«Rethink Athens»: Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και πλήθος επισήμων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και πλήθος επισήμων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση
"Η διάσωση και αναβίωση της Αθήνας επαφίεται στον πατριωτισμό όλων", τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος
Η επιλεγμένη πρόταση του γραφείου OKRA
Η επιλεγμένη πρόταση του γραφείου OKRA
   

Η πρόταση Ένα βήμα μπροστά [Οne Step Βeyond] της ολλανδικής ομάδας ΟKRA αναδείχθηκε νικήτρια του «Rethink Athens», του ευρωπαϊκού διαγωνισμού του Ιδρύματος Ωνάση για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε πανηγυρική τελετή στις 27 Φεβρουαρίου 2013 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζελος, ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Σπύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης και πλήθος κόσμου.

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν 71 εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις από όλον τον κόσμο: από την Ελλάδα και άλλες 11 χώρες. Από αυτές ξεχώρισαν 9 μελέτες. Οι 71 υποψήφιες προτάσεις εκτέθηκαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου και στη συνέχεια στον σταθμό του Μετρό "Σύνταγμα", σε επιμέλεια του αρχιτέκτονα Πάνου Δραγώνα.

Την κριτική επιτροπή του «Rethink Athens» αποτέλεσαν ο Σπύρος Αμούργης, πρόεδρος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ο Joan Busquets, καθηγητής του Τμήματος Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Andrej Hrausky, διευθυντής της Dessa Architecture Gallery της Λιουμπλιάνα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Mirko Zardini, διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Κέντρου του Καναδά, και η Yvette Masson Zanussi, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Πολιτικές Αρχιτεκτονικής. Της επιτροπής προήδρευσε ο Peter Cachola Schmal, διευθυντής του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής, ενώ υπεύθυνη του έργου εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση ήταν η γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου Μαριάννα Μόσχου. Έπειτα από πολυήμερες συνεδριάσεις και, αφού εξέτασαν όλες τις προτάσεις οι οποίες πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να απονείμουν το πρώτο βραβείο στην πρόταση που υπογράφουν το αρχιτεκτονικό γραφείο OKRA LANDSCHAPSARCHITECTEN BV (Knuijt Martin), το γραφείο MIXST URBANISME (Thoral Ingeborg), το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βαγκένινγκεν, η ομάδα Landscape Architecture Group (Klemm Wiebke, Steenbruggen Arian, Heusinkveld Bert), το STUDIO 75 (Πάντος-Κίκκος Στέφανος) και οι WSGReenTechnologies GmbH (Peretti Giulia, Bruse Michael, Winterstetter Thomas).

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για την Ελλάδα σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα∙ για ένα έργο πνοής, έργο κοινής ωφέλειας, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Η πρωτοβουλία “Ξανασκέψου την Αθήνα” έχει στόχο να αλλάξει την εμπειρία του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, να αλλάξει την εικόνα της ελληνικής πρωτεύουσας στα διεθνή μάτια. Η συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το ελληνικό κράτος και τους εκπροσώπους του ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά εποικοδομητική και καρποφόρος». Ο Αντώνης Παπαδημητρίου ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συνεργασία τούς υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, τους ειδικούς γραμματείς, τους φορείς και τις καθ’ ύλην αρμόδιες διευθύνσεις των υπουργείων, την Αττικό Μετρό, την περιφέρεια Αττικής, τον ΟΑΣΑ, τη ΔΜΕ, ενώ εξήρε την υποστήριξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, των αντιδημάρχων και των άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Στο Ίδρυμα Ωνάση», συνέχισε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, «προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί δεν είμαστε μόνο χρηματοδότες μίας ακόμα μελέτης που θα μείνει στο συρτάρι. Οργανώσαμε μια ισχυρή ομάδα από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, συγκοινωνιολόγους, περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες σε τομείς αστικής ανάπτυξης και οικονομίας που πλαισιώνουν τις μελέτες που χρηματοδοτούμε. Το αίτημα για μια ουσιαστική κίνηση προς τη βελτίωση της ζωής μας σε αυτή την πόλη, με το σημαντικό παρελθόν, το δύσκολο παρόν και το ευοίωνο μέλλον, δεν χρειαζόταν πολύ ευήκοα αυτιά για να ακουστεί. Οι φωνές για ένα καλύτερο κέντρο της Αθήνας ήταν και παραμένουν εξαιρετικά δυνατές. Όταν ξεκινούσαμε το πρόγραμμα αναγνωρίζαμε την απόλυτη ανάγκη διάλογου με τον Δήμο, τους πολίτες, τους κατοίκους, τα Επιμελητήρια, και αυτό κάναμε και θα συνεχίσουμε καθημερινά. Η κοινωνική συναίνεση για τέτοια έργα είναι απολύτως αναγκαία», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Η αρχιτεκτονική μελέτη που επελέγη είναι μια πρόταση απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Αποφεύγει τις αρχιτεκτονικές εκκεντρικότητες και είναι μια βιοκλιματική πρόταση που προτείνει λύσεις διαχρονικές, χωρίς υπέρμετρο κόστος συντήρησης, προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Αθήνας και στις ανάγκες της. «Μια πρόταση που θα αγαπήσουν οι Αθηναίοι», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος. Η ολοκλήρωση των μελετών είναι μόνον η αρχή: αμέσως μετά, έχει σειρά η υλοποίηση και, για να γίνει αυτό, πρέπει το έργο να ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ. Ήδη, μάλιστα, έχουν δοθεί οι σχετικές διαβεβαιώσεις. «Πέρα και πιο σημαντική από αυτά είναι η συμπόρευση όλων μας, γιατί τελικά η ουσιαστική διάσωση και αναβίωση της Αθήνας είναι έργο που επαφίεται στον έμπρακτο πατριωτισμό όλων», κατέληξε ο Αντώνης Παπαδημητρίου.

«Είναι τιμή για εμάς και είμαστε περήφανοι που κερδίσαμε αυτόν τον σημαντικό διεθνή διαγωνισμό που οργανώθηκε με μεγάλο επαγγελματισμό από το Ίδρυμα Ωνάση», είπε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού γραφείου OKRA, Martin Knuijt. «Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ για να συμβάλουμε στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Στοχεύουμε στο να συνδράμουμε στην αλλαγή της Αθήνας και πιστεύουμε ότι το έργο θα βοηθήσει στην αλλαγή αυτήν, θα βελτιώσει το αστικό περιβάλλον, ενώ θα αναζωογονήσει την περιοχή και σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε παρατηρήσει σε πολλές πόλεις ότι, με τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, είναι εφικτή μια τέτοια αλλαγή σε οικονομικό πλαίσιο. Η Αθήνα μπορεί να καταστεί παράδειγμα για πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι τιμή μας που μπορούμε να βοηθήσουμε την Αθήνα στην πορεία της προς ένα νέο μέλλον», κατέληξε ο Martin Knuijt.

Κορυφή της σελίδας