Εικαστικά
Έλενα Λακκιώτη
 

Ζωγραφικά έργα με αφορμή την ανθρώπινη μορφή, σχέδια, καθώς και έργα μεικτής τεχνικής, τα οποία στηρίζονται στον συνδυασμό ψηφιακής εικόνας και χαρακτικής, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ατομική έκθεση της Έλενας Λακκιώτη στην αίθουσα τέχνης Γαία, με τίτλο «Άσπρο και μαύρο, κόκκινο ή μπλε: Πορτραίτο». 

Στα έργα της Λακκιώτη ανιχνεύεται ένα «μοντάζ» επιδράσεων, οι οποίες προέρχονται από τον χώρο της ζωγραφικής (την Paula Rego, τον Patrick Caulfield και τον Francis Bacon), από τον χώρο του κινηματογράφου (τον Σεργκέι Αϊζενστάιν), αλλά και από τον χώρο της φιλοσοφίας, και δη από το σύστημα απομνημόνευσης «θέατρο μνήμης», το οποίο ανέπτυξε ο Robert Fludd κατά τον 16ο αιώνα στην ελισαβετιανή Αγγλία.

Η αναδημιουργία θεατρικής ατμόσφαιρας μέσω της εισαγωγής μεγάλων επιφανειών καθαρού χρώματος και, παράλληλα, η χρήση ρεαλιστικών στοιχείων διαμορφώνουν το απαραίτητο σκηνικό, υποδηλώνοντας το τραγικό στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Η καθημερινή ζωή παρουσιάζεται ως μέρος μιας νοητής θεατρικής παράστασης ή ως τμήμα κινηματογραφικού έργου, με ευδιάκριτους τους ρόλους παρατηρητή και παρατηρούμενων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιδιώκονται η ανάκληση μνημονικών παραστάσεων που συνδέονται με την ένταση ή την ηρεμία και, επομένως, η «αισθητική απολύτρωση» μέσω της κινητοποίησης όλων των αισθήσεων.


Κωστής (Τριανταφύλλου)
 

Ο υπότροφος Κωστής Τριανταφύλλου είναι γνωστός από τη δεκαετία του ’70 τόσο για τα εικαστικά του έργα, που συνεχίστηκαν με την παρουσίαση των ηλεκτρονικών του κεραυνών μέσα από ατομικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και της Ελλάδας, όσο και ως ποιητής και οπτικός ποιητής: κάθε φορά, μέσα από τον συγκερασμό ποίησης και εικαστικών, δίνει με το προσωπικό του στίγμα τη συνέχεια αυτής της ποιητικής έρευνας.

Πλευρές της εικαστικής και ποιητικής έρευνας του Κωστή το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει στην έκθεση «ΟΠΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ», από τις 2 Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου 2012, στο project space Kalos&Klio Showroom, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την γκαλερί Lola Nikolaou. Ο Κωστής, σε αυτή του την έκθεση, εστιάζει σε έργα (μερικά από τα οποία παρουσίασε στην ART-ATHINA 2011, στη Lola Nikolaou) που έχουν ως πρόταγμα την οπτικοποίηση ποιημάτων του μέσα από το πιο απλό και προσιτό σε όλους λογισμικό: το Word.