Ο Περικλής Κούκος ονειρεύεται
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ
Έργα για βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων

Periklis Koukos, Dreams: Works for violin, piano and string orchestra (Irida Classical, 2011) 

Κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, από τη δισκογραφική εταιρεία Irida Classical, νέο CD με έργα του συνθέτη Περικλή Κούκου. Πρόκειται για ηχογράφηση που ολοκληρώθηκε στην Πράγα τον Απρίλιο του 2009, αφού και η ορχήστρα εγχόρδων που ακούγεται είναι το περίφημο σύνολο Βιρτουόζοι της Πράγας, το οποίο διευθύνει ο Oldřich Vlček. Η μουσική που ηχογραφήθηκε έχει ως βάση την ορχήστρα εγχόρδων και ως σολίστ το πιάνο ή το βιολί ή και τα δύο όργανα.  

Τα έργα του Περικλή Κούκου που περιλαμβάνονται στο CD Dreams ποικίλλουν ως προς τον χαρακτήρα και την προέλευσή τους: από το In Memoriam Y. A. Papaioannou για βιολί και έγχορδα –έργο γραμμένο το 1989 και αφιερωμένο στον δάσκαλο του Κούκου, Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου, δείγμα «ελληνικού θρησκευτικού μινιμαλισμού», όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης– έως τα Δύο Τάνγκος για βιολί, πιάνο και έγχορδα, μετεπεξεργασία δύο θεμάτων από προγενέστερα τραγούδια του συνθέτη (εδώ η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Σαμπροβαλάκη)∙ και από το Adagio για έγχορδα και τα Χορικά για βιολί, πιάνο και έγχορδα –έργα προερχόμενα από την καντάτα Πέρσες (1993) του Περικλή Κούκου, η οποία βασίστηκε στη σκηνική μουσική για την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου που ανέβηκε στην Επίδαυρο το 1990 (από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και μετάφραση Τάσου Ρούσσου)– έως τη Σουίτα κοντσερτάντε για πιάνο και έγχορδα, γραμμένη το 1997 και βασισμένη στη μουσική για την όπερα-μπαλέτο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, που παρουσιάστηκε το 1992. 

Επαΐων της ενορχηστρωτικής τέχνης, ειδικά δε του χειρισμού της ορχήστρας εγχόρδων, ο συνθέτης καταφέρνει να αποδώσει μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων στη μουσική του, με έντονα προσωπικό στυλ, το οποίο ενδυναμώνεται με την παρουσία χαρακτηριστικών μουσικών θεμάτων. Για τον μουσικόφιλο, το στοιχείο αυτό αποτελεί ξεκάθαρη πρόσκληση για άνετη ακρόαση, σε συνδυασμό μάλιστα και με την παρουσία συνεχών δεξιοτεχνικών προκλήσεων στις οποίες ανταποκρίνονται τόσο η συγκεκριμένη –έμπειρη, άλλωστε– ορχήστρα εγχόρδων όσο και οι δύο ικανότατοι σολίστ: αφενός, ο τριαντάχρονος Δημήτρης Κούκος, γιος του συνθέτη, στο πιάνο, άξιος πρεσβευτής (και) της μουσικής του πατέρα του, εδώ και χρόνια, σε όλες τις φόρμες, από σόλο πιάνο μέχρι μουσική δωματίου και σύμπραξη με ορχηστρικά σύνολα∙ και, αφετέρου, ο νέος, διακεκριμένος και ήδη βραβευμένος Τσέχος βιολονίστας Jiři Vodička. 

Ο δίσκος Dreams αποτελεί μία ακόμη εξωστρεφή προσπάθεια καταγραφής της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, με οπλισμό διεθνείς επιτυχημένες συνεργασίες, υψηλό επίπεδο παραγωγής και ηχογράφησης, αλλά και ερμηνείες που αναδεικνύουν ιδανικά τις πλούσιες αρετές της παρτιτούρας του Περικλή Κούκου. 

Καλή ακρόαση!

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας