, διανομής και μάρκετινγκ του ανεξάρτητου κινηματογράφου στην παγκόσμια αγορά με συντονίστρια τη Λίζα Λινάρδου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Συμμετείχαν η Emilie Georges, διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής Memento Films International, η Kasia Karwan, εκπρόσωπος της γαλλικής Premium Films, και η Marie-Pierre Macia, συνιδρύτρια της γαλλικής MPM Film.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συζήτηση για το μέλλον της χρηματοδότησης των ελληνικών ταινιών, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Γρηγόρη Καραντινάκη,  γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, την Αγάπη Κεφαλογιάννη, διευθύντρια προγράμματος Nova, και τον Αλέξανδρο Χριστογιάννη, υποδιευθυντή διαχείρισης περιεχομένου ΟΤΕ TV, με συντονιστή τον Τάσο Μπουλμέτη.

Την πολύτιμη εμπειρία τους από τον χώρο της διανομής στην Ελλάδα μοιράστηκαν Έλληνες διανομείς, περιγράφοντας την τρέχουσα πολιτική και τα μελλοντικά τους σχέδια για την προώθηση των ελληνικών ταινιών, με συντονίστρια τη σκηνοθέτρια Όλγα Μαλέα.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση του κινηματογραφικού τμήματος του ZDF/ARTE από τον commissioning editor Holger Stern. Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 1992, πραγματοποιεί αγορές και συμμετέχει σε συμπαραγωγές κινηματογραφικών ταινιών για το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE.

Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την προβολή των trailers των ελληνικών ταινιών της κινηματογραφικής σεζόν του 2013. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη αυτή εκδήλωση του Συνδέσμου συγκέντρωσε ένα πλήθος από επαγγελματίες του κινηματογράφου και σπουδαστές δίνοντάς τους την ευκαιρία να συναντήσουν διακεκριμένους εκπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς, να μιλήσουν μαζί τους και να εφαρμόσουν τη θεωρητική τους κατάρτιση σε δημιουργικά εργαστήρια. 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Συζήτηση για τις ελληνικές συμπαραγωγές
Παρουσίαση του προγράμματος Biennale College-Cinema από τη Savina Neirotti
Ο Roberto Olla, εκτελεστικός διευθυντής στο Eurimages
O Nikolaj Nikitin, διευθυντής της Σχολής SOFA (School of Film Agents)

Κορυφή της σελίδας