Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 42 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 42 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Μουσική βραδιά
Το νέο εμπνέεται
από το κλασικό
O Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί) και η Κρυσταλλία Γαϊτάνου (βιόλα)

Ένα μουσικό θέμα του Μότσαρτ ενέπνευσε τον ελληνικής καταγωγής Αμερικανό μουσικό Γιώργο Τσοντάκη να συνθέσει, το 1991, το μνημειώδες έργο του για πιάνο Ghost Variations. Η σύνθεση αυτή ήταν υποψήφια για το Βραβείο Γκράμμυ Καλύτερης Σύγχρονης Κλασικής Σύνθεσης, ενώ και η σχετική ηχογράφηση περιελήφθη στον κατάλογο των Δέκα Καλύτερων Ηχογραφήσεων του έτους 1998 από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Tην «καλύτερη σύνθεση για σόλο πιάνο της Αμερικής», όπως έχει χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έργο του Γιώργου Τσοντάκη, επέλεξε να ερμηνεύσει ο πιανίστας Νικόλαος Λάαρης, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, στο πρώτο μέρος της συναυλίας με τίτλο «Μουσική βραδιά: Το νέο εμπνέεται από το κλασικό» [«A Musical Evening: The New Inspired by the Classical»], που διοργανώθηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στις 21 Οκτωβρίου 2008.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πιανίστας σε μέσα ενημέρωσης της ομογένειας, «ένα κομμάτι τόσο απαιτητικό ―από την άποψη της διάρκειάς του, των 32 λεπτών―, αλλά και τεχνικά δύσκολο, σου δημιουργεί την αίσθηση πραγματικού επιτεύγματος κάθε φορά που το ερμηνεύεις. Είναι σημαντικό να προσεγγίσεις τα συναισθήματα που δημιούργησε ο συνθέτης με την μουσική του, ώστε να μπορέσεις να τα προβάλεις. Κυρίως, όμως, ως ερμηνευτής πορεύεσαι σε μια διαδρομή την οποία έχει χαράξει ο ίδιος ο συνθέτης: πίσω στην σιωπή, μια σιωπή εμπλουτισμένη από ένα ταξίδι καβαφικό».

Το κορυφαίο έργο του Γιώργου Τσοντάκη ερμήνευσε ο υπότροφος Νικόλαος Λάαρης

Ο Νικόλαος Λάαρης έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τις εμφανίσεις του, χαρακτηριζόμενος μάλιστα «έξοχος καλλιτέχνης, ανίκανος να παραγάγει άσχημο ήχο» από τον κορυφαίο Βρετανό μουσικοκριτικό Στήβεν Πετίτ, στην εφημερίδα The Times. Σπούδασε πιάνο, βιολί και θεωρία στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών από την Μουσική Σχολή του Μανχάταν, όπου και εργάζεται σήμερα ως συντονιστής των μαθημάτων ακουστικής αγωγής. Έχει μαθητεύσει κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, όπως τους Νίνα Σβετλάνοβα, Τσουν-Γι Γιου και Μαρτίνο Τιρίμο. Έχει επίσης δώσει πολλές συναυλίες, όπως στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σάουθ Μπανκ στο Λονδίνο, στο Ελληνικό Φεστιβάλ , στο Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης, ενώ επίσης έχει εμφανιστεί με μεγάλες ορχήστρες στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2000, ξεκίνησε συνεργασία με το Θέατρο Μπαλέτου του Μονάχου ως σόλο πιανίστας. Η ερμηνεία του στην παγκόσμια πρεμιέρα της χορογραφίας του Φίλιπ Τέιλορ για τις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ του Μπαχ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Το 2005, ο Νικόλαος Λάαρης είχε την μουσική διεύθυνση της παράστασης του έργου Η ιστορία του στρατιώτη του Ίγκορ Στραβίνσκι στην Αίθουσα Γκρήνφιλντ της Νέας Υόρκης.

Ο Μότσαρτ ως πηγή έμπνευσης κυριάρχησε και στο δεύτερο μέρος της μουσικής βραδιάς που οργάνωσε το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του κύκλου «Συναυλίες Νέων Καλλιτεχνών». Το Ντουέτο για βιολί και βιόλα σε σολ μείζονα (KV 423) ερμήνευσαν ο Αλέξανδρος Σακαρέλλος (βιολί) και η υπότροφος Κρυσταλλία Γαϊτάνου (βιόλα). Η ιδιαίτερα επιτυχημένη βραδιά ολοκληρώθηκε με τους τρεις συντελεστές να ερμηνεύουν το Τρίο για βιολί, βιόλα και πιάνο σε μι ύφεση μείζονα (Κ498, «Kegelstatt») του Αυστριακού συνθέτη.

Η Κρυσταλλία Γαϊτάνου έκανε μαθήματα βιολιού με τον Δημήτρη Σέμση και αργότερα βιόλας με την Νατάσσα Ανανά στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες. Παράλληλα, σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι λαμβάνοντας την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του Ι.Κ.Υ., παρακολουθεί το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ορχηστρικής Εκτέλεσης στην Μουσική Σχολή του Μανχάταν, στο στούντιο της Κάρεν Ντρέυφους. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες ορχήστρες και έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Consonance String Quartet.

34-35