ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 46 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 46 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΜΟΥΣΙΚΗ
Βαρβάρα Γύρα
Βαρβάρα Γύρα

Η ποίηση του Καβάφη, υπό τους µελωδικούς ήχους της κιθάρας της Βαρβάρας Γύρα, παρουσιάστηκε δραµατοποιηµένη στο Εθνικό Θέατρο της Τουλούζης, στις 13 Ιουνίου 2009, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μαραθώνιος των Λέξεων, το οποίο διοργανώνεται από το 2004 και φέτος ήταν αφιερωµένο στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια. Στην απαγγελία ποίησης Κωνσταντίνου Καβάφη, µε τίτλο Περιµένοντας τους βαρβάρους, η σολίστ Βαρβάρα Γύρα συνόδευσε µε την κιθάρα της τον διεθνούς φήµης Γάλλο ηθοποιό Lambert Wilson και τον Πολύδωρο Βογιατζή, τον οποίο το αθηναϊκό κοινό απόλαυσε πρόσφατα στο µιούζικαλ Το κλουβί µε τις τρελές.

Η παράσταση Περιµένοντας τους βαρβάρους είναι ένα θέαµα που αφορά τον χρόνο, τον έρωτα, την ελληνική ιστορία, το ταξίδι και την θάλασσα του Καβάφη. Ο Lambert Wilson, ντυµένος µε σκούρα χρώµατα και βλοσυρός, µιλούσε στα γαλλικά και συµβόλιζε εµµέσως τον χρόνο και το παρελθόν, ενώ ο Πολύδωρος Βογιατζής, µε τα εύηχα ελληνικά του και το λευκό του πουκάµισο υποσχόταν την νεότητα και την ελπίδα. Ο ρόλος της κιθάρας της Βαρβάρας Γύρα ήταν να ενώσει αυτούς τους δύο κόσµους, το παρελθόν και το µέλλον, δίνοντας µια νότα συµφιλίωσης και γαλήνης, καθώς και να φέρει πιο κοντά τις δυο γλώσσες, τα γαλλικά και τα ελληνικά, παίζοντας µουσικές του κόσµου, έργα κλασικά και αυτοσχεδιασµούς σε ανατολίτικο ύφος.

Η παράσταση παρουσιάστηκε επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 8 Οκτωβρίου, µε την Charlotte Rampling, τον Πολύδωρο Βογιατζή και την Βαρβάρα Γύρα, καθώς και στην Ισπανία, µε τον Lluίs Homar, πρωταγωνιστή της τελευταίας ταινίας του Pedro Almodόvar, Ραγισµένες Αγκαλιές.» επιστροφή
4-7