Επιτυχίες
Ευριπίδης Ν. Λουκής
 

Εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πτυχιούχος μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), ο Ευριπίδης Λουκής πραγματοποίησε στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο γνωστικό πεδίο των Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου και Υπολογιστών στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Ακολούθως, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο πεδίο των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στο ΕΜΠ. Έχει επίσης τιμηθεί με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς και με τα βραβεία Καλύτερης Ερευνητικής Εργασίας (Best Paper Award) της American Society of Mechanical Engineers (ASME) – Control and Diagnostics Committee (1991) και του European Mediterranean Conference on Information Systems (2011). Διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως (σημερινό ΥΠΕΣΔΔΑ), εθνικός εκπρόσωπος στα προγράμματα «Interchange of Data between Administrations» (IDA) και «Telematics for Administration» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τεχνικός σύμβουλος υπουργείων και δημόσιων οργανισμών. 

Σήμερα έχει ευρεία διεθνή ερευνητική δραστηριότητα, σε στενή συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ΕΤΗ) (με θέμα τη μελέτη των επιπτώσεων των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε θεμελιώδη μεγέθη και δομικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, Ολλανδίας, και το Πολυτεχνείο του Τορίνο (με θέμα τη δημιουργία προηγμένων μεθόδων αξιοποίησης του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων από δημόσιους οργανισμούς). Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 50 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 70 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.


Ειρήνη Σαρίογλου
 

Το πρώτο βραβείο δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου απέσπασε τον Οκτώβριο του 2012 το ντοκιμαντέρ Η Σιωπηλή Σχολή, που σκηνοθέτησαν η υπότροφος ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου και η Μαρίνα Λεοντάρη. Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα την ιστορία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και βασίζεται σε μαρτυρίες των αποφοίτων και των καθηγητών της. Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ ανήκει στο Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), γραμματέας του οποίου είναι η Ειρήνη Σαρίογλου.

Εξάλλου, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας της Ελληνικής Σχολής στην Ίμβρο ύστερα από 48 χρόνια, το ΙΔΙΣΜΕ υλοποίησε τα ντοκιμαντέρ Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ ΑΕ. Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Σαρίογλου και του Πάνου Αγγελόπουλου, η μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, η ποίηση του Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Zülfü Livaneli. Αφηγητές, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Στέλιος Μάινας, και ηθοποιός, ο Μιχάλης Γιαννάτος. Οι ταινίες παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στο Θέατρο του Κολεγίου Αθηνών-Κολεγίου Ψυχικού, όπου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ερμήνευσε ζωντανά τη μουσική των ντοκιμαντέρ, ενώ στην γκαλερί του Θεάτρου παρουσιάστηκε η εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου.

Δείτε το trailer: http://www.idisme.gr/siopili_sxoli.html


Ιωάννης Λυριτζής
 

Το βραβευμένο έργο του καθηγητή Ιωάννη Λυριτζή Αρχαιομετρία: Μέθοδοι Χρονολόγησης στην Αρχαιολογία περιελήφθη στον τομέα «Βράβευση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες – Δράσεις Αριστείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» του προγράμματος Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Αριστεία του Υπουργείου Παιδείας.

Η Αριστεία αφορά όλους τους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας, τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία. Δράσεις Αριστείας αποτελούν, για παράδειγμα, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό επίτευγμα, μια καινοτόμος πειραματική διάταξη, μια πρωτοποριακή θεωρία, καθώς και περιπτώσεις καινοτόμου διδασκαλίας που έχουν διακριθεί σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.

Για την ανάδειξη της Αριστείας, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ελληνικά Ιδρύματα να προβάλλουν κάθε έτος τις δράσεις Αριστείας τους στο αποθετήριο Αριστείας, το οποίο έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν και είναι προσπελάσιμο από όλους. Το Υπουργείο Παιδείας καλεί επίσης τους συντελεστές των επιλεγμένων περιπτώσεων ανά έτος να δημιουργήσουν πρότυπες διαλέξεις-παρουσιάσεις επί του θέματος όπου αρίστευσαν. Οι παρουσιάσεις αυτές θα είναι ψηφιακά διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου http://excellence.minedu.gov.gr/. Σχετικά βίντεο θα προβληθούν και από τη δημόσια τηλεόραση. 

