Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 50 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 50 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Τα εγκαίνια της Στέγης
Γραµµάτων και Τεχνών
Γράφει η Λήδα Μπουζάλη

Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισµός, ιδίως σε καιρούς κρίσης, αποτελεί ανάγκη και όχι πολυτέλεια, η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών ξεκινά δυναµικά την πορεία της στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

Το εντυπωσιακό κτήριο της λεωφόρου Συγγρού 107-109 άνοιξε τις πύλες του µε εγκαίνια διάρκειας τεσσάρων ηµερών, στις 7, 8, 11 και 12 ∆εκεµβρίου. Την πρώτη ηµέρα των εγκαινίων τίµησε µε την παρουσία του ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας.

Στο καλωσόρισµα της Στέγης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού, του επιχειρηµατικού και του πολιτιστικού χώρου, µεταξύ των οποίων, ο τ. πρόεδρος της Βουλής, ∆ηµήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπουργός Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων, Άννα ∆ιαµαντοπούλου, ο υπουργός Πολιτισµού και Τουρισµού, Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, ο υφυπουργός Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, Σπύρος Βούγιας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Νταλάρα, ξένοι πρέσβεις, διευθυντές και στελέχη µουσείων και πολιτιστικών οργανισµών, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των γραµµάτων και των τεχνών.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Ιδρύµατος Ωνάση, Αντώνη Παπαδηµητρίου, «η Στέγη δεν ανταγωνίζεται άλλους πολιτισµικούς φορείς, αλλά βρίσκεται σε συνεργασία µαζί τους», όπως, λόγου χάριν, µε το Μέγαρο Μουσικής, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και άλλους φορείς και µουσεία.

Πρωταγωνιστές στις βραδιές των εγκαινίων ήταν, αφενός, οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την δηµιουργία της Στέγης και, αφετέρου, το ίδιο το κοινό, η άφιξη του οποίου καταγραφόταν και προβαλλόταν στην γιγαντοοθόνη της σκηνής. Η κεντρική εκδήλωση περιγράφεται ως µια εµπειρία θεατροποιηµένης πραγµατικότητας, µε την υπογραφή του σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρµαρινού. Ο καταξιωµένος Έλληνας δηµιουργός συνέλαβε την ιδέα αυτών των «διαφορετικών» εγκαινίων, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη του χώρου µέσω της ζωντανής κατοίκησής του από τους εµπνευστές του και όσους συνέβαλαν στην δηµιουργία του.

Ο πρόεδρος του Ιδρύµατος Ωνάση τόνισε χαρακτηριστικά: «Με την σκέψη ότι πιο σηµαντικό από το περίβληµα είναι το περιεχόµενο, ότι πίσω από τα πιο µικρά και τα πιο µεγάλα οράµατα βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος, ζητήσαµε από τον Μιχαήλ Μαρµαρινό να σχεδιάσει και να σκηνοθετήσει την σύσταση της Στέγης στο κοινό της ως εισαγωγή στην Τέχνη και τον Πολιτισµό. Τα εγκαίνια γίνονται κάτι παραπάνω από αυτό πού ίσως δηλώνει η λέξη, συνδυάζοντας τα γράµµατα, το θέατρο, την µουσική, την φωτογραφία, τον κινηµατογράφο. Γίνονται ένα δρώµενο αφιερωµένο στην καθαρή µατιά και τα αδρά χέρια αυτών που δούλεψαν για την ανέγερση αυτού του κτηρίου. […] Για να είναι έτοιµο σήµερα, δούλεψαν πολλοί (µηχανικοί, αρχιτέκτονες, project managers, εργάτες, εργοδηγοί, το προσωπικό στα γραφεία)· και µόχθησαν σκληρά.  

»Αντιλαµβανόµενοι πλήρως το περιβάλλον κρίσης στο οποίο ζούµε, επιλέγουµε να αναδείξουµε την σπουδαία συµβολή των ανθρώπων που δούλεψαν για την δηµιουργία της Στέγης και να δηλώσουµε ότι η Στέγη θέλει να είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς κανενός είδους αποκλεισµό.

»Τα εγκαίνια, λοιπόν, δείχνουν τον Άνθρωπο, αυτόν που αποτελεί τον πυρήνα κάθε κοινωνίας και κάθε µορφής τέχνης µε ή χωρίς κεφαλαίο Τ. Η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών είναι Έργο Ανθρώπων. Είναι έργο και των ανθρώπων του Ιδρύµατος Ωνάση στα γραφεία των επιχειρήσεων του Ιδρύµατος και στα πλοία. Πέρα από αυτό, όµως, είναι και το αποτέλεσµα µιας σύλληψης που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια…»

Στιγμιότυπα από την λαμπρή εκδήλωση των εγκαινίων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Ως πρώτοι «κάτοικοι» εµφανίστηκαν εκείνοι που όλο αυτό το διάστηµα φρόντισαν ώστε να µετατραπεί η ιδέα της Στέγης, από σχέδιο και απεικόνιση, σε ένα τεχνολογικά υπερσύγχρονο κτήριο και αρχιτεκτονικό κόσµηµα της σύγχρονης πρωτεύουσας. Οι εργάτες φωτογραφήθηκαν από τον Στράτο Καλαφάτη και την Λία Ναλµπαντίδου, µε ιδιαίτερη ευαισθησία, την ώρα της δουλειάς. Τα πορτραίτα τους παρουσιάστηκαν στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης. Ο επισκέπτης της έκθεσης µπορούσε συγχρόνως να ακούσει τους µαγνητοφωνηµένους ήχους του εργοταξίου και να βρεθεί νοερά «δίπλα» στους εργάτες.

Στην γιγαντοοθόνη της Μεγάλης Σκηνής προβλήθηκαν στίχοι από το ποίηµα «Ερωτήσεις ενός εργάτη που διαβάζει» (1935) του Bertolt Brecht, σε µετάφραση του Μάριου Πλωρίτη:

Ποιὸς ἒχτισε τὴ Θήβα τὴν ἑφτάπυλη;
Στὰ βιβλία δὲ βρίσκεις
παρὰ τῶν βασιλιάδων τὰ ὀνόµατα.
Οἱ  βασιλιάδες κουβαλῆσαν τ’ ἀγκωνάρια;
Καὶ τὴ χιλιοκατεστραµµένη Βαβυλώνα –
Ποιὸς τὴν ξανάχτισε τόσες φορὲς;
Σὲ τὶ χαµόσπιτα τῆς Λίµας τῆς χρυσόλαµπρης ζοῦσαν οἱ οἱκοδόµοι;
Τὴ νύχτα ποὺ τὸ Σινικὸ Τεῖχος ἀποτελειῶσαν,
ποῦ πήγανε οἱ χτίστες;...

Οι εργάτες ανέβηκαν στην σκηνή, χωρίς τα λασπωµένα ρούχα τους πια, αλλά ως τιµώµενα πρόσωπα, για να εισπράξουν το χειροκρότηµα των προσκεκληµένων των εγκαινίων, ως οι άνθρωποι που µόχθησαν κυριολεκτικά για να γίνει πραγµατικότητα το όνειρο του Ιδρύµατος Ωνάση. Το δρώµενο πλαισιώθηκε µουσικά από την Καµεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό την διεύθυνση του υποτρόφου Γιώργου Πέτρου, σε έργα προκλασικής εποχής. Τραγούδησε η µεσόφωνος Μαίρη-Έλεν Νέζη ενώ σολίστ ήταν: στο φλάουτο τραβέρσο, η Αντιγόνη Τσάλλα· στο βιολί, ο Σέρτζιου Ναστάσα, η Τζουλιέτα Αβετιάν και η Οτίλια Αλίτσεϊ· στην βιόλα, ο Αλί Μπάζεγκµεζλερ· στο τσέλο, ο Κρίστοφερ Χάµφρυς και, στο τσέµπαλο, ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων συνεχίστηκαν στις 11 και 12 ∆εκεµβρίου, µε την Στέγη να υποδέχεται το αθηναϊκό κοινό παρουσιάζοντας δρώµενα πολιτισµού από συντελεστές του συνολικού καλλιτεχνικού προγραµµατισµού για την χρονιά 2010-2011. Στόχος των συντελεστών της είναι να αποτελέσει η Στέγη µέρος της καθηµερινότητας όλων.

12 - 15