Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 47 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 47 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
∆ιεκδικώντας ευρύτερους ορίζοντες
Λήδα Μπουζάλη

Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του Συνδέσµου Υποτρόφων αποφάσισε να διευρύνει το βεληνεκές των δραστηριοτήτων του, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε ότι όλες οι εκδηλώσεις του Συνδέσµου θα µαγνητοσκοπούνται και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του, πάντοτε µε την συγκατάθεση των συντελεστών κάθε εκδήλωσης και µε ελεύθερη πρόσβαση για κάθε ενδιαφερόµενο. Παράλληλα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φόρουµ του Συνδέσµου. Προσδοκία του Συνδέσµου είναι, µε την ολοκλήρωσή του, το Φόρουµ να αποτελέσει κεντρικό φορέα επικοινωνίας των υποτρόφων και να προσελκύσει ακόµη περισσότερα µέλη. Η πορεία της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας του Συνδέσµου θα παρουσιαστεί σύντοµα µέσα από τις σελίδες του ΑΩ.

«Fiori Musicali» είναι ο τίτλος της πασχαλινής συναυλίας που διοργανώνεται την Κυριακή 28 Μαρτίου στο αµφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Η βραδιά θα φιλοξενήσει την Νατάσσα Αγγελοπούλου (σοπράνο), την  Έφη Μηνακούλη (µέτζο-σοπράνο, θεόρβη), την Φανή Βοβώνη (µπαρόκ βιολί), τον Ιάσωνα Ιωάννου (µπαρόκ τσέλο) και την Κατερίνα Κτώνα (τσέµπαλο), σε ένα πρόγραµµα το οποίο θα περιλαµβάνει φωνητική και οργανική µουσική του 17ου και του 18ου αιώνα. Θα παρουσιαστούν έργα Bach, Couperin, Charpentier και Vivaldi.

∆ιάλεξη στο αµφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών θα δώσει στις 12 Απριλίου ο Roger Bagnall, διακεκριµένος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Αρχαίου Κόσµου στο Πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης. Την διάλεξη, η οποία θα έχει τίτλο «Ανασκαφές στην Τριµίθη: φέρνοντας στο φως µια ελληνορωµαϊκή πόλη στην  Όαση Dakhla της Αιγύπτου», συνδιοργανώνουν το  Ίδρυµα Ωνάση και το Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών µε την συµµετοχή του Συνδέσµου Υποτρόφων.

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων συνεχίζεται στις 27 Μαΐου µε την διάλεξη του ∆ιονύση Καµπόλη, υπότροφου εικαστικού και µέλους του ∆.Σ. του Συνδέσµου. Θέµα της οµιλίας του, «Μυθοπλασία και µονοπάτια: έµπνευση και δηµιουργία», στο πλαίσιο της οποίας ο καλλιτέχνης θα επιχειρήσει να «χαρτογραφήσει» την διαδικασία παραγωγής του εικαστικού του έργου.

Ο Σύνδεσµος προγραµµάτισε εκ νέου την εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσµάτων του Φόρουµ για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, η οποία είχε αναβληθεί. Νέα ηµεροµηνία ορίστηκε η 13η Μαΐου 2010. Τα µέλη του Συνδέσµου θα λάβουν σύντοµα σχετική πρόσκληση µε πληροφορίες για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Με µεγάλο ενδιαφέρον αναµένεται, τέλος, η διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου µε θέµα «Χρηµατοπιστωτική και οικονοµική κρίση: Η επιστροφή στην σταθερότητα», το οποίο θα διοργανώσει ο Σύνδεσµος Υποτρόφων µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος Ωνάση στις 21 Ιουνίου 2010 στο αµφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά. Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το σηµαντικό αυτό συνέδριο να συµβάλει αποδοτικά στην προβληµατική γύρω από την τρέχουσα κρίση, αλλά και στην διαµόρφωση προτάσεων µε στόχο την επιστροφή στην οικονοµική ανάπτυξη και την σταθερότητα.

2