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας θεσπίζει ετήσιο Συνέδριο Προβολής της Αριστείας, όπου ένα μικρό σύνολο ομιλητών που ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές των Ιδρυμάτων μπορούν να παρουσιάσουν τις επιλεγμένες περιπτώσεις του Ιδρύματος. Προβλέπεται επίσης ειδική δράση για την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων των Δράσεων Αριστείας.

Ο Ιωάννης Λυριτζής, καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει λάβει διακρίσεις για το προαναφερθέν βιβλίο, αλλά και για τη συνολική συμβολή του στην επιστήμη της Αρχαιομετρίας.  Ειδικότερα, το έργο του Αρχαιομετρία: Μέθοδοι Χρονολόγησης στην Αρχαιολογία τιμήθηκε το 2010 με το Διεθνές βραβείο Αρχαιομετρίας Costa Navarino, ενώ ο ίδιος έχει λάβει το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1986. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών της Ντιζόν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών του Ζάλτσμπουργκ. Είναι εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Mediterranean Archaeology & Archaeometry, ενώ συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Coastal Research, ArchéoSciences (revue d’archéométrie), Heritage & Society, Geochronometria, Asian Culture and History, Journal of Cultural Heritage, International Journal of Imaging & Robotics. 

Περισσότερες πληροφορίες: www.liritzis.gr


Θεόδωρος Κουρεντζής
 

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών διοργάνωσαν στις 18 Φεβρουαρίου 2013 την τελετή απονομής των Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2012.

Το μεγάλο Βραβείο των Κριτικών Μουσικής απονεμήθηκε στον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Ρωσία, ακολουθώντας λαμπρή διεθνή καριέρα. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο υπότροφος βραβεύθηκε "για το εξαιρετικό συναυλιακό και παραστατικό δίπτυχο των συνόλων (ορχήστρα MusicAeterna, Μπαλέτο και Χορωδία) της Όπερας, σε αντιπροσωπευτικό πανόραμα έργων Ρώσων συνθετών του 20ου αι. ( Ραχμάνινωφ, Σοστακόβιτς, Στραβίνσκυ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 10 & 12/07/2012, στο πλαίσιο του εφετινού Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και για την έγκυρη συμβολή του στη διεθνή μουσική ζωή, η οποία αντανακλά τιμητικά και στην πατρίδα του".   

Στο Νοβοσιμπίρσκ ο Κουρεντζής δημιούργησε την ορχήστρα MusicAeterna, ενώ με βάση μιαν άλλη ομάδα που οργάνωσε εκεί, τους New Siberian Singers, συγκρότησε στο Περμ την ομώνυμη χορωδία δωματίου. Σήμερα διευθύνει το Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Περμ. Για τις υπηρεσίες του στον χώρο της μουσικής, οι Ρώσοι κριτικοί τον ανακήρυξαν «Πρόσωπο της Χρονιάς» για την περίοδο 2005-2006 και του προσέφεραν το ανώτατο ρωσικό θεατρικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα» για το 2007 και το 2008. Επίσης, ο πρόεδρος Μεντβέντιεφ του απένειμε το «Παράσημο Φιλίας», την ανώτερη τιμητική διάκριση για ξένες προσωπικότητες στη Ρωσία.

Την τελετή στην κατάμεστη Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής εγκαινίασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Αναγνωρισμένα ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, με παράλληλες αναφορές σε θεατρολογικά και μουσικολογικά συγγράμματα. Η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τον Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, τον Κυριάκο Λουκάκο (Πρόεδρο), τον Γιώργο Β. Μονεμβασίτη, τον Κωνσταντίνο Καράμπελα-Σγούρδα και τον Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη. Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής περιλαμβάνουν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφάνου που βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο και κατασκευάζει τα αντίγραφα.