Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της κριτικής επιτροπής για το πρώτο στάδιο του «Rethink Athens»
   

Έπειτα από ένα διήμερο πολύωρων συσκέψεων, η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου του «Rethink Athens» επέλεξε τις προτάσεις που προχωρούν στο επόμενο και τελικό στάδιο του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Οι αποφάσεις της επιτροπής επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις, ενδεικτικές της ποιότητας και του υψηλού ενδιαφέροντος των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό τον οποίο διοργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν παμψηφεί να περάσουν στο δεύτερο και τελικό στάδιο εννέα προτάσεις (αντί για τρεις έως οκτώ, όπως αρχικά προβλεπόταν), και τούτο, διότι μία επιπλέον πρόταση –πέραν των οκτώ– ισοψήφησε με τις προηγούμενες, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης. Ακόμη, τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν τη μία ουτοπική πρόταση, η οποία θα ανακοινωθεί και θα παρουσιαστεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Καθεμία από τις εννέα προτάσεις θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ, ενώ η ουτοπική-οραματική πρόταση θα λάβει το ποσό των 10.000 ευρώ (υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν προκρίνεται στο επόμενο στάδιο). Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του πρώτου σταδίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις προτάσεις που μελέτησαν, διαπιστώνοντας τη δυναμική που μπορούν αυτές να προσδώσουν στο κέντρο της Αθήνας, με κριτήρια αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά, αστικά και κοινωνικά.

«Η κρίση του πρώτου σταδίου ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με εννέα επιλογές να προκρίνονται για το δεύτερο στάδιο», δήλωσε η Μαριάννα Μόσχου, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της κριτικής επιτροπής, για να συμπληρώσει: «Η εμπειρία της κριτικής επιτροπής μας από παρόμοιες παρεμβάσεις διεθνώς, με συγκεκριμένα και βιώσιμα αποτελέσματα, μας στηρίζει στην ανάληψη της ευθύνης για αυτό το σημαντικό έργο».

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε επίσης να γίνει εξαγορά τριών ακόμη προτάσεων, έναντι του ποσού των 5.000 ευρώ για καθεμία από αυτές, με το σκεπτικό ότι αναπτύσσονται σε αυτές ενδιαφέροντες προβληματισμοί οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξέλιξη του έργου.

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε επίσης η προκήρυξη του δεύτερου και τελικού σταδίου του «Rethink Athens», η οποία περιλαμβάνει επιπλέον στοιχεία και υποδείξεις προς τους υποψηφίους, με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Τελικός στόχος αυτού του έργου πνοής είναι η ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, η δημιουργία ενός κέντρου με ζωντάνια που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την κατοίκηση.

«Το “Rethink Athens” είναι τόσο πρωτοποριακό όσο και αισιόδοξο», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Anthony Vidler. «Πρωτοποριακό,  καθώς απευθύνει κάλεσμα για την πρόταση μιας ευρείας σειράς χωροταξικών και περιβαλλοντικών ιδεών για την αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό συνθήκες μερικής εγκατάλειψης. Αισιόδοξο, διότι, σε αυτή την περίοδο βαθιάς ύφεσης, με την ανάπτυξη εγκλωβισμένη, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους ζωής στην καρδιά της Αθήνας, μητροπολιτικού κέντρου και πρωτεύουσας της χώρας. Η εξαιρετική διαδικασία του διαγωνισμού προσελκύει τη συμμετοχή του διεθνούς, εθνικού και τοπικού δυναμικού για την αντιμετώπιση των σύνθετων κοινωνικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών προβλημάτων της περιοχής, εξασφαλίζοντας την ευρύτερη δυνατή δημόσια συζήτηση. Η συμμετοχή ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην πρώτη κριτική επιτροπή διευρύνει την όλη διαδικασία, επιτρέποντας να γίνει και σύγκριση των ειδικών συνθηκών της Αθήνας, με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες αστικής ανάπλασης». 

Στην  κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου συμμετέχουν οι εξής: 

Κορυφή της σελίδας