ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
01/01

27.04.2017 / Ανακοινώσεις

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑϊΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στην κυριότητα του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012 και εντάχθηκε στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Εξασφαλίστηκε έτσι η παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύχθηκε ενδεχόμενος κατακερματισμός του. Αποστολή μας είναι η προστασία και η συντήρηση του φυσικού αρχείου, η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών ώστε να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους και, ταυτόχρονα, η διάδοση του καβαφικού έργου στο ευρύ κοινό. Το Ίδρυμα Ωνάση (ΙΩ) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την προστασία του Αρχείου και για κάθε ενέργεια που έχει στόχο την ακεραιότητά του. Οι ακαδημαϊκοί και επιστημονικοί συνεργάτες λειτουργούν συμβουλευτικά για την πραγματοποίηση προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται τόσο στο ειδικό όσο και στο ευρύ κοινό.

Από την πρώτη στιγμή που το ΙΩ απέκτησε το Αρχείο, κανείς ερευνητής δεν αποκλείστηκε και κανείς δεν είχε προνομιακή πρόσβαση. Κάθε ερευνητής που κάνει χρήση του Αρχείου, αλλά και της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, είναι ελεύθερος να εκφραστεί επιστημονικά όπως ο ίδιος κρίνει, υποκείμενος μόνο στους κανόνες δεοντολογίας που η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα θέτει. Το ΙΩ δεν εμπλέκεται στην αξιολόγηση της επιστημονικής ή ιδεολογικής διάστασης του έργου κανενός ερευνητή. Αυτή είναι, εξάλλου, η ευρύτερη φιλοσοφία και η πολιτική του ΙΩ, το οποίο τα τελευταία 42 χρόνια έχει υποστηρίξει περισσότερους από 7.000 υποτρόφους για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε όλο τον κόσμο, εκατοντάδες επιστημονικές εκδόσεις και περισσότερα από 400 πανεπιστήμια διεθνώς. Αυτό που ζητείται από όσους πραγματοποιούν σχετικές δημοσιεύσεις, είναι να κάνουν αναφορά στην πηγή του πρωτογενούς υλικού, ώστε να μπορούν και άλλοι ερευνητές να έχουν πρόσβαση στις ίδιες πηγές, να μπορεί να γίνεται έλεγχος της πηγής από όλους, να διασφαλίζεται η ισοτιμία της πρόσβασης στο Αρχείο και να καταστεί η ίδια η έρευνα για τον Καβάφη προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Όταν πρόκειται μάλιστα για αυτοτελείς δημοσιεύσεις τεκμηρίων, θεωρούμε αυτονόητη την πρότερη συνεννόηση με το Αρχείο Καβάφη, ώστε να τηρηθεί η πρακτική της ανοιχτής έρευνας. Οι κανόνες αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν κατασταλτικό ή λογοκριτικό χαρακτήρα, αλλά αφορούν στην προάσπιση της ανοιχτής γνώσης και των διανοητικών Κοινών. Το ΙΩ δεν εισπράττει κανένα οικονομικό αντίτιμο και οι χρήστες του Αρχείου Καβάφη δεν επιβαρύνονται με κανένα κόστος. Το Αρχείο, άλλωστε, αν και νομικά ανήκει στο ΙΩ, αποτελεί κτήμα της κοινής μας, παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για εμάς, ανοιχτό αρχείο σημαίνει ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Γι’ αυτό και πραγματοποιούμε πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία όλης της Ελλάδας, ομιλίες και μαθήματα για εκατοντάδες εφήβους και ενήλικες, ενώ υποστηρίζουμε μεταφράσεις και εκδόσεις.

Ανοιχτό αρχείο, όμως, σημαίνει και άνοιγμα στην πληθυντική έρευνα, στις διαφορετικές προσεγγίσεις και στο γόνιμο διάλογο. Ένα διάλογο με όρους δημοκρατικής συζήτησης, που ακολουθεί τις αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και του σεβασμού του συνομιλητή.

Φωτογραφία: Χειρόγραφο σημείωμα με κόκκινο μελάνι του Κ.Π. Καβάφη. Συνοδεύει το χειρόγραφο του ποιήματος 'Δυνάμωσις'.

Το σημείωμα αυτό το συναντάμε να συνοδεύει και άλλα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, γραμμένο είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά. Αποτελεί σημείωση του ποιητή ότι το ποίημα δεν προορίζεται για δημοσίευση, αλλά παραμένει στο αρχείο του.

Courtesy of Cavafy Archive/ Onassis Foundation Copyright 2016 CC-BY-SA v. 4.0

scrollup scrolldown

Αναζητηση


 


Εγγραφη στο newsletter

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημέρωση για νέα και τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος, παρακαλούμε εγγραφείτε εδω.
Κλείσιμο X
Αποστολη σε φιλο με Email