Η Αθήνα στη Βενετία με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση
Λεπτομέρεια από το έργο του street artist b, στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου
Λεπτομέρεια από το έργο του street artist b, στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου
Φωτογραφία του Γιώργη Γερόλυμπου
Φωτογραφία του Γιώργη Γερόλυμπου
Φωτογραφία του Γιώργη Γερόλυμπου
Φωτογραφία του Γιώργη Γερόλυμπου
   

Με τίτλο «Made in Athens» και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει η Ελλάδα στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η διοργάνωση, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο, εγκαινιάστηκε στις 29 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου 2012. Σημαντικά ονόματα της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής και δημιουργικές ομάδες ανταλλάσσουν ιδέες γύρω από την έννοια «Common Ground» [«Κοινό Έδαφος»], την οποία ο διευθυντής της Μπιενάλε, ο Άγγλος αρχιτέκτονας David Chipperfield, όρισε φέτος ως θεματική της διοργάνωσης.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ελληνικό περίπτερο επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη δυναμική της Αθήνας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Στόχος των δύο επιμελητών του «Made in Athens», δηλαδή του Πάνου Δραγώνα και της Άννας Σκιαδά, είναι να δείξουν στους ξένους επισκέπτες το θετικό πρόσωπο της Αθήνας, ένα δυναμικό νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, καθώς και να συνθέσουν το «ψηφιδωτό» της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο χώρο. Παρουσιάζονται τα έργα οκτώ αρχιτεκτονικών γραφείων και δημιουργικών ομάδων.

Η είσοδος του ελληνικού περιπτέρου στη λεωφόρο Τζαρντίνι υποδέχεται το διεθνές κοινό με ένα μεγάλων διαστάσεων έργο από ακρυλικό, ζωγραφισμένο στον τοίχο από τον street artist b. Το ομότιτλο με την έκθεση γκράφιτι Made in Athens αποπειράται να αφηγηθεί στο διεθνές κοινό μια καθαρώς αθηναϊκή ιστορία, με όλες τις αντιφάσεις και τις πρωτοτυπίες της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό περίπτερο κάνει στο άρθρο της για την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής η εφημερίδα The Guardian. «Το ελληνικό περίπτερο», γράφει ειδικότερα ο δημοσιογράφος Steve Rose, «διαπνέεται από νοσταλγία για την “Πολυκατοικία”, η οποία αναπτύχθηκε στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του 1950 ως μορφή κοινωνικής κατοικίας. Ο επισκέπτης βλέπει μικρογραφίες διαμερισμάτων που συνοδεύονται από φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό. Ό,τι πιο ανεξήγητα συγκινητικό είδα στη Βενετία ήταν μια τέτοια διαφάνεια: το υπνοδωμάτιο ενός ζευγαριού Αλβανών μεταναστών και της δίχρονης κόρης του, ένα διπλό κρεβάτι και μια κούνια στριμωγμένα σε ένα μικροσκοπικό, γυμνό δωμάτιο».

