Τα «Ελληνικά Τέρατα» της Beetroot ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη
ΓΡΑΦΕΙ Η ΗΩ ΠΑΣΧΟΥ
   

Το Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο του 2013 την έκθεση του γραφείου οπτικής επικοινωνίας Beetroot Design Group, με τίτλο «Τα παρεξηγημένα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας». Η έκθεση, την οποία το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέρυσι στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποτελείται από εγκαταστάσεις, τρισδιάστατα γλυπτά αλλά και ψηφιακά «αόρατα» τέρατα που εμφανίζονται, συμπληρώνονται ή αποκτούν ζωή μέσα από «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablets και smartphones.

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της βράβευσης της Beetroot Design Group με την υψηλότερη διάκριση στον χώρο του επικοινωνιακού design παγκοσμίως (Red Dot Agency of the Year) και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη χάρις στη βοήθεια του Ιδρύματος Ωνάση. Τα εκθέματα λειτουργούν σε ένα πρώτο επίπεδο ως σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα βασισμένα στην ελληνική μυθολογία, αλλά, σε δεύτερο, ως αφορμή για την παρουσίαση των συστατικών της δημιουργίας και της ανάπτυξης. Η μυθολογία μας επανεξετάζεται υπό το νέο πρίσμα της ουσίας πίσω από το φανταστικό της περίβλημα και εδραιώνει εκ νέου τη θέση της ως κληρονομιά του δυτικού πολιτισμού. 

Η Beetroot, με τα «Ελληνικά Τέρατα», επιχειρεί να αντιστρέψει –με χιούμορ– την κακή πολιτικοοικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Χρησιμοποιούμενα με τον διττό τους χαρακτήρα, δηλαδή τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα, τα «τέρατα» της ελληνικής μυθολογίας λειτουργούν ως τα πλέον σύγχρονα σύμβολα ενάντια στον ρατσισμό, την υπεραπλούστευση και τον αποκλεισμό, ενώ παράλληλα εκφράζουν τις βασικές αρχές της δημιουργικότητας. Μια απολαυστική έκθεση που ανατρέπει τα στερεότυπα. 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας