Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Εγκαίνια του Κέντρου
Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξάνδρειας

Επάνω: Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου
Κάτω: Εσωτερική άποψη του κτηρίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας

Μετά την ίδρυσή της από τον Μέγα Αλέξανδρο, το 331 π.Χ., και επί διάστημα εξακοσίων ετών, η Αλεξάνδρεια υπήρξε η πολιτιστική πρωτεύουσα του κόσμου, ιδιαίτερα δε κατά την εποχή των Πτολεμαίων. Η Ελληνιστική Περίοδος, συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια αλλά και σε όλη την Μεσόγειο, γνώρισε πληθώρα επιτευγμάτων και συμβολών σε όλους τους τομείς του επιστητού, που ενίσχυσαν την ανθρώπινη γνώση και την πρόοδο του πολιτισμού.

Παρά την σπουδαιότητα του εν λόγω αντικειμένου, όμως, ελάχιστοι πανεπιστημιακοί τίτλοι σπουδών απονέμονται σήμερα στον κλάδο των Ελληνιστικών Σπουδών. Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξάνδρειας δημιουργήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να καλύψει το εν λόγω κενό, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην πλούσια Ελληνιστική Περίοδο και στην τεράστια συνεισφορά της στην ανθρώπινη γνώση. Η λειτουργία του εγκαινιάστηκε κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, στην οποία και θα στεγάζεται το Κέντρο. Την ίδρυση του Κέντρου χαιρέτισαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, και ο αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, δρ Οκάσα Αμπντέλ Αάλ.

Το Κέντρο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2009 και αναμένεται να προσελκύσει μελετητές από όλον τον κόσμο, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δίπλωμα, μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό τίτλο Ελληνιστικών Σπουδών. Ειδικότερα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, έχει προγραμματιστεί να διδαχθούν, οδηγώντας στην απόκτηση του προπαρασκευαστικού διπλώματος (Non-Specialist Diploma), τα εξής μαθήματα: «Ελληνικά», «Λατινικά», «Ελληνορωμαϊκή Ιστορία», «Ελληνορωμαϊκή Λογοτεχνία», «Ελληνορωμαϊκή Τέχνη», «Εισαγωγή στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό». Επίσης, για τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master’s Degree), θα προσφερθούν τα μαθήματα: «Ιστορία», «Λογοτεχνία», «Επιστήμη και Φιλοσοφία», «Τέχνη, Αρχαιολογία και Αρχιτεκτονική».

Από αριστερά, ο δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Αντώνης Παπαδημητρίου και ο δρ Οκάσα Αμπντέλ Αάλ

Η δρ Σαχάρ Χαμούντα του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας ορίστηκε διευθύντρια του Κέντρου, το οποίο θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο και Ακαδημαϊκό Συμβούλιο. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον δρα Ισμαήλ Σεραγκελντίν, είναι αρμόδιο για την διοικητική και οικονομική διαχείριση του κέντρου, την μελέτη και την έγκριση του ετήσιου και του μακροπρόθεσμου προγράμματος, την μελέτη και την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού, την επίβλεψη των εργασιών, τον διορισμό προσωπικού, καθώς και τον διορισμό εξωτερικών οικονομικών ελεγκτών και την παραλαβή των εκθέσεών τους. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο δρ Μοχάμεντ Αουάντ, διευθυντής του Αλεξανδρινού και Μεσογειακού Κέντρου Ερευνών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, ο δρ Ασράφ Φαράγκ, κοσμήτωρ της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας, ο δρ Ζαν-Υβ Αμπερέρ, διευθυντής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών, ο Στέφανος Ταμβάκης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση και πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο Ανδρέας Ζαΐμης, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και πρώην υπουργός, και ο δρ Δημήτριος Παντερμαλής, πρόεδρος του Οργανισμού για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για την αρτιότερη εκτέλεση των καθηκόντων του, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει διορίσει Ακαδημαϊκό Συμβούλιο με τριετή θητεία και με αρμοδιότητες τον σχεδιασμό του προγράμματος, την επιλογή προσωπικού, τα κριτήρια εγγραφής φοιτητών.

Τα μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου είναι ο δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν ως πρόεδρος, ο δρ Ασράφ Φαράγκ του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας, ο δρ Χαμντί Ιμπραήμ του Πανεπιστημίου Καΐρου, ο δρ Αχμέντ Ετμάν του Πανεπιστημίου Καΐρου, ο δρ Μοχάμεντ Αμπντέλ Γκανί του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας, ο δρ Δημήτριος Παντερμαλής του Α.Π.Θ. και ο δρ Αμφιλόχιος Παπαθωμάς του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες στον ηλεκτρονικό κόμβο:
http://www.bibalex.org/hellenisticstudies/Admission/default.aspx

Credits φωτογραφιών: all4mat.gr

30-31