Στο ενδιαφέρον ελληνικό περίπτερο, τις αρχιτεκτονικές ιδέες συμπληρώνουν τα εικαστικά μέσα, όπως οι δύο φανταστικές ιστορίες του Ανδρέα Αγγελιδάκη, που αφηγούνται την οικονομική κρίση μέσα από τις ιστορίες δύο κτιρίων: του καζίνο του Μον Παρνές και της πρότυπης πολυκατοικίας «Χαρά». Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής σχολιάζει κινηματογραφικά τους ενοίκους των πολυκατοικιών στην Αθήνα της κρίσης σε 14 σταθερά κάδρα διαφορετικών μεγεθών, που αφηγούνται τις δραστηριότητες των ενοίκων. Η ομάδα Point Supreme Architects προτείνει τη μεταμόρφωση της Πανεπιστημίου σε πισίνα. Η decaArchitecture παρουσιάζει την ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας μέσα από πραγματικά παραδείγματα ακραίας φτώχειας και πλούτου. Ο Stephen Buerger και η Δήμητρα Κατσώτα σχεδιάζουν μια νέα παιδική χαρά, το γραφείο Αριστείδη Αντονά ξανασχεδιάζει την Πλατεία Θεάτρου, ενώ ο Γιάννης Αίσωπος καταθέτει τις ιδέες του για την ανάδειξη του Ελαιώνα. Συμμετέχουν επίσης οι αρχιτέκτονες AREA Architecture Research Athens (Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος) και draftworks* (Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου), οι Draftworks, το πρόγραμμα ΚΜ Properties για την ανασυγκρότηση του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου την τελευταία πενταετία με τίτλο «Κεραμεικός – Μεταξουργείο: Κοινός Τόπος», ο φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος και ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μιχαλάκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πολυάριθμες προτάσεις σχεδιασμού πολυκατοικιών και παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους και κτίρια της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν έργα από τους αρχιτέκτονες: Δ. & Σ. Αντωνακάκη, Θ. Αργυρόπουλο & Κ. Δεκαβάλλα, Ν. Βαλσαμάκη, Ι. Βικέλα, Χ. Γκίκα & Ε. Φίλτσου, Π. Δραγώνα & Β. Χριστοπούλου, Τ. X. Ζενέτο, Κ. Κρόκο, Ν. Κτενά, Χ. Λουκοπούλου / Η. Μπερτάκη / Κ. Πανηγύρη, Μ. Νικολούτσου & Μ. Φιλιππίδη, Η. Σκρουμπέλο, Δ. Σοτοβίκη / Α. Σοτοβίκη / Κ. Μπάτζιου, Δ. Φατούρο, Atelier Bow Wow, BIG, Boyd Cody Architects, Divercity (Ν. Τραβασάρο, Δ. Καραμπελιά, Δ. Τραβασάρο, Χ. Αχτύπη, Χ. Δημητρούκα), doxiadis+ (Θ. Δοξιάδη, Η. Vonderthann), FORA (Joao Fagulha, Raquel Oliveira and Joao Ruivo), Solid Objectives - Idenburg Liu (Florian Idenburg, Ioannis Kandyliaris, Ilias Papageorgiou), ISV Architects (Μ. Ιωάννου, Τ. Σωτηρόπουλο, Α. van Gilder), Klab Architecture, Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο, ksestudio (Σ. Κριμιζή, Κ. Κυριακού), tenςe architecture network (Τ. Ανδριανόπουλο, Κ. Μαύρο, Θ. Μπαμπανέλο).

Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη πρωτοβουλίες πολιτών για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, όπως το ΠάρκοΝαυαρίνου και η ομάδα λόκαλ/athens, ενώ με έργα τους συμμετέχουν επίσης οι αρχιτέκτονες-φωτογράφοι Χαράλαμπος Λουιζίδης & Αικατερίνη Νίκη Γληνού. Τέλος, υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της έκθεσης είναι ο Πάνος Δραγώνας, η Άννα Σκιαδά, η Βαρβάρα Χριστοπούλου, η Μαρία Μπούρδη και Μαρία Χασιώτη.

Ο Χρυσός Λέοντας για την καλύτερη μελέτη απονεμήθηκε στους καθηγητές Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού Hubert Klumpner και Alfredo Brillembourg (urban-think tank), οι οποίοι, σε συνεργασία με τους Justin McGuirk και Iwan Baan, παρουσίασαν την εγκατάσταση Torre David/Gran Horizonte με θέμα τον κατειλημμένο ημιτελή ουρανοξύστη Torre David στο Καράκας της Βενεζουέλας. Ας σημειωθεί ότι ο Alfredo Brillembourg είναι μέλος της Επιτροπής του α΄ σταδίου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens».

Το βραβείο για το καλύτερο περίπτερο στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής απονεμήθηκε φέτος στην Ιαπωνία. Ο επιμελητής του ιαπωνικού περιπτέρου, πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Τοyo Ito, και η ομάδα του παρουσίασαν εναλλακτικούς τρόπους στέγασης για τους κατοίκους που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Ο Πορτογάλος αρχιτέκτονας Alvaro Siza τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα για το συνολικό του έργο και την προσφορά του στην αρχιτεκτονική: μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική γλώσσα. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε τους επισκέπτες το περίπτερο της Ρωσίας, το οποίο είναι πλήρως καλυμμένο με γιγαντιαίους QR Codes. Μέσω της χρήσης tablets, οι επισκέπτες βλέπουν τα σχέδια για τη Skolkovo, τη ρωσική πόλη που αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή και είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία και τις επιστήμες.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.labiennale.org/

Λήδα Μπουζάλη

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Σύνθεση των Point Supreme Architects

Κορυφή της σελίδας