Παρουσίαση του Προγράμματος 2012-2013
της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Akram Khan θα παρουσιάσει το έργο του <i> Desh </i> στις 5-10 Δεκεμβρίου 2012 (φωτογραφία: Richard Haughton)
Ο Akram Khan θα παρουσιάσει το έργο του Desh στις 5-10 Δεκεμβρίου 2012 (φωτογραφία: Richard Haughton)
Οι RootlessRoot ανεβάζουν την παράσταση <i>Kireru </i>στις 17-28 Οκτωβρίου 2012
Οι RootlessRoot ανεβάζουν την παράσταση Kireru στις 17-28 Οκτωβρίου 2012
Ο William Kentridge σκηνοθετεί την «όπερα δωματίου» <i> Refuse the hour </i> (22-25 Νοεμβρίου 2012)
Ο William Kentridge σκηνοθετεί την «όπερα δωματίου» Refuse the hour (22-25 Νοεμβρίου 2012)
Ο Lemi Ponifasio παρουσιάζει το <i> Birds with Skymirrors </i>στις 7-11 Νοεμβρίου 2012
Ο Lemi Ponifasio παρουσιάζει το Birds with Skymirrors στις 7-11 Νοεμβρίου 2012
Η ομάδα Cheek by Jowl ανεβάζει το έργο του John Ford <i> Kρίμα που είναι πόρνη </i> στις 18-22 Δεκεμβρίου 2012
Η ομάδα Cheek by Jowl ανεβάζει το έργο του John Ford Kρίμα που είναι πόρνη στις 18-22 Δεκεμβρίου 2012
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες κυριαρχούν στο πρόγραμμα της Στέγης
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες κυριαρχούν στο πρόγραμμα της Στέγης
   

Ένα αξιοσημείωτο πρόγραμμα, με εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις θεάτρου και χορού, συζητήσεις, μουσικά δρώμενα και εκπαιδευτικά εργαστήρια, θα προσφέρει στο κοινό της η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κατά την καινούργια σεζόν. Το πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-2013 παρουσιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή της Στέγης, σε δημοσιογράφους, συνεργάτες, εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων, «Φίλους της Στέγης» και καλλιτέχνες. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε ότι στους 22 μήνες λειτουργίας της η Στέγη υπηρετεί ό,τι πιο σύγχρονο και ελπιδοφόρο έχει να προσφέρει ο τόπος μας: συμπαραγωγές με Έλληνες και ξένους σημαντικούς καλλιτέχνες, ένταξη σε ελληνικά και διεθνή δίκτυα, ενεργό συμμετοχή στη ζωή της πόλης μας και στον προβληματισμό για το πώς θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εκπαιδευτικά προγράμματα στον κορμό του προγραμματισμού της, ως ουσιαστικό μέρος των καλλιτεχνικών παραγωγών της, και όχι ως δεύτερη σκέψη. «Πιστεύουμε», είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, «ότι εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε τις δυνάμεις να παράξουμε σημαντικά πράγματα, αν βέβαια ξεπεράσουμε τις εγγενείς αδυναμίες μας. Αν θέσουμε στους εαυτούς μας υψηλούς στόχους. Αν δεν αποδεχθούμε εκπτώσεις στην ποιότητα της δουλειάς μας, στην επιμέλεια, τον μόχθο και το άγχος που συνοδεύουν απαραίτητα κάθε πνευματική προσπάθεια. Αν δεν ανεχθούμε την υπερφίαλη οίηση ότι μας χρωστάει η κοινωνία γιατί είμαστε δήθεν κάτοχοι του πολιτισμού, αλλά αντίθετα δεχθούμε ότι εμείς χρωστάμε στην κοινωνία».

Το πρόγραμμα παρουσίασε η ομάδα προγραμματισμού της Στέγης: Χρήστος Καρράς (εκτελεστικός διευθυντής / υπεύθυνος Τομέα Μουσικής), Αφροδίτη Παναγιωτάκου (εκτελεστική υποδιευθύντρια / διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing), Κάτια Αρφαρά (υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου και Χορού) και Μαριλένα Β. Καρρά (υπεύθυνη Τομέα Εικαστικών).

 

Εικαστικά

Ο εικαστικός τομέας επιφυλάσσει στο κοινό της Στέγης μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του ρηξικέλευθου φωτογράφου Helmut Newton, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 12 Νοεμβρίου, και θα ακολουθήσει στα τέλη Μαρτίου η παρουσίαση των video-portraits του εικαστικού-σκηνοθέτη-σκηνογράφου Robert Wilson.

 

Θέατρο

Έργα για εφήβους, με την ουσιαστική συνεργασία τους, και μια πλατφόρμα νέων καλλιτεχνών στο πλαίσιο του τριήμερου Stage περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων της Στέγης, παράλληλα με έργα του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου. Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν του Brecht θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Οι Blitz θα παρουσιάσουν τον Οκτώβριο τη νέα τους παραγωγή, με θέμα τη σημερινή κρίση και την παρηκμασμένη καθημερινότητα και με τίτλο Late Night, η οποία στη συνέχεια θα περιοδεύσει στη Γαλλία. Η μετανάστευση κυριαρχεί στο θεατρικό ντοκιμαντέρ Τηλέμαχος του Ανέστη Αζά, του Πρόδρομου Τσινικόρη και του Jens Hillje. Την άνοιξη, η Στέγη, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, προτείνει ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και πολιτικό συγγραφέα Joël Pommerat, με τα έργα Η Μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου και Κύκλοι/Ιστορίες από την ομάδα Κανιγκούντα. Το λιγότερο γνωστό έργο του Μαξίμ Γκόρκι Παραθεριστές θα παρουσιάσουν οι tgSTAN από την Αμβέρσα, ενώ η βρετανική ομάδα Cheek by Jowl του Declan Donnellan έρχεται τον Δεκέμβριο με μία από τις πιο τολμηρές ερωτικές τραγωδίες της Αναγέννησης, το Κρίμα που είναι πόρνη του John Ford. Τέλος, ο διεθνούς φήμης εικαστικός, σκηνοθέτης και περφόρμερ William Kentridge έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με το Refuse the Hour, μια ιδιότυπη όπερα δωματίου σε συμπαραγωγή με τη Στέγη.

 

Χορός

Στον τομέα του χορού, και αυτήν τη χρονιά, η Στέγη στηρίζει τους νέους καλλιτέχνες και τις ομάδες υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, με προσωπικό στίγμα και συνεπές έργο. Τη σεζόν ανοίγουν οι Rootlessroot με τη διεθνή παραγωγή Kireru, η οποία φέρνει ζωντανά στη σκηνή τον Βρετανό ροκ μουσικό John Parish. Η Ξένια Θεμελή και η ομάδα default θα παρουσιάσουν τις Ιστορίες καιρού. Από το πρώην βελγικό Κονγκό έρχεται στη Στέγη ο Faustin Linyekula, χορευτής, χορογράφος, μουσικός, εικαστικός και περφόρμερ, γνωστός για την πολιτική και κοινωνική διάσταση της τέχνης του. Ο φημισμένος χορευτής και χορογράφος Akram Khan θα παρουσιάσει το επικών διαστάσεων σόλο με τίτλο Desh, ένα ογδοντάλεπτο, φανταστικό ταξίδι στον τόπο καταγωγής του, το Μπαγκλαντές. Από τη Νέα Ζηλανδία θα έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Lemi Ponifasio και η ομάδα του, MAU, που αποτελείται από Μαορί περφόρμερ, για να παρουσιάσουν το έργο Birds with Skymirrors, με θέμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

 

Μουσική

Η σύγχρονη μουσική παραμένει στο επίκεντρο του προγράμματος της Στέγης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται η συνεργασία της με την Καμεράτα, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο μαέστρος-υπότροφος Γιώργος Πέτρου, καθώς και ο τρίτος κύκλος του Ελληνικού Σχεδίου του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η Μόνικα θα παρουσιάσει τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Tο τριήμερο φεστιβάλ Update! θα λάβει θέση δίπλα στο Τζαζ Πανόραμα και στο Borderline. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο η Στέγη θα φιλοξενήσει τον σπουδαίο πιανίστα Wilhem Latchoumia, ενώ θα τιμήσει το έτος John Cage με ένα ρεσιτάλ του Νίκου Λαάρη και ένα πολύωρο αφιέρωμα σε επιμέλεια της Λορέτας Ράμου και του Ανάργυρου Δενιόζου. Η Στέγη θα τιμήσει επίσης τον Glenn Gould και τον επιστήμονα Alan Turing με ένα αφιέρωμα που θα διερευνήσει τη σχέση ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Οι συνεργάτες του Μουσικού Χωριού Πηλίου θα παρουσιάσουν ένα πυκνό πρόγραμμα με τροπικές, μπαρόκ και πειραματικές μουσικές. Τέλος, η τζαζ και οι μουσικές του κόσμου θα φέρουν ακούσματα από την Ινδία και την Αφρική, αλλά και τη Σκανδιναβία, στο πλαίσιο του Πανοράματος Tζαζ.

 

Λέξεις και Σκέψεις

Η ενότητα «Λέξεις και Σκέψεις» θα περιλαμβάνει φέτος δύο θεματικούς άξονες: τον κύκλο «Rethink Athens», με αφορμή τον ομώνυμο διαγωνισμό για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, και τον κύκλο για την εκπαίδευση του μέλλοντος, το e-learning και τα ψηφιακά παιχνίδια. Άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, από τους Ρομά έως το ποδόσφαιρο και από την πνευματική ιδιοκτησία έως την πολιτιστική πολιτική. Ακόμη, μια σειρά σημαντικών προσωπικοτήτων έχουν προσκληθεί για να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία της γραφής και της σχέσης της με τον κόσμο τους και τον δικό μας: Yasmina Reza, Pascal Bruckner, Enki Bilal. Θα διοργανωθούν, τέλος, τέσσερις δημόσιες συζητήσεις σε συνεργασία με τους οργανισμούς Intelligence2 και Economist Conferences – Greece.

 

Εκπαίδευση

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης συμπορεύονται με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Αφορούν τα σχολεία –κυρίως τα δημόσια σχολεία σε δύσκολες περιοχές–, τους ίδιους τους δασκάλους και παιδαγωγούς, τα παιδιά με αυτισμό και με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες, τους εφήβους, τα βρέφη, αλλά και τα άτομα άνω των 65 ετών. «Άλλωστε, μικροί-μεγάλοι, στην τέχνη είμαστε όλοι πάντα μαθητές».

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η Μόνικα θα δώσει συναυλίες στις 2-6 Ιανουαρίου 2013
Ο Γάλλος πιανίστας Wilhem Latchoumia εμφανίζεται στις 29 Ιανουαρίου 2013
Τα βίντεο-πορτραίτα του Robert Wilson θα φιλοξενηθούν στη Στέγη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2013
Ο Pascal Bruckner συμμετέχει στην ενότητα «Λέξεις και Σκέψεις» (photo © Olivier Roller)

Κορυφή της σελίδας