Ειδήσεις του Συνδέσμου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 43 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 43 ΜΑΡΤΙΟΣ 2009
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Με φόντο τον
Ελ Γκρέκο
Ο ∆οµήνικος Θεοτοκόπουλος και το έργο του Η Στέψη της Θεοτόκου, πρόσφατο απόκτηµα του Ιδρύµατος Ωνάση, αποτέλεσαν το καλλιτεχνικό επίκεντρο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσµου στις 27 Ιανουαρίου 2009.

Αθρόα και φέτος η προσέλευση στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, όπου το έργο εκτίθεται ως δάνειον διαρκείας έως ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση της Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών στην λεωφόρο Συγγρού. Η πάντοτε φιλόξενη διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαµπράκη-Πλάκα, παρουσίασε µε γλαφυρό τρόπο την ιστορική και καλλιτεχνική διάσταση της Στέψης της Θεοτόκου, που ανήκει στην τελευταία δηµιουργική περίοδο του Θεοτοκόπουλου (1603-1605) και αποτελεί µια µαγευτική συµφωνία χρώµατος και φωτός.

Επάνω: Από αριστερά, ο Αντώνης και η Ελένη Παπαδηµητρίου, η Ιωάννα Κονδύλη, η Αλεξάνδρα Παπαδηµητρίου και ο Παναγιώτης Αλεξάκης
Κέντρο: Το κουαρτέτο εγχόρδων που συνόδευσε µουσικά την εκδήλωση
Κάτω: Οι τυχεροί της βραδιάς, που κέρδισαν το φλουρί, φωτογραφίζονται µε την Ιωάννα Κονδύλη

Ο πίνακας φιλοξενείται δίπλα στα υπόλοιπα έργα του Θεοτοκόπουλου στην Εθνική Πινακοθήκη, δηλαδή τον Άγιο Πέτρο, την Συναυλία των Αγγέλων και την Ταφή του Χριστού, η οποία αγοράστηκε επίσης µε την οικονοµική συνεισφορά του Ιδρύµατος Ωνάση. Γύρω από το έργο του Ελ Γκρέκο αναπτύχθηκε και το πρόγραµµα της συναυλίας του κουαρτέτου εγχόρδων που συνόδευσε την εκδήλωση. Οι υπότροφοι Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Γιάννης Τσιτσελίκης (τσέλο) και η φίλη του Συνδέσµου Άννα Θάνα (βιολί) ερµήνευσαν το Κουαρτέτο αρ.3, έργο 53, «El Greco» (2005) του καταξιωµένου σύγχρονου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, το οποίο διαπνέεται από θρησκευτική κατάνυξη. Η µουσική βραδιά ολοκληρώθηκε µε το Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε ελάσσονα αρ.2, έργο 76 του Haydn.

Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύµατος και η Ελένη Παπαδηµητρίου, η γραµµατέας του ∆.Σ. Μαριάννα Μόσχου, οι επίτιµοι αντιπρόεδροι Παύλος Ιωαννίδης, µε την σύζυγό του Κάτια, και Απόστολος Ζαµπέλας, µε την Κλαίρη Γαλανοπούλου, το µέλος του ∆.Σ. Παρασκευάς Ιωαννίδης, η Αλεξάνδρα Παπαδηµητρίου, καθηγητές των Επιστηµονικών Επιτροπών, καθώς και εκατοντάδες µέλη και φίλοι του Συνδέσµου. Ανάµεσά τους και αρκετοί νέοι υπότροφοι, οι οποίοι παρευρέθηκαν για πρώτη φορά σε εκδήλωση του Συνδέσµου και αντάλλαξαν ευχές για την νέα χρονιά.

Επτά πίτες κόπηκαν από τον πρόεδρο του Ιδρύµατος Αντώνη Παπαδηµητρίου, την πρόεδρο του Συνδέσµου Ιωάννα Κονδύλη, τους αντιπροέδρους Καλλιόπη Χρηστοφή και Παναγιώτη Αλεξάκη, τον γραµµατέα Γιώργο Καλόφωνο, την Κάτια Σαβράµη, τον Γιάννη Χ. Ρούσσο, τον Χάρη Χοτζάκογλου και τον Θάνο Σταµπολή. Με το γούρι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το 2009 και µε πρόσθετο µποναµά χιλίων ευρώ ―γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύµατος― αποχώρησαν οι τυχεροί της βραδιάς: ο χηµικός µηχανικός Αντώνης Μουντούρης, η αρχιτέκτων µηχανικός Άννα-Μαρία Βισίλια, η εµβρυακή καρδιολόγος-παιδοκαρδιολόγος  Έλσα Τσαπάκη, ο βιολόγος Αναστάσιος Κουµαλιώτης µε την σύζυγό του Ευδοκία Λούκου, ο κλινικός ψυχολόγος Γιώργος Μισούρας µε την συνοδό του Μαριάνθη Γιακουµή, καθώς και οι φίλες του Συνδέσµου Αγγελική Χριστοφίδη και Σοφία Λιακοπούλου.

16